Najlepšie recepty na kváskovanie: Voňavé rožky, chlebík aj sladké koláče

Cesto

Ilustračné foto (Foto: GettyImages)

Kváskovanie sa stalo súčasťou životného štýlu mnohých rodín. Ak vám v pohári utešene rastie kvások a odhodlali ste sa upiecť si domáce pečivo bez konzervantov a prídavných látok, smelo do toho! Nasledujúcu sýtu, výnimočne chutnú a voňavú trojicu receptov z kvásku sa oplatí vyskúšať.

Chrumkavý kváskový chlieb

Budeme potrebovať:

– 500 g špaldovej chlebovej múky
– 280 ml vody
– 1 ČL soli
– na rozkvas: 150 g špaldovej chlebovej múky + 150 g vody + 1 PL kvásku

Postup:

Deň vopred, najlepšie večer, si pripravíme rozkvas. V miske zmiešame 150 múky, 150 g vody a 1 PL kvásku. Prikryjeme a pri izbovej teplote necháme pracovať, ideálne aspoň 7 hodín. Na druhý deň rozmiešame soľ v 280 ml vody, prilejeme do rozkvasu, rozmiešame a po tretinách postupne zapracovávame múku. Cesto miešame ručne alebo robotom aspoň 10-15 minút. Vznikne hladké a tvárne cesto. V mise prikryté ho necháme kysnúť 2 hodiny a medzitým ho párkrát preložíme.

Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku, vypracujeme bochník, premiestnime ho do šatky, kde bude rásť ďalšie 2-3 hodiny. Rúru vyhrejeme na 250 °C – spolu s plechom, na ktorom sa chlieb bude piecť a plechom na dne rúry, do ktorého sa bude nalievať voda na odparovanie.

Tesne pred vložením do rúry vyklopíme chlieb na papier na pečenie, narežeme povrch nožom, aby nepraskol a rýchlo ho premiestnime na horúci plech. Do dolného plechu vylejeme pohár vody. Voda zasyčí a vznikne para. Pri teplote 250°C pečieme chlieb 15 minút, potom teplotu znížime na 200 °C a dopekáme cca 25 minút. Chlieb je dopečený, ak po zaklopkaní na dno vydáva dunivý zvuk. Zľahka ho postriekame vodou, zabalíme do utierky a odložíme na mriežku. Krájame až po vychladnutí.


Mohlo by vás zaujať: ROZHOVOR Výživová poradkyňa a foodblogerka: Kvások mi zmenil život


Voňavé kváskové rožky

Budeme potrebovať:

– 320 g hladkej špaldovej múky
– 100 ml vody
– 1 ČL soli
– 1 PL rozpusteného masla
– na rozkvas: 150 g hladkej špaldovej múky + 150 g vody + 1 PL kvásku

Postup:

Na úvod začneme ako v predchádzajúcom recepte – pripravíme si deň vopred rozkvas, ktorý prikryjeme na noc v miske potravinárskou fóliou. Na druhý deň pokračujeme ďalšou fázou. Do rozkvasu prilejeme vodu, rozpustené maslo a zapracujeme múku so soľou. S cestom sa dá veľmi dobre pracovať aj ručne. V miske prikrytej fóliou ho necháme pracovať 2-3 hodiny.

Následne cesto rozdelíme na bochníčky s hmotnosťou približne 60-70 gramov. Z každého vyvaľkáme „trojuholník“, ktorý zľahka zatočíme smerom od širšej strany k vrcholu. Rožky naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby koncový cíp bol na spodnej strane (pri pečení sa nebudú roztvárať). Prikryjeme ich fóliou a opäť necháme podkysnúť 2-3 hodiny. Rúru rozohrejeme na 220 °C, na dno dáme zohrievať ďalší plech.

Po rozohriatí vložíme plech s rožkami do rúry a do spodného plechu vylejeme šálku vody. Rýchlo zatvoríme a pečieme cca 15 minút do zlatista.


Mohlo by vás zaujať: Vysnívanú kariéru rozbehla až po štyridsiatke,  vyplatilo sa: Lenka Mančíková učí piecť pravý kváskový chlieb


Univerzálne cesto na sladké koláče a vianočku

Budeme potrebovať:

– 270 g hladkej múky
– 100 ml mlieka
– 2 PL kryštálového cukru
– 1 PL bravčovej masti
– 1 vajce
– štipku soli
– na rozkvas: 1 PL kvásku + 60 g hladkej múky + 60 g vlažnej vody

Postup:

Deň vopred si pripravíme rozkvas zmiešaním 1 PL kvásku, 60 g hladkej múky a 60 ml vody. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote do rána pracovať. Ráno k rozkvasu pridáme zvyšné ingrediencie a minimálne 10 minút vypracovávame hladké, mierne lepkavé cesto.

Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, spracujeme, prenesieme naspäť do misky, prikryjeme a necháme pár hodín kysnúť. Z tohto cesta si môžeme pripraviť výbornú vianočku (ak do cesta pred kysnutím primiešame namočené hrozienka), alebo ho natiahnuť na plech vystlaný papierom, posypať ovocím a mrveničkou a piecť pri teplote 180 °C cca 30 minút.


Čo si z kvásku pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.





Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close