Kysnutých koláčov sa človek nikdy nepreje. Nadýchané cesto sa totiž dá potrieť, naplniť, zatočiť, preložiť aj zapliesť. A platí to vždy, aj keď je recept z kysnutého cesta na sladko alebo na slano. Tentoraz potešíme všetkých, čo si život radi osolia a upečieme parádny tvarohový koláč s cibuľou a slaninou. Najlepší je ešte teplý a popravde, vychladnúť ešte nikdy nestihol.
Potrebujeme
- 1 kg hladkej múky
- 500 g tvarohu
- 200 g kyslej smotany
- 200 g slaniny
- 700 ml mlieka
- 200 ml oleja
- 2 vajcia
- 1 kocku kvasníc
- 1 ČL cukru
- celú rascu
- čierne mleté korenie
- soľ
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup
Z vlažného mlieka, kvasníc a cukru založíme kvások. Kým vykysne, pripravíme si plnku. Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, dochutíme rascou, korením, soľou a všetko dobre premiešame.
Následne zamiesime cesto. Do veľkej misy dáme preosiatu múku, za lyžicu rasce, trocha soli, vajcia, olej a všetko zalejeme rozkvasom. Vymiesime hladké cesto a necháme kysnúť. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a ešte zľahka ručne premiesime.
Z uvedeného množstva nám vyjdú dva plechy. Cesto teda rozdelíme na polovicu, každú samostatne rozvaľkáme a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Na cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Slaninu nakrájame na malé kocky, cibuľu na mesiačiky a rozložíme na vrch koláča.
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre približne 20 minút pri teplote 200 °C. Keď je upečený, okraje ešte za horúca potrieme vodou a necháme chvíľu odpočívať pod čistou utierkou. Potom už iba nakrájame, ozdobíme nejakou čerstvou bylinkou a môžeme okoštovať, čo sme napiekli.
Dobrú chuť!
Zdieľať na