5 mýtov o sterilizovanej zelenine: Vedeli ste, že vitamínov môže mať aj viac ako čerstvá?

Aká je pravda o konzervovanej zelenine? (Zdroj: Getty Images)

O konzervovaných potravinách sa hovorí všeličo – vraj nemajú žiadne vitamíny alebo sú plné chémie. Zisťovali sme, ako je to naozaj a na čo si treba dať pri výbere sterilizovanej zeleniny pozor.

Mýtus č. 1: Do konzervy idú len nekvalitné zvyšky

Pravda: Spracovávaná zelenina je v top kvalite

Jedným z najväčších mýtov je, že do konzerv putuje len nekvalitná zelenina, ktorú by inak vyhodili. Nič z toho nie je pravda – minimálne nie vtedy, keď ide o zodpovednú značku, ktorá dbá na kvalitu.

Na Slovensku najznámejší výrobca Bonduelle má vlastné farmy a dodávateľov, ktorí pestujú hrášok či kukuricu udržateľným spôsobom s ohľadom na ochranu biodiverzity. Nejde teda o žiadne „zostatky“, práve naopak. Keďže v blízkosti polí sú aj samotné konzervárne, zrelá zelenina sa spracuje už do piatich hodín od zberu. Vďaka tomu si udrží skvelú chuť a chrumká ako čerstvá.

Mýtus č. 2: Neobsahuje vitamíny

Pravda: Môže mať viac vitamínov ako čerstvá

Zelenina sa zbiera v štádiu najvyššej zrelosti. Po očistení od zeminy, listov či kamienkov prejde blanšírovaním v horúcej vode, ktoré zastaví proces starnutia a uzamkne v zelenine obsiahnuté vitamíny.

Dôležité je, aby zelenina rýchlo po zbere prešla takýmto kvalitným spracovaním. Vtedy môže obsahovať dokonca viac vitamínov a minerálnych látok ako „čerstvá“, ktorú bežne kúpime v obchodoch. Tá sa totiž často nezbiera v plnej zrelosti a dozrieva po ceste. Následne je neraz ešte niekoľko dní skladovaná v chladničke.

Konzerváciu na uchovávanie potravín používali už naše babičky. (Zdroj: Bonduelle)

Mýtus č. 3: Konzervy sú plné chémie

Pravda: Ani konzervanty, ani umelé farbivá

Ďalším z častých mýtov je, že ak si namiesto čerstvej zeleniny doprajete ako prílohu k obedu tú konzervovanú, dostanete do tela množstvo chémie a pridaných látok.

V konzervách od Bonduelle však už takmer desať rokov nenájdete palmový olej, glukózový a fruktózový sirup, umelé farbivá, príchute ani konzervačné látky. Na sterilizáciu zeleniny stačí slaný nálev, ktorý pôsobí ako prirodzený konzervant. Proces konzervácie je pritom už od čias našich babičiek spôsobom dlhodobého uchovávania potravín bez použitia umelých látok.

Mýtus č. 4: Pestovanie škodí životnému prostrediu

Pravda: Pestovatelia sú čoraz zodpovednejší

Na pestovanie kvalitnej zeleniny, ktorú môžete sterilizovať, potrebujete v prvom rade kvalitnú pôdu. Tí najzodpovednejší výrobcovia si to uvedomujú a tak aj k životnému prostrediu pristupujú.

Chránia biodiverzitu pôdy, rotujú plodiny na poliach a znižujú používanie pesticídov. Využívajú aj efektívny kvapkový zavlažovací systém, ktorý vyživuje priamo korene rastlín a šetrí tak spotrebu vody. Sterilizovanie zároveň obmedzuje plytvanie zdrojmi a dáva nám možnosť užívať si niektoré druhy zeleniny celoročne. 

Mýtus č. 5: Je jedno, akú značku si kúpim

Pravda: Značka je garantom kvality

Tak ako pri všetkom, aj kvalita konzervovanej zeleniny sa môže v závislosti od výrobcu líšiť. Najmä pri privátnych značkách obchodných reťazcov neviete zistiť, aké štandardy boli dodržané.

Ak si ju chcete dopriať, vyberajte takú, ktorá garantuje zber zrelých plodov, okamžité spracovanie a žiadne pridané látky. Na Slovensku môžeme odporučiť napríklad značku Bonduelle, ktorá dodržuje veľmi prísne kritériá a postupy pri všetkých svojich výrobkoch a chráni pritom aj našu planétu. Pri týchto výrobkoch naozaj ide o najvyššiu možnú kvalitu.

Zistite viac o sterilizovanej zelenine Bonduelle

Advertoriál pripravený v spolupráci s Bonduelle.

Odporúčame