FOTORECEPT Rodinný recept na tradičné langoše: Dedí sa u nás celé generácie, lepšie ste ešte nejedli!

Langoše

Langoše sú tradičnou a mimoriadne obľúbenou klasikou (Zdroj: Plnielanu.sk - Lucia)

Langoše, hoci pochádzajú z Maďarska, patria k tradičným jedlám aj v našej kuchyni. Ako to už býva, existuje veľmi veľa rôznych receptov. Tentokrát vám však prinášame jeden rokmi overený recept na krásne nadýchané a mäkučké langoše. U nás v rodine má táto verzia svoje miesto už desiatky rokov. A inú ani neskúšame!

Budeme potrebovať (na 12 až 13 kusov):

  • 800 g hladkej múky (na cesto aj pomúčenie pracovnej dosky)
  • 10 – 12 strúčikov cesnaku
  • 1 kocku čerstvého droždia
  • soľ
  • celú rascu
  • cukor
  • vodu
  • rastlinný olej

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Máte chuť na langoš? Túto jarmočnú pochúťku si ľahko pripravíte aj doma


Postup:

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

1. Najskôr si pripravíme základný kvások. Tentokrát nie z mlieka, ale z vody. Do 200 ml mierne teplej vody pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a jednu kocku čerstvého droždia (42 g). Necháme vykysnúť. Do misy dáme 250 g hladkej múky.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

2. Pripravíme prvé malé “cestíčko”, ktoré necháme podkysnúť 15 minút v teple.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

3. Po tom, ako prvé cesto podkysne, zväčšíme jeho objem a to tak, že pridáme 500 g hladkej múky, 250 ml teplej vody, 1 čajovú lyžičku soli a 1,5 čajovej lyžičky celej rasce.


Mohlo by vás zaujať: Langoš trikrát inak: Vyskúšajte najlepší klasický, zemiakový i plnený


Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

4. Všetky ingrediencie dôkladne vymiešame do lesklej “hrudky” a necháme 1 hodinu odpočívať na teplom mieste.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

5. Medzi tým si pripravíme cesnak. Očistíme strúčiky, prepučíme ich a presunieme do hrnčeka so slanou vodou (150 ml vody a 1 lyžička soli).

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

6. Cesto je po hodine krásne nakysnuté.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Mohlo by vás zaujať: Langoše milujeme všetci: Pripravte si ich doma za pár minút!


7. Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a vypracujeme. Rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Jednotlivé langoše môžeme vykrojiť napríklad aj šálkou na čaj.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

8. Prstami cesto natiahneme do strán, rýchlo presunieme do panvice s rozhorúčeným olejom a smažíme z oboch strán do zlatista.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

9. Povaríme “cesnakovú vodu” z bodu 5 (prelisovaný cesnak, soľ, voda). Vo chvíli, ako začne voda vrieť, odstavíme hrnček z plameňa. Každý hotový langoš potrieme touto zmesou. Budú krásne voňavé a vláčne.

Langoše
(Zdroj: Plnielanu.sk – Lucia)

10. Podávame so syrom, kečupom, tatárskou omáčkou, pikantom, “topinkovou” zmesou, kuracou pečienkou na prírodno, alebo čímkoľvek, čo máte radi. Dobrú chuť!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame