Trpezlivosť ruže prináša, vo vašom prípade to však budú chutné pagáče. Pečenie síce zaberie viac času, no výsledok stojí zato. Plech, plný nadýchaných pagáčov, mäkkých ako obláčik, zmizne okamžite. Preto neváhajte a upečte hneď dva, neoľutujete! A tajná prísada? Kapusta!
Budeme potrebovať:
Na základ:
– 1 menšiu hlávku kapusty
– štipku soli
– 1 lyžicu oleja
– 1 lyžicu trstinového cukru
Na kvások:
– 200 ml mlieka
– 35 g čerstvého droždia
– 1 lyžičku kryštálového cukru
Na cesto:
– 4 menšie zemiaky uvarené v šupke
– 200 ml kyslej smotany
– 1 lyžičku soli
– 100 ml oleja
– 1 vajce
Okrem toho:
– 1 dobrú klobásku
– 1 vajce na potretie
– rascu na posypanie
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúce zemiakové pagáčiky: Ak čakáte návštevu, rovno urobte dvojitú dávku!
Postup:

1. Začneme so základom, pretože príprava kapusty zaberie najviac času. Umytú kapustu rozkrojíme na polovice a nakrájame na tenké rezance. Jemne osolíme, premiešame a necháme stáť 15 minút.

2. V hrnci rozpálime olej, na ktorom skaramelizujeme trstinový cukor. Pridáme kapustu, chvíľu restujeme, podlejeme trochou vody a necháme dusiť.

3 Keď je kapusta polomäkká, odstavíme hrniec a necháme úplne vychladnúť.

4. Pustíme sa do cesta. Z vlažného mlieka, droždia a cukru založíme kvások a necháme pracovať. Aby sme kvásku pomohli, dáme ho na teplé miesto.

5. Očistené zemiaky najemno postrúhame, pridáme kyslú smotanu, kvások, štipku soli a vymiešame cestíčko.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Už viete, čím pohostíte cez sviatky návštevu? Zabodujte nadýchanými oškvarkovými pagáčikmi

6. Do misy preosejeme múku a premiešame s cestíčkom , olejom a celým vajcom. Ak treba, pridáme ešte mlieko.


7. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút.

8. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú podložku, zasypeme trochou múky a necháme pár minút odpočívať.

9. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, navrstvíme naň vychladnutú kapustu a klobásku. Vrch trochu osolíme.

10. Okraje cesta zahneme dovnútra, preložíme zľava doprava a sprava doľava. Vznikne niečo ako balíček. Necháme 20 minút odpočívať, aby podkysol, potom rozvaľkáme a opäť preložíme. Postup zopakujeme ešte 2 x.
Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Mäkučké pagáče radšej rovno upečte z dvojitej dávky

11. Po treťom preložení podkysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 cm.

12. Vykrajujeme menšie alebo väčšie pagáčiky a ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

13. Rúru zapneme na 180 °C. Pagáče potrieme rozmiešaným vajíčkom, posypeme rascou a dáme piecť na 20 minút.

13. Upečené pagáčiky sú krásne nadýchané, mäkučké a môžeme sa do nich pustiť hneď ako trocha vychladnú.
Zdieľať na