FOTORECEPT Vynikajúci kysnutý koláč s jablkami, hruškami a lahodným pudingom: Všetky prsty oblízané!

Kysnutý jablkový koláč s pudingom

Kysnutý jablkový koláč s pudingom je mimoriadne chutnou klasikou, ktorá nesklame (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Jeseň bez hrušiek a jabĺk by nebola jeseňou. Najmä, keď sú v koláči. Hrušiek sa nám tento rok veľa neurodilo, no jabĺk máme na rozdávanie. Našťastie, v komore zostalo pár pohárov so zaváranými hruškami na môj milovaný jesenný koláč. Recept si obľúbila celá rodina. Veď už len vôňa pritiahne všetkých do kuchyne. Vyskúšajte aj vy hruškovo – jablkový koláč s malým prekvapením vo vnútri.

Budeme potrebovať:

Cesto

  • 350 g polohrubej múky
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1 kocku droždia
  • 1 lyžičku cukru
  • 1 vajce
  • 100 ml oleja
  • kôru z polovice citróna

Puding

  • 400 ml mlieka
  • 40 g vanilkového pudingu
  • 4 lyžice cukru

Navrch

  • 5 lyžíc hrubej múky
  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • 1 lyžicu škorice
  • 1 lyžicu masla
  • 4 hrušky alebo 1 pohár zaváraných
  • 4 jablká

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pochúťka pre malých aj veľkých: Kysnutý závin s čokoládovým pudingom


Postup:

Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

1. Založíme kvások na cesto. Do vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Kvások je asi o 15 minút hotový.

Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)
Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

2. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vajce, olej, citrónovú kôru a zalejeme kváskom. Cesto musíme poriadne vymiesiť až sa odlepuje od stien misy. Zakryjeme a odložíme na teplé miesto.

Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

3. Zatiaľ čo cesto kysne, uvaríme hustý puding a urobíme posýpku. Posýpka je jednoduchá. Hrubú múku, cukor, škoricu a kúsok masla dáme do misky a trpezlivo miesime prstami, až vznikne jemne hrudkovitá sypká zmes.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Jablkový koláč plný chuti: Pripravte si klasiku, z ktorej potečú slinky!


Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

4. Vykysnuté cesto preložíme rovno na plech, vystlaný papierom na pečenie. Valčekom roztiahneme do strán a rukami dotvarujeme na tvar plechu.

Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

5. Na cesto natrieme vychladnutý puding. Hrušky nakrájame na kocky, ošúpané jablká nastrúhame a rovnomerne rozložíme na puding.

Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

6. Vrch koláča celý zakryjeme posýpkou a dáme piecť na 20 minút do rúry, vyhriatej na 180 °C. Upečený koláčik necháme troška vychladnúť, nakrájame a tešíme sa, ako všetkým chutí.

Kysnutý jablkový koláč s pudingom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame