FOTORECEPT Domáce zemiakové lokše ako od babičky: Mastné sú tak akurát

Domáce zemiakové lokše, Fotorecept

Vyskúšajte náš recept na domáce lokše (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Možno pre vás bude prekvapením, že zemiakové lokše sú rýdzo slovenský vynález. Udomácnili sa prevažne na západe Slovenska a na južnej Morave. Týmto lahodným zemiakovým plackám hovoríme nárečovo aj lokeš alebo lokoš, často ich podávame k jesenným mastným pokrmom. Zatiaľ čo u nás je populárnejšia slaná verzia s masťou, lokše plnené kyslou kapustou či mletým mäsom, ľudia na Morave milujú ich sladkú verziu so slivkovým lekvárom, makom a cukrom.

Kvalitné lokše ako od babičky zvládnete pripraviť už do hodinky. Rozhodujúca bude kvalita pripraveného cesta, ako aj správny typ zakúpených zemiakov (varný typ A sa vôbec neodporúča). Vyskúšajte túto obľúbenú pochúťku podľa nášho overeného receptu.

Potrebujeme (na 8 až 10 porcií)

  • 1 kg predvarených zemiakov: varný typ B alebo C
  • 250 g polohrubej múky
  • štipku soli
  • 4 PL husacej/kačacej alebo bravčovej masti na pomazanie

Postup

1. Začnite tým, že si zemiatky varného typu B alebo C uvaríte v šupke do zmäknutia. Nechajte ich potom úplne vychladnúť, ideálne v ľadovej vode. Budú sa vám potom ľahšie šúpať.

2. Nasleduje príprava samotného cesta. Vychladnuté zemiatky ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte štipku soli a do zmesi postupne zapracujte múku. Dávajte pozor na to, aby múky nebolo príliš málo (placky sa vám nebudú dobre vaľkať) alebo priveľa (placky budú tuhé).

Domáce zemiakové lokše, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

3. Múku teda do cesta zapracúvajte postupne. Keď ho budete mať hotové, nechajte ho polhodinu odpočívať v chlade.

Domáce zemiakové lokše, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

4. Na pomúčenej doske si v rukách cesto znovu prepracujte (je možné, že ešte budete potrebovať trošku múky). Varný typ zemiakov a ich kvalita rozhodne o tom, koľko múky na tento recept potrebujete. Z cesta si vyvaľkajte podlhovastý valček, ktorý nakrájajte na menšie časti. Tie následne vaľkajte v múke na samotné placky. Mali by byť tenké a ľahké. Keby sa vám prvá placka rozpadla, nezúfajte. Jednoducho ju znova zapracujte s múkou.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Zapečená brokolica s batátmi: Rýchly, zdravý a chutný recept na obed aj večeru
Domáce zemiakové lokše, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

5. Placku preložte pomocou valčeka na rozpálenú liatinovú panvicu alebo panvicu s hrubým dnom. Na panvicu nepridávajte žiaden tuk, placky sa musia opekať nasucho.

Domáce zemiakové lokše, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

6. Každú placku opečte minútku-dve z oboch strán. Lokša je pripravená na otočenie, hneď ako sa začne vzdúvať.

Domáce zemiakové lokše, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

7. Prvú hotovú lokšu potrite masťou z oboch strán, každú ďalšiu stačí potrieť iba z jednej strany. Masť si „potiahne“ od spodnej lokše. Lokše takto ukladajte na seba.

Domáce zemiakové lokše, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

8. Hotové lokše podávajte s pečenou kačkou či husou. Môžete ich naplniť duseným mletým mäsom, kyslou kapustou alebo pečienkami na cibuľke. Môžete ich použiť aj na štýl mexických tortíl a naplniť ich podľa vlastného uváženia. Experimentovať sa oplatí aj s rôznymi sladkými variantmi.

Dobrú chuť!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame