FOTORECEPT Jablkový koláč plný chuti: Pripravte si klasiku, z ktorej potečú slinky!

jablkový koláč

Jablkový koláč je jednoducho klasika (Zdroj: Instagram/recepty_pre_dusu_od_mirky)

Jablká sú najtypickejším ovocím, ktoré rastie v našich končinách. Hoci sme si už zvykli na supermarkety plné exotických lákadiel, nemali by sme na jablká zanevrieť. Nie sú také štýlové ako mango, kivi či liči, no sú zdravé, lahodné a šťavnaté. Dajte im šancu a upečte si tento skvelý jablkový koláč, ktorý rozvonia váš domov.

Jablká sú najtypickejším ovocím, ktoré rastie v našich končinách. Hoci sme si už zvykli na supermarkety plné exotických lákadiel, nemali by sme na jablká zanevrieť. Nie sú také štýlové ako mango, kivi či liči, no sú zdravé, lahodné a šťavnaté. Dajte im šancu a upečte si tento skvelý jablkový koláč, ktorý rozvonia váš domov.

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček krystálového cukru
  • 250 g palmarínu
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vajce
  • 4 jablká
  • škoricu
  • cukor

Mohlo by vás zaujať: Najrýchlejšie koláče: Neukroja veľa z času, ale pochutnáte si na nich!


Postup:

Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý palmarín, vajíčko a kypriaci prášok do pečiva.
Dôkladne miesime, kým nevypracujeme cesto.

Mohlo by vás zaujať: Na chutný koláč nepotrebujete vajíčka: Presvedčia vás tieto recepty


Hotové cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Polovicu cesta zabalíme do fólie a odložíme do chladničky, kým nezmrzne.
Druhú polovicu rozvaľkáme na plech. Netreba ho natrieť tukom ani vystlať papierom na pečenie. Palmarín v ceste postačí.

Mohlo by vás zaujať: Jablkové koláče má rád asi každý: Ochutnáte závin alebo jablkovú klasiku?


Medzitým si očistíme a nastrúhame jablká. Pokojne môžete zvoliť kyslejší druh, pretože sa v tejto fáze dajú dochutiť cukrom a škoricou. My sme použili čajovú lyžičku mletej škorice a jednu polievkovú lyžicu cukru. Samozrejme, množstvo zostáva na vašom uvážení.
Ochutené jablká dôkladne premiešame, vyžmýkame a rozložíme na rozvaľkané cesto.

Mohlo by vás zaujať: Maškrtenie bez výčitiek: Upečte si tieto dve dobroty aj bez cukru!


Z mrazničky vyberieme druhú polovicu cesta. Nastrúhame ju navrch jabĺk a koláč pečieme na 180 stupňoch približne 15 až 20 minút, kým nie zlatistý.
Dobrú chuť!

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk/Ľudmila, Ľudmila
Odporúčame