Recept na dnes: Karí z maslovej tekvice zahreje telo! Vyskúšajte sladko – štipľavú chuť thajskej kuchyne

Karí z maslovej tekvice na thajský spôsob

Karí z maslovej tekvice prináša vône a chute thajskej kuchyne (Zdroj: Unsplash/Kalyani Akella)

Sladko – štipľavá kombinácia orientálneho karí z maslovej tekvice skvele zahreje a zasýti počas chladných dní. To, ale nie je jedinou výhodou. Ide tiež o jedlo z jedného hrnca, ktorého príprava nie je dlhá a ani náročná. Karí možno pripraviť deň vopred a nasledujúci deň ho stačí už len zohriať. A k tomu všetkému, ušetrí čas a financie, pretože výdatnosťou zasýti na dlhší čas.

Orientálne karí obohatí jedálniček nevšednými chuťami. Ostrosť a výraznú chuť korenín možno upraviť podľa vlastných preferencií. Pestré a výživné jedlo presvedčí aj najväčších milovníkov mäsa, že aj zo zeleniny sa dá dobre najesť.

Potrebujeme

  • 1 šálku dlhozrnnej bielej ryže
  • 3 PL kokosového oleja
  • 500 g maslovej tekvice nakrájanej na menšie kocky
  • 1 nakrájanú cibuľu
  • 2 najemno nakrájané strúčiky cesnaku
  • 1 PL nastrúhaného zázvoru bez šupky
  • 3 PL žltej kari pasty
  • 1 plechovku kokosového mlieka
  • 1 jalapeño papričku
  • ½ ČL mletej kurkumy
  • 1 červenú papriku nakrájanú na malé kúsky
  • 2 PL limetkovej šťavy a zopár mesiačikov limetky na ozdobu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 3 šálky nakrájaného baby špenátu
  • nasekané kešu orechy a koriander na ozdobu

Postup

Do väčšej panvice alebo hrnca dáme 2 PL kokosového oleja a rozpustíme ho. Pridáme nakrájanú tekvicu a miešame, až kým nezačne hnednúť a mäknúť. Približne po 4 až 6 minútach tekvicu preložíme na tanier.

Prekrojená maslová tekvica
Maslová tekvica je zdrojom betakaroténu (Zdroj: Unsplash/Viviana Rishe)

Do hrnca alebo panvice pridáme ešte zvyšný kokosový olej, nasypeme cibuľu a restujeme 6 minút. Potom pridáme cesnak a zázvor a restujeme ešte 2 minúty. Nakoniec primiešame žltú karí pastu a povaríme 1 minútu.

Krájanie cibule a cesnaku na doske
Cibuľa a cesnak zvýraznia chuť celého karí (Zdroj: Unsplash/Conscious Design)

Prilejeme kokosové mlieko, jalapeño papričku a kurkumu a privedieme k varu. Potom ešte primiešame červenú papriku a tekvicu a celú zmes necháme slabo variť do zmäknutia, približne 15 minút. Vypneme plameň, kto chce, môže vybrať jalapeño papričku. Nakoniec vmiešame limetkovú šťavu, sójovú omáčku a špenát a posypeme kešu orieškami a koriandrom. Servírujeme s ryžou.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Cestoviny plné zeleniny, ktoré budete mať hotové už o niekoľko minút
Koreniny do tekvicového karí
Karí z maslovej tekvice je plné výrazných korenín (Zdroj: Unsplash/Ratul Ghosh)

Obľubujete thajské jedlá?

Zdroj: plnielanu.sk, goodhousekeeping.com
Odporúčame