Chuť rukoly nemusí ulahodiť každému. Táto “zelinka”, ktorej listy sa nápadne ponášajú na listy púpavy, má zvláštnu, jemne horkú chuť a využitie najmä v šalátoch. Má viac vitamínu C a betakaroténu, ako nájdete v inej listovej zelenine. Vedci jej pripísali už mnoho ozdravných účinkov – vitamíny a minerály v nej obsiahnuté podporujú činnosť pečene, má silné antiseptické účinky (ničí škodlivé patogény), slúži ako prevencia proti osteoporóze a chráni pred zabudlivým strašiakom Alzheimerom. Ako ju však dostať do jedla, keď je chuťovo taká výrazná? Vyskúšajte tento nenáročný svieži rukolovo-zemiakový šalát ako ozvláštnenie vášho bežného jedálnička alebo ku grilovačke.
Rukola má viac vitamínu C a betakaroténu, ako nájdete v inej listovej zelenine. Vedci jej pripísali už mnoho ozdravných účinkov – vitamíny a minerály v nej obsiahnuté podporujú činnosť pečene, má silné antiseptické účinky (ničí škodlivé patogény), slúži ako prevencia proti osteoporóze a chráni pred zabudlivým strašiakom Alzheimerom.
Ako ju však dostať do jedla, keď je chuťovo taká výrazná? Vyskúšajte tento nenáročný svieži rukolovo-zemiakový šalát ako ozvláštnenie vášho bežného jedálnička alebo ku grilovačke.
Potrebujeme (pre 2 osoby):
- 5-7 stredne veľkých zemiakov, varný typ A
- rukolu
- reďkovku
- mladú cibuľku
Na zálievku:
- slnečnicový olej
- citrón
- med
- cesnak
- soľ a čierne korenie
Mohlo by vás zaujímať: Leto praje šalátom: Osviežte svoju kuchyňu týmito nápadmi
Postup:
![]() |
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme uvariť alebo sa môžu uvariť v šupke, podobne, ako do zemiakového šalátu a následne nakrájať. Voľte zemiaky varného typu A, ktoré sa nerozvárajú. |
![]() |
Za čas, kým sa varia zemiaky, si pripravíme zálievku: na množstvo pre dve osoby zmiešame 2 – 3 polievkové lyžice (PL) slnečnicového oleja, 1 PL medu, 1 PL citrónovej šťavy. Pridáme jeden nastrúhaný strúčik cesnaku, soľ podľa chuti a štipku korenia. Premiešame a odložíme bokom. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáci Cézar šalát: Výdatná a chutná večera za pár minút |
|
![]() |
Dve hrste rukoly prepláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať. Mladú cibuľku a reďkovku nakrájame. |
![]() |
Uvarené zemiaky necháme mierne vychladnúť, prelejeme zálievkou a necháme chvíľu odstáť. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Nezvyklá kombinácia, výborná chuť: Ľahký šalát s kapary a pomarančom |
|
![]() |
Rukolu treba pridávať až pred samotným podávaním. Opatrne vmiešať a naložiť na tanier. Vďaka zálievke je jej horká chuť mierne potlačená a spolu so zemiakmi chutí veľmi dobre. Hodí sa k restovaným kuracím prsiam, grilovanému mäsku, volskému oku. Kto má chuť, môže šalát “posypať” aj opekanými kúskami slaniny alebo vlašskými orechmi. |
Zdieľať na