Orientálna kuchyňa je známa svojou jednoduchosťou a bohatými chuťami. Tajomstvo spočíva v koreninách, ktorými sa nešetrí. Tradičnú marockú polievku zo šošovice, z paradajok a mrkvy uvaríte do pol hodiny. Je chutná, nezaťaží trávenie a naštartuje imunitu. Navarte pokojne za veľký hrniec. V chladničke vydrží zo tri dni a recept zvládne aj kuchár začiatočník.
Potrebujeme:
- 2 mrkvy
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 čili papričky
- 1 veľkú cibuľu
- 1 konzervu lúpaných paradajok
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 hrnček červenej šošovice
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžičku kurkumy
- 1 lyžičku rímskej rasce
- 1 lyžičku mletého koriandra
- 1 lyžičku mletej papriky
- mleté čierne korenie
- soľ
- citrónovú šťavu
Postup:
Najskôr pripravíme zeleninu. Očistenú mrkvu nakrájame na kolieska, cibuľu a čili posekáme nadrobno. Cesnak očistíme a odložíme na neskôr.
V hrnci rozpálime olej, na ktorom speníme cibuľu. Pridáme mrkvu, všetky koreniny a pár minút restujeme na miernom plameni.
K základu pridáme paradajky, šošovicu, zalejeme vývarom a varíme 15 – 20 minút, kým zelenina a šošovica zmäknú. Pár minút pred koncom varenia pridáme pretlačený cesnak.
Hotovú polievku dochutíme soľou, korením a šťavou z citróna. Môžeme dozdobiť čerstvým koriandrom alebo inými bylinkami.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní