Možno pre vás bude prekvapením, že zemiakové lokše sú rýdzo slovenský vynález. Udomácnili sa prevažne na západe Slovenska a na južnej Morave. Týmto lahodným zemiakovým plackám hovoríme nárečovo aj lokeš alebo lokoš, často ich podávame k jesenným mastným pokrmom. Zatiaľ čo u nás je populárnejšia slaná verzia s masťou, lokše plnené kyslou kapustou či mletým mäsom, ľudia na Morave milujú ich sladkú verziu so slivkovým lekvárom, makom a cukrom.
Kvalitné lokše ako od babičky zvládnete pripraviť už do hodinky. Rozhodujúca bude kvalita pripraveného cesta, ako aj správny typ zakúpených zemiakov (varný typ A sa vôbec neodporúča). Vyskúšajte túto obľúbenú pochúťku podľa nášho overeného receptu.
Potrebujeme (na 8 až 10 porcií)
- 1 kg predvarených zemiakov: varný typ B alebo C
- 250 g polohrubej múky
- štipku soli
- 4 PL husacej/kačacej alebo bravčovej masti na pomazanie
Postup
1. Začnite tým, že si zemiatky varného typu B alebo C uvaríte v šupke do zmäknutia. Nechajte ich potom úplne vychladnúť, ideálne v ľadovej vode. Budú sa vám potom ľahšie šúpať.
2. Nasleduje príprava samotného cesta. Vychladnuté zemiatky ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte štipku soli a do zmesi postupne zapracujte múku. Dávajte pozor na to, aby múky nebolo príliš málo (placky sa vám nebudú dobre vaľkať) alebo priveľa (placky budú tuhé).
3. Múku teda do cesta zapracúvajte postupne. Keď ho budete mať hotové, nechajte ho polhodinu odpočívať v chlade.
4. Na pomúčenej doske si v rukách cesto znovu prepracujte (je možné, že ešte budete potrebovať trošku múky). Varný typ zemiakov a ich kvalita rozhodne o tom, koľko múky na tento recept potrebujete. Z cesta si vyvaľkajte podlhovastý valček, ktorý nakrájajte na menšie časti. Tie následne vaľkajte v múke na samotné placky. Mali by byť tenké a ľahké. Keby sa vám prvá placka rozpadla, nezúfajte. Jednoducho ju znova zapracujte s múkou.
5. Placku preložte pomocou valčeka na rozpálenú liatinovú panvicu alebo panvicu s hrubým dnom. Na panvicu nepridávajte žiaden tuk, placky sa musia opekať nasucho.
6. Každú placku opečte minútku-dve z oboch strán. Lokša je pripravená na otočenie, hneď ako sa začne vzdúvať.
7. Prvú hotovú lokšu potrite masťou z oboch strán, každú ďalšiu stačí potrieť iba z jednej strany. Masť si „potiahne“ od spodnej lokše. Lokše takto ukladajte na seba.
8. Hotové lokše podávajte s pečenou kačkou či husou. Môžete ich naplniť duseným mletým mäsom, kyslou kapustou alebo pečienkami na cibuľke. Môžete ich použiť aj na štýl mexických tortíl a naplniť ich podľa vlastného uváženia. Experimentovať sa oplatí aj s rôznymi sladkými variantmi.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní