Recept na dnes: Polievka zo sladkých zemiakov – stane sa hitom vašej kuchyne, na stole sa neohreje dlho!

polievka zo sladkých zemiakov

Sladké zemiaky sa pomaly trávia a zasýtia na dlhší čas (Zdroj: Freepik/freepik)

Polievka zo sladkých zemiakov je inšpirovaná marockou kuchyňou a jej výraznými vôňami a chuťami Orientu. Ak patríte k ľuďom, ktorí potrebujú polievku jesť denne, ale zachcelo sa vám zmeny, tento recept bude vítanou alternatívou v zabehnutom jedálničku. Sladké zemiaky alebo inak povedané bataty sú bohaté na vitamíny a minerály a dokážu stabilizovať hladinu cukru v krvi. V spojení s cícerom dodajú organizmu aj množstvo potrebných bielkovín, ktoré by inak v polievke chýbali. Vyskúšajte náš postup prípravy.

Potrebujeme

  • 2 stredne veľké sladké zemiaky, respektíve bataty
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 nakrájané stonky zeleru
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku
  • 2 ČL rasce
  • 1 ČL mletej, údenej papriky
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • ½ ČL sušených vločiek červenej papriky
  • ½ ČL rímskej rasce
  • ½ ČL mletej škorice
  • 6 šálok zeleninového vývaru
  • 500 g uvareného cíceru
  • šťava z jedného citróna
  • soľ a čierne mleté korenie
  • petržlenová vňať na ozdobenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 ºC. Do vyhriatej vložíme plech vyložený papierom na pečenie, na ktorom umiestnime dva sladké zemiaky. Pred pečením ich umyjeme a na niekoľkých miestach ich prepichneme vidličkou. Pečieme asi 1 hodinu, až kým nie sú mäkké.
  2. Vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu, zeler a cesnak a restujeme asi 5 minút, kým nie je cibuľa sklovitá.
  3. Potom pridáme rascu, údenú papriku, koriander, kurkumu, vločky červenej papriky, rímsku rascu a škoricu. Dobre premiešame a varíme 2 minúty.
  4. Prilejeme vývar, pridáme cícer a šťavu z citróna a privedieme k varu.
  5. Upečené sladké zemiaky rozpolíme a lyžicou vyberieme dužinu. Pridáme do hrnca k cíceru a premiešame.
  6. Nakoniec polievku pomixujeme na jemný krém a dochutíme soľou a korením.
  7. Servírujeme s kúskom citróna, posypané petržlenovou vňaťou.

Náš tip: Polievka zo sladkých zemiakov chutí výborne aj vtedy, ak ju posypete opečeným cícerom, krutónmi alebo vlašskými orechmi. Kto má rád, môže na vrch pridať aj nakrájanú a opečenú slaninku alebo zamiešať lyžicu gréckeho jogurtu či kyslej smotany.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu,sk, Thefoodblog.net
Odporúčame