Šalát nemusí byť vždy len prílohou. Pokiaľ použijete správne ingrediencie a technologický postup, môže sa z neho stať výdatné hlavné jedlo. Baklažán je skvelou mäsitou zeleninou, ktorá tvorí základ tohto šalátu. Kombinácia teplej zeleniny, sviežeho listového šalátu a syru vás milo prekvapí. Je to skvelá voľba na vegetariánske jedlo, ktoré osloví aj zarytých milovníkov mäsa.
Potrebujeme:
(4 porcie)
- baklažán
- listový šalát
- 2 paradajky
- 250 g šampiňónov
- červenú a žltú/oranžovú papriku
- 200 g balkánskeho syru
- 1 červenú cibuľku
- ½ citrónu
- sezamové semienka
- 1 ČL sušenej bazalky
- olivový olej
- maslo
- soľ, korenie
Mohlo by vás zaujímať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty
Postup:
Baklažán umyjeme, nakrájame na štvrťky, poriadne osolíme a necháme 15 minút odpočívať. | |
Šampiňóny si nakrájame na hrubšie plátky. | |
Mohlo by vás zaujímať: Baklažán je zdravá dobrota: Skvelý je zapekaný aj vo forme placiek |
|
Baklažán poriadne opláchneme, osušíme servítkami a v miske zmiešame s nakrájanými šampiňónmi. Zakvapkáme olivovým olejom, okoreníme (garam masala/grilovacie korenie alebo sušené bylinky) a poriadne premiešame. Necháme 30 minút odpočívať. | |
Na masle a pár kvapkách oleja si opražíme cibuľku, ktorú osolíme a pridáme k nej papriky nakrájané na pásiky. | |
Mohlo by vás zaujímať: Letné zeleninové recepty: Chutné, zdravé a rýchlo hotové! |
|
Na grilovacej panvici si opečieme baklažány (cca 3 minúty z každej strany). Z panvice ich vložíme na tanier obložený servítkami, aby servítky absorbovali prebytočný olej. | |
Ako posledné si opražíme šampiňóny (nepridávame olej rovnako ako pri baklažánoch). | |
Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným! |
|
Do jednej misky si nakrájame listový šalát pokvapkaný olivovým olejom a šťavou z citróna. Vmiešame do neho 100 g balkánskeho syru nakrájaného na kocky a nakrájané paradajky zmiešané s bazalkou. V druhej miske si zmiešame všetky teplé suroviny. | |
Nakoniec zmiešame všetky suroviny dokopy. Podávame so sezamovými semiačkami a nadrobeným balkánskym syrom. |
Aké jedlá si z baklažánu pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na