FOTORECEPT Lečo inak: Lacné jedlo pre celú rodinu, ktoré chutí ráno, na obed aj večer!

Shakshouka

Toto izraelské jedlo si domáci doprajú na raňajky, obed či večeru (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Azda najobľúbenejšie izraelské jedlo si domáci doprajú na raňajky, obed či večeru. Názov „shakshouka“ možno voľne preložiť ako „mix všetkého“, čo je pre túto paradajkovú pochúťku veľmi výstižné. Zložením aj pripomína naše lečo, no pridaním korenín sa mení na exotickejšiu verziu tohto obľúbeného pokrmu.

Podľa historikov sa príbeh shakshouky začal písať v ďalekom Jemene, odkiaľ sa rozšírila do celého regiónu. S istotou vieme iba to, že do Izraela ju priniesli prisťahovalci z Afriky, konkrétne z Lýbie a Tuniska. Chudobné rodiny potrebovali lacné jedlo, ktoré by nasýtilo celú rodinu. Kombinácia paradajok, vajíčok a chleba sa tak časom stala obľúbenou a jednoduchou domácou pochúťkou.

Základom sú vajíčka ponorené v paradajkovej šťave, paprike a cibuľke. V niektorých častiach Izraela v shakshouke majú radi aj syr či bylinky. Tradične sa podáva s miestnym chlebíkom, do ktorého sa máča lahodná omáčka a mäkké vajíčko. V súčasnosti je táto pochúťka známa po celom svete. Inovatívni šéfkuchári dokonca prišli s receptom na zelenú shakshoku, ktorej základ tvorí špenát, mangold (mladé listy červenej repy) a smotana. S nami si môžete pripraviť klasickú paradajkovú shakshoku. Na prípravu potrebujete iba jednu panvicu, náš overený recept zvládne aj školák.

Potrebujeme (na 6 porcií)

  • 1 kg prezretých paradajok (alebo 1 veľkú konzervu lúpaných paradajok)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 červenú papriku
  • 1 veľkú (červenú) cibuľu
  • 6 vajec
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 2 čajové lyžičky mletej červenej papriky
  • 1 čajovú lyžičku mletej rasce
  • soľ a korenie
  • čili semienka alebo čili korenie
  • petržlenovú vňaťku

Mohlo by vás zaujať: Zdravé paradajkové recepty: Pochúťka na toasty, ako polievka aj s cestovinami


Postup

shakshouku, fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

1. V panvici si zahrejte olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a červenú papriku. Restujte, kým nebude cibuľka sklovitá.

shakshouku, fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

2. Pridajte rozdrvené strúčiky cesnaku a minútku restujte.

shakshouku, fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

3. Na panvicu pridajte paradajky, ktoré pred varením stiahnite z kože a nakrájajte. Môžete ich najskôr namočiť do vriacej vody alebo na minútku šupnúť do mikrovlnky. Koža potom pôjde dolu jedna radosť! Ak doma nemáte čerstvé paradajky, môžete použiť aj tie z konzervy.

shakshouku, fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

4. Mix premiešajte, dochuťte soľou a koreninami a priveďte k varu.

shakshouku, fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

5. Keď už v shakshouke zostane minimum šťavy, polievkovou lyžicou urobte v zmesi menšie diery a do každej rozbite vajíčko. Panvicu prikryte a duste ďalších 5-8 minút, kým nie sú vajíčka hotové.

shakshouku, fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

6. Hotovú shakshouku servírujte samotnú alebo aj s chlebíkom, posypanú čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame