Hoci mnohí z nás využívajú tarhoňu ako prílohu k rôznym druhom zeleninových či mäsových pokrmom, dajte jej šancu aj v inom kabáte. Pripravte si z nej samostatné jedlo podobné rizotu. Krémová tarhoňa v paradajkovej omáčke dokonale ulahodí vašim chuťovým pohárikom. Symfónia paradajkovej chuti zjemnenej smotanou zaručene poteší každého kulinára!
Na 4 porcie potrebujete
- 1 kg paradajok
- 100 g slaniny
- 3 PL olivového oleja
- 1 väčšiu cibuľu
- 5 – 6 strúčikov cesnaku
- 300 g suchej tarhone
- 250 ml vývaru alebo vody
- 1 ČL obľúbených talianskych byliniek
- soľ a korenie
- 250 ml šľahačkovej smotany
- parmezán podľa chuti
Ako na to?
- Paradajky narežte do kríža, vložte do misky a zalejte vriacou vodou, v ktorej ich nechajte odstáť asi 5 minút. Následne ich prepláchnite ľadovou vodou. Takto sa jednoducho zbavíte šupky, ktorú jemne nožíkom stiahnite a olúpané paradajky nakrájajte na kúsky.
- Pokým čakáte na paradajky, môžete si začať pozvoľne opekať kúsky slaniny a kocky cibule. Keď máte cibuľu orestovanú dozlatista, pridajte na pár sekúnd cesnak na prevoňanie pokrmu.
- Následne pridajte paradajky, ktoré krátko so zmesou orestujte.
- Pridajte surovú tarhoňu, bylinky a ochuťte soľou a čiernym korením.
- Suroviny zalejte vývarom a pod pokrievkou za občasného miešania varte domäkka.
- V prípade potreby pridávajte vodu alebo vývar.
- Keď sú suroviny uvarené, do pokrmu primiešajte smotanu a nastrúhaný parmezán. Pokrm prehrejte, ochutnajte a prípadne dochuťte.
- Podávajte s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou či pažítkou.
Zdieľať na