FOTORECEPT Pripravte si doma vlastné sushi: Zvládne to každý!

Sushi

Sushi si skrátka zamilujete! (Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Sushi sa do našich jedálničkov dostalo iba pred niekoľkými rokmi. Čoraz viac však získava na popularite a aj keď ide o ázijský pokrm, milovníkov má po celom svete. Skúste si aj vy pripraviť tie fantastické farebné rolky, ktorým dominuje ryža. Ako na to?

Potrebujeme

  • 400g ryže určenej na sushi
  • 100 ml rýžového octu
  • 50 g cukru
  • 14 g soli
  • morské riasy
  • wasabi pasta
  • sójová omáčka
  • 1 avokádo
  • 10 krabích tyčiniek
  • 1 uhorka
  • prípadne náplň podľa chuti

Postup

Ryžu odvážime a začneme premývať dovtedy, kým nie je voda z nej úplne číra. Približne to vychádza na sedemkrát. Ryžu dáme následne variť v 7 dcl vody pod pokrievkou na zhruba 15 minút. Po u juvarení odstavíme a necháme potom 20 až 30 minút zakrytú odpočívať.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

V menšom hrnci zohrejeme za stáleho miešania ryžový ocot s cukrom a soľou. Miešame, kým sa suroviny úplne nerozpustia.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Keď je ryža vychladnutá, postupne do nej prilejeme zarobenú zmes z ryžového octu a veľmi opatrne premiešame, skôr kypríme. Dôvod je jednoduchý, ryža sa nesmie zničiť.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Rozprestrieme si morskú riasu Nori. Do nej dáme dostatok ryže, ktorú rovnomerne rozložíme na riase. Do prvej tretiny zároveň pridáme trochu wasabi pasty.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Na takto pripravenú riasu, začneme ukladať náplň podľa chutí. My sme zvolili krabie tyčinky, ktoré sme predtým na 1 minútu povarili vo vode (aj s obalom). Pridali sme tiež avokádo a uhorku. Sushi výborne chutí aj s čerstvým lososom, zohnať ho je však pomerne náročné.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Zostáva už iba posledné. Zatočiť riasu. Na to slúži bambusová podložka, vďaka ktorej sa vám rolka bude jednoduchšie rolovať. Už stačí iba sushi nakrájať. Náš tip je, aby ste rezali tak, ako keby máte pilku.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Výhody fermentovaných potravín: Poradíme vám ako na najzdravší spôsob konzervácie potravín
(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Sushi podávame na tanieri, spolu s wasabi a sójovou omáčkou v malých miskách. Dobrú chuť!


Ako sa vám páči náš magazín? Podeľte sa s nami o svoj názor


Zdroj: plnielanu.sk/MZ
Odporúčame