Sladko – štipľavá kombinácia orientálneho karí z maslovej tekvice skvele zahreje a zasýti počas chladných dní. To, ale nie je jedinou výhodou. Ide tiež o jedlo z jedného hrnca, ktorého príprava nie je dlhá a ani náročná. Karí možno pripraviť deň vopred a nasledujúci deň ho stačí už len zohriať. A k tomu všetkému, ušetrí čas a financie, pretože výdatnosťou zasýti na dlhší čas.
Orientálne karí obohatí jedálniček nevšednými chuťami. Ostrosť a výraznú chuť korenín možno upraviť podľa vlastných preferencií. Pestré a výživné jedlo presvedčí aj najväčších milovníkov mäsa, že aj zo zeleniny sa dá dobre najesť.
Potrebujeme
- 1 šálku dlhozrnnej bielej ryže
- 3 PL kokosového oleja
- 500 g maslovej tekvice nakrájanej na menšie kocky
- 1 nakrájanú cibuľu
- 2 najemno nakrájané strúčiky cesnaku
- 1 PL nastrúhaného zázvoru bez šupky
- 3 PL žltej kari pasty
- 1 plechovku kokosového mlieka
- 1 jalapeño papričku
- ½ ČL mletej kurkumy
- 1 červenú papriku nakrájanú na malé kúsky
- 2 PL limetkovej šťavy a zopár mesiačikov limetky na ozdobu
- 1 PL sójovej omáčky
- 3 šálky nakrájaného baby špenátu
- nasekané kešu orechy a koriander na ozdobu
Postup
Do väčšej panvice alebo hrnca dáme 2 PL kokosového oleja a rozpustíme ho. Pridáme nakrájanú tekvicu a miešame, až kým nezačne hnednúť a mäknúť. Približne po 4 až 6 minútach tekvicu preložíme na tanier.

Do hrnca alebo panvice pridáme ešte zvyšný kokosový olej, nasypeme cibuľu a restujeme 6 minút. Potom pridáme cesnak a zázvor a restujeme ešte 2 minúty. Nakoniec primiešame žltú karí pastu a povaríme 1 minútu.

Prilejeme kokosové mlieko, jalapeño papričku a kurkumu a privedieme k varu. Potom ešte primiešame červenú papriku a tekvicu a celú zmes necháme slabo variť do zmäknutia, približne 15 minút. Vypneme plameň, kto chce, môže vybrať jalapeño papričku. Nakoniec vmiešame limetkovú šťavu, sójovú omáčku a špenát a posypeme kešu orieškami a koriandrom. Servírujeme s ryžou.

Zdieľať na
Zdieľaní