Recept na dnes: Tajomstvo najlepšieho domáceho marhuľového džemu odhalené! Potrebujete naň len dve prísady

Marhuľový džem recept

Tento recep na marhuľový džem je rokmi overený (Zdroj: GettyImages)

Robiť marhuľový džem s deťmi je vždy tak trochu adrenalín. Nikdy totiž presne neviete, či vôbec nejaký džem stihnete zavariť. Sladučké, krásne zrelé marhule sú veľkým lákadlom a pri odkôstkovaní neraz skončia v detskom brušku. Ak vám aj napriek tomu nejaké zostanú a hľadáte recept na prípravu tradičného marhuľové džemu, nech sa páči. Máme tu pre vás jeden rokmi overený. A aj s tipom na vylepšenie!

Potrebujeme

  • 1 kg zrelých marhúľ
  • 500 g kryštálového cukru

Postup

  1. Marhule očistíme, odkôstkujeme a nezabudneme odvážiť, aby sme vedeli úmerne pridať vhodné množstvo cukru. Skontrolujeme, aby nebol žiadny kus hnilý alebo napadnutý hmyzom. Ten totiž môže pokaziť celú várku džemu.
  2. V ďalšom kroku marhule pomelieme na mlynčeku alebo ich pomixujeme tyčovým mixérom. Aj z tohto dôvodu je dôležité vyberať mäkučké zrelé ovocie, aby sme si prácu nekomplikovali.
  3. Do hrnca navrstvíme marhule a kryštálový cukor, teda vrstvu pomletých marhúľ, vrstvu cukru a tak dokola. Necháme cez noc odstáť – presladené marhule pustia vodu.
  4. Na druhý deň sladké zomleté marhule premiešame a začneme s redukovaním. Do panvice alebo menšieho kastrólika odoberieme 2 až 3 naberačky a za stáleho miešania varíme a odparujeme.
  5. Pôvodne sa takto zredukovaný džem rovno prelieval do pripraveného pohára. Avšak, potom z jednej várky občas vznikali marhuľové džemy s odlišnou hustotou. Preto džem zlievam pred plnením do pohárov ešte do jedného hrnca. Takto si pekne skontrolujeme konzistenciu a ak je celá várka marhuľového džemu predsa len redšia, ako by mala byť, môžeme pridať šťavu z citróna alebo kyselinu citrónovú (v pomere šťava z 1 citróna alebo 3 g kyseliny citrónovej na 1 kg ovocia). Podporia želírovací proces a zvýraznia farbu.
  6. Nezabudnime vykonať kontrolu hustnutia. Lyžicu marhuľového džemu nalejeme na tanier a čakáme, či po vychladnutí krásne stuhne. Ak džem po vychladnutí tečie, ešte ho za stálej kontroly a miešania necháme chvíľu odparovať. Pozor, aby sa nepripálil!
  7. Horúcim džemom plníme vysterilizované suché poháre. Okamžite ich pevne uzatvoríme viečkami, otočíme viečkom nadol a zabalíme do deky, kde budú odpočívať do vychladnutia.

Náš tip: Vyskúšajte marhuľový džem s rozmarínom! Má nezameniteľnú chuť a dodá šmrnc šiškám aj palacinkám. Na 1 kg marhúľ a 500 g cukru pridáme ešte 2 polievkové lyžice nasekaného čerstvého rozmarínu. Výsledný džem je trochu tmavší a sú v ňom viditeľné kúsky rozmarínu. Ak chcete džem čistý, no láka vás odovzdať mu jemnú rozmarínovú arómu, pridajte do marhuľovo-cukrovej zmesi pár umytých vetvičiek, nechajte cez noc macerovať, na panvici zľahka povarte, no do pohárov rozmarín nedávajte.



Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close