FOTORECEPT Šalát, ktorý zasýti a ešte je aj zdravý? Tento máte raz-dva a bez výčitiek!

rukolový šalát

Rukolový šalát so zemiakmi je svieži a chutný (Zdroj: GettyImages)

Chuť rukoly nemusí ulahodiť každému. Táto “zelinka”, ktorej listy sa nápadne ponášajú na listy púpavy, má zvláštnu, jemne horkú chuť a využitie najmä v šalátoch. Má viac vitamínu C a betakaroténu, ako nájdete v inej listovej zelenine. Vedci jej pripísali už mnoho ozdravných účinkov – vitamíny a minerály v nej obsiahnuté podporujú činnosť pečene, má silné antiseptické účinky (ničí škodlivé patogény), slúži ako prevencia proti osteoporóze a chráni pred zabudlivým strašiakom Alzheimerom. Ako ju však dostať do jedla, keď je chuťovo taká výrazná? Vyskúšajte tento nenáročný svieži rukolovo-zemiakový šalát ako ozvláštnenie vášho bežného jedálnička alebo ku grilovačke.

Rukola má viac vitamínu C a betakaroténu, ako nájdete v inej listovej zelenine. Vedci jej pripísali už mnoho ozdravných účinkov – vitamíny a minerály v nej obsiahnuté podporujú činnosť pečene, má silné antiseptické účinky (ničí škodlivé patogény), slúži ako prevencia proti osteoporóze a chráni pred zabudlivým strašiakom Alzheimerom.

Ako ju však dostať do jedla, keď je chuťovo taká výrazná? Vyskúšajte tento nenáročný svieži rukolovo-zemiakový šalát ako ozvláštnenie vášho bežného jedálnička alebo ku grilovačke.

Potrebujeme (pre 2 osoby):

  • 5-7 stredne veľkých zemiakov, varný typ A
  • rukolu
  • reďkovku
  • mladú cibuľku

Na zálievku:

  • slnečnicový olej
  • citrón
  • med
  • cesnak
  • soľ a čierne korenie

Mohlo by vás zaujímať: Leto praje šalátom: Osviežte svoju kuchyňu týmito nápadmi


Postup:

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a dáme uvariť alebo sa môžu uvariť v šupke, podobne, ako do zemiakového šalátu a následne nakrájať. Voľte zemiaky varného typu A, ktoré sa nerozvárajú.
Za čas, kým sa varia zemiaky, si pripravíme zálievku: na množstvo pre dve osoby zmiešame 2 – 3 polievkové lyžice (PL) slnečnicového oleja, 1 PL medu, 1 PL citrónovej šťavy. Pridáme jeden nastrúhaný strúčik cesnaku, soľ podľa chuti a štipku korenia. Premiešame a odložíme bokom.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Domáci Cézar šalát: Výdatná a chutná večera za pár minút


Dve hrste rukoly prepláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať. Mladú cibuľku a reďkovku nakrájame.
Uvarené zemiaky necháme mierne vychladnúť, prelejeme zálievkou a necháme chvíľu odstáť.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Nezvyklá kombinácia, výborná chuť: Ľahký šalát s kapary a pomarančom


Rukolu treba pridávať až pred samotným podávaním. Opatrne vmiešať a naložiť na tanier. Vďaka zálievke je jej horká chuť mierne potlačená a spolu so zemiakmi chutí veľmi dobre. Hodí sa k restovaným kuracím prsiam, grilovanému mäsku, volskému oku. Kto má chuť, môže šalát “posypať” aj opekanými kúskami slaniny alebo vlašskými orechmi.

 

Inšpirujte sa receptami českej kuchárskej legendy Zdeňka Polreicha: Jeho knihu nájdete na Martinus.sk

Zdroj: plnielanu.sk, plnielanu.sk, plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close