Recept na dnes: Tajomstvo najlepšieho domáceho marhuľového džemu odhalené! Potrebujete naň len dve prísady

Marhuľový džem recept

Tento recep na marhuľový džem je rokmi overený (Zdroj: GettyImages)

Robiť marhuľový džem s deťmi je vždy tak trochu adrenalín. Nikdy totiž presne neviete, či vôbec nejaký džem stihnete zavariť. Sladučké, krásne zrelé marhule sú veľkým lákadlom a pri odkôstkovaní neraz skončia v detskom brušku. Ak vám aj napriek tomu nejaké zostanú a hľadáte recept na prípravu tradičného marhuľové džemu, nech sa páči. Máme tu pre vás jeden rokmi overený. A aj s tipom na vylepšenie!

Potrebujeme

  • 1 kg zrelých marhúľ
  • 500 g kryštálového cukru

Postup

  1. Marhule očistíme, odkôstkujeme a nezabudneme odvážiť, aby sme vedeli úmerne pridať vhodné množstvo cukru. Skontrolujeme, aby nebol žiadny kus hnilý alebo napadnutý hmyzom. Ten totiž môže pokaziť celú várku džemu.
  2. V ďalšom kroku marhule pomelieme na mlynčeku alebo ich pomixujeme tyčovým mixérom. Aj z tohto dôvodu je dôležité vyberať mäkučké zrelé ovocie, aby sme si prácu nekomplikovali.
  3. Do hrnca navrstvíme marhule a kryštálový cukor, teda vrstvu pomletých marhúľ, vrstvu cukru a tak dokola. Necháme cez noc odstáť – presladené marhule pustia vodu.
  4. Na druhý deň sladké zomleté marhule premiešame a začneme s redukovaním. Do panvice alebo menšieho kastrólika odoberieme 2 až 3 naberačky a za stáleho miešania varíme a odparujeme.
  5. Pôvodne sa takto zredukovaný džem rovno prelieval do pripraveného pohára. Avšak, potom z jednej várky občas vznikali marhuľové džemy s odlišnou hustotou. Preto džem zlievam pred plnením do pohárov ešte do jedného hrnca. Takto si pekne skontrolujeme konzistenciu a ak je celá várka marhuľového džemu predsa len redšia, ako by mala byť, môžeme pridať šťavu z citróna alebo kyselinu citrónovú (v pomere šťava z 1 citróna alebo 3 g kyseliny citrónovej na 1 kg ovocia). Podporia želírovací proces a zvýraznia farbu.
  6. Nezabudnime vykonať kontrolu hustnutia. Lyžicu marhuľového džemu nalejeme na tanier a čakáme, či po vychladnutí krásne stuhne. Ak džem po vychladnutí tečie, ešte ho za stálej kontroly a miešania necháme chvíľu odparovať. Pozor, aby sa nepripálil!
  7. Horúcim džemom plníme vysterilizované suché poháre. Okamžite ich pevne uzatvoríme viečkami, otočíme viečkom nadol a zabalíme do deky, kde budú odpočívať do vychladnutia.

Náš tip: Vyskúšajte marhuľový džem s rozmarínom! Má nezameniteľnú chuť a dodá šmrnc šiškám aj palacinkám. Na 1 kg marhúľ a 500 g cukru pridáme ešte 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu. Výsledný džem je trochu tmavší a sú v ňom viditeľné kúsky rozmarínu. Ak chcete džem čistý, no láka vás odovzdať mu jemnú rozmarínovú arómu, pridajte do marhuľovo-cukrovej zmesi pár umytých vetvičiek, nechajte cez noc macerovať, na panvici zľahka povarte, no do pohárov rozmarín nedávajte.



Odporúčame