FOTORECEPT na voňavé jablkové kolieska v lístkovom ceste: Určite s nimi zabodujete, vyzerajú ako od profíka!

Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept

Voňavé jablkové kolieska v lístkovom ceste zachutia aj vám (Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Jeseň priniesla tento rok bohatú úrodu voňavých jabĺk. Ak sa aj u vás doma z košíkov usmievajú červené líčka, nechajte sa inšpirovať nasledujúcim receptom na jablkové kolieska v lístkovom ceste. Je v nich presne to, čo máme na jeseň radi – lístkové cesto, jablká, škorica a cukor. Vôňa, ktorá sa z kuchyne začne šíriť je neodolateľná!

Potrebujeme

  • 1 balenie lístkového cesta (400 g)
  • 4 stredne veľké jablká
  • 2 balíčky škoricového cukru
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • múku na posypanie dosky
Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Postup

Jablká nakrájame na plátky s hrúbkou cca 1 cm. Stred vyberieme malou vykrajovačkou alebo pomocou lyžičky. V oboch prípadoch to ide jednoducho. Lístkové cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, ktorý budeme krájať na štvorce. Každý štvorec by mal mať stranu o 2 až 3 cm dlhšiu ako je priemer jablkových koliesok. Ak máme napríklad jablkové kolieska s priemerom 7 cm, budeme potrebovať štvorce s jednou stranou dlhou orientačne 10 cm. V našom prípade sa z 1 balenia lístkového cesta podarilo 12 utešených kusov.

Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Škoricový cukor zmiešame s kryštálovým a každé koliesko jablka obalíme v sladkej zmesi z oboch strán.

Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Lístkové cesto nakrájame na štvorce. V rohu každého štvorca narežeme ostrým nožom „L“ cca 1 až 1,5 cm od hrany (viď foto). Dávame pozor, aby sa tieto výrezy nespojili, inak sa nebude dať vytvoriť typické ohnutie. Je to síce trochu náročnejšie na sústredenie, no výsledok bude stáť za to. Každý roh štvorca zahneme smerom do stredu jablčného kolieska a pritlačíme. Vznikne akoby dvojitá mašľa.

Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Takto to vyzerá, keď je pripravených všetkých 12 kúskov.

Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Každý kus budúcej voňavej dobroty potrieme rozmiešaným vajíčkom a do stredu vložíme „záťaž“, aby sa lístkové cesto neroztvorilo. Použili sme zvyšky jabĺk, no dobre poslúžia aj gumený cukrík alebo kúsok čokolády. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pred vložením do rúry ich ešte posypeme škoricovým cukrom. Pečú sa v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 až 20 minút, kým nie je lístkové cesto pekne vystúpené a zlatisté.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Kuracie stehná so zemiakmi a pomarančom pre celú rodinu: Dobrota z jedného pekáča je hotová šupito presto!
Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Ocukrované jablká pri pečení púšťajú šťavu. O niečo málo teda zmenšia svoj objem, lístkové cesto zase okolo nich pekne narastie. Naše jablkové kolieska v lístkovom ceste nielen krásne voňali, ale aj lahodne chutili. Mali však predsa len jednu chybičku – 12 kusov bolo málo!

Jablkové kolieska v lístkovom ceste, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame