Jeseň bez hrušiek a jabĺk by nebola jeseňou. Najmä, keď sú v koláči. Hrušiek sa nám tento rok veľa neurodilo, no jabĺk máme na rozdávanie. Našťastie, v komore zostalo pár pohárov so zaváranými hruškami na môj milovaný jesenný koláč. Recept si obľúbila celá rodina. Veď už len vôňa pritiahne všetkých do kuchyne. Vyskúšajte aj vy hruškovo – jablkový koláč s malým prekvapením vo vnútri.
Budeme potrebovať:
Cesto
- 350 g polohrubej múky
- 200 ml vlažného mlieka
- 1 kocku droždia
- 1 lyžičku cukru
- 1 vajce
- 100 ml oleja
- kôru z polovice citróna
Puding
- 400 ml mlieka
- 40 g vanilkového pudingu
- 4 lyžice cukru
Navrch
- 5 lyžíc hrubej múky
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 1 lyžicu škorice
- 1 lyžicu masla
- 4 hrušky alebo 1 pohár zaváraných
- 4 jablká
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pochúťka pre malých aj veľkých: Kysnutý závin s čokoládovým pudingom
Postup:
1. Založíme kvások na cesto. Do vlažného mlieka rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Kvások je asi o 15 minút hotový.
2. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme vajce, olej, citrónovú kôru a zalejeme kváskom. Cesto musíme poriadne vymiesiť až sa odlepuje od stien misy. Zakryjeme a odložíme na teplé miesto.
3. Zatiaľ čo cesto kysne, uvaríme hustý puding a urobíme posýpku. Posýpka je jednoduchá. Hrubú múku, cukor, škoricu a kúsok masla dáme do misky a trpezlivo miesime prstami, až vznikne jemne hrudkovitá sypká zmes.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Jablkový koláč plný chuti: Pripravte si klasiku, z ktorej potečú slinky!
4. Vykysnuté cesto preložíme rovno na plech, vystlaný papierom na pečenie. Valčekom roztiahneme do strán a rukami dotvarujeme na tvar plechu.
5. Na cesto natrieme vychladnutý puding. Hrušky nakrájame na kocky, ošúpané jablká nastrúhame a rovnomerne rozložíme na puding.
6. Vrch koláča celý zakryjeme posýpkou a dáme piecť na 20 minút do rúry, vyhriatej na 180 °C. Upečený koláčik necháme troška vychladnúť, nakrájame a tešíme sa, ako všetkým chutí.
Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!
Zdieľať na
Zdieľaní