FOTORECEPT Nadýchané pagáče ako od babičky: Na oslavu, pre návštevu alebo len tak – je v nich tajná prísada!

Kapustové pagáče, Fotorecept

Nadýchané kapustové pagáče vám zachutia tak ako tie od babičky (Zdroj: Plnielanu - Veronika)

Trpezlivosť ruže prináša, vo vašom prípade to však budú chutné pagáče. Pečenie síce zaberie viac času, no výsledok stojí zato. Plech, plný nadýchaných pagáčov, mäkkých ako obláčik, zmizne okamžite. Preto neváhajte a upečte hneď dva, neoľutujete! A tajná prísada? Kapusta!

Budeme potrebovať:

Na základ:

– 1 menšiu hlávku kapusty
– štipku soli
– 1 lyžicu oleja
– 1 lyžicu trstinového cukru

Na kvások:

– 200 ml mlieka
– 35 g čerstvého droždia
– 1 lyžičku kryštálového cukru

Na cesto:

– 4 menšie zemiaky uvarené v šupke
– 200 ml kyslej smotany
– 1 lyžičku soli
– 100 ml oleja
– 1 vajce

Okrem toho:

– 1 dobrú klobásku
– 1 vajce na potretie
– rascu na posypanie


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúce zemiakové pagáčiky: Ak čakáte návštevu, rovno urobte dvojitú dávku!


Postup:

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

1. Začneme so základom, pretože príprava kapusty zaberie najviac času. Umytú kapustu rozkrojíme na polovice a nakrájame na tenké rezance. Jemne osolíme, premiešame a necháme stáť 15 minút.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

2. V hrnci rozpálime olej, na ktorom skaramelizujeme trstinový cukor. Pridáme kapustu, chvíľu restujeme, podlejeme trochou vody a necháme dusiť.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

3 Keď je kapusta polomäkká, odstavíme hrniec a necháme úplne vychladnúť.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

4. Pustíme sa do cesta. Z vlažného mlieka, droždia a cukru založíme kvások a necháme pracovať. Aby sme kvásku pomohli, dáme ho na teplé miesto.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

5. Očistené zemiaky najemno postrúhame, pridáme kyslú smotanu, kvások, štipku soli a vymiešame cestíčko.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Už viete, čím pohostíte cez sviatky návštevu? Zabodujte nadýchanými oškvarkovými pagáčikmi


Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

6. Do misy preosejeme múku a premiešame s cestíčkom , olejom a celým vajcom. Ak treba, pridáme ešte mlieko.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika
Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

7. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme a necháme kysnúť 20 minút.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

8. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú podložku, zasypeme trochou múky a necháme pár minút odpočívať.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

9. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika, navrstvíme naň vychladnutú kapustu a klobásku. Vrch trochu osolíme.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

10. Okraje cesta zahneme dovnútra, preložíme zľava doprava a sprava doľava. Vznikne niečo ako balíček. Necháme 20 minút odpočívať, aby podkysol, potom rozvaľkáme a opäť preložíme. Postup zopakujeme ešte 2 x.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Mäkučké pagáče radšej rovno upečte z dvojitej dávky


Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

11. Po treťom preložení podkysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 cm.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

12. Vykrajujeme menšie alebo väčšie pagáčiky a ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

13. Rúru zapneme na 180 °C. Pagáče potrieme rozmiešaným vajíčkom, posypeme rascou a dáme piecť na 20 minút.

Kapustové pagáče, Fotorecept
Zdroj: Plnielanu – Veronika

13. Upečené pagáčiky sú krásne nadýchané, mäkučké a môžeme sa do nich pustiť hneď ako trocha vychladnú.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close