Pripravte si vynikajúce medové rezy: Jednoduchý recept zvládnu aj začiatočníci, obľúbi si ho celá rodina

Jeho ľahučká chuť a skvelé prepojenie sladučkého cesta s orieškami a lahodnou plnkou, dostane každého (Zdroj: Freepik/azerbaijan_stockers)

Medové rezy sú veľmi chutným a čoraz viac populárnym zákuskom. Hoci ide o pomerne tradičný koláč, ktorý pripravovali ešte naše staré mamy, či dokonca ich mamy, jeho ľahučká chuť a skvelé prepojenie sladučkého cesta s orieškami a lahodnou plnkou, dostane každého. Ak neviete, čo pripraviť pre svojich maškrtníkov na víkend ku kávičke, práve ste možno našli tú pravú inšpiráciu.

Potrebujeme

Suroviny na cesto:

  • 100 g masla,
  • 120 g kryštálového cukru,
  • 50 ml plnotučného mlieka,
  • 4 lyžice medu,
  • 2 vajcia,
  • 2 lyžice octu,
  • 500 g polohrubej múky,
  • 1,5 lyžice jedlej sódy,
  • 100 g mletých vlašských orechov.

Suroviny na plnku:

  • 500 ml plnotučného mlieka,
  • 4 lyžice hladkej múky,
  • 200 g masla,
  • 1 uvarené kondenzované mlieko (pripravené deň vopred)

Postup

  1. Deň vopred si uvarte karamel z kondenzovaného sladeného mlieka v plechovke. Samozrejme, takto upravené mlieko viete kúpiť aj hotové, čo sa skvelo hodí v prípade, že nestíhate.
  2. V ďalší deň si zmes na cesto zahrejeme vo vodnom kúpeli. Je potrebné ju len rozpustiť, aby sa jednotlivé zložky spolu dokonale spojili, nesmiete ju však prevariť. Akonáhle sa hmota spojí, vyberte misku z vodného kúpeľa.
  3. Do rozpustenej zmesi pridáme celé vajcia a ocot, dobre rozmiešame.
  4. Do vychladnutej zmesi prisypeme múku so sódou a miešame (ručne alebo robotom), kým sa všetko nespojí v cesto.
  5. Hmotu vyberieme na pomúčenú dosku a ľahko zhora pomúčime aj cesto. Ešte trošku ručne prepracujeme. Vytvarujeme si tvar valca, ktorý rozrežeme na 4 rovnaké diely. Každý jednotlivo potom zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odležať do chladničky.
  6. Kým sa cesto vychladí, pripravíme si krém. Do misky vhodnej na vodný kúpeľ alebo hrnca dáme mlieko a hladkú múku a uvaríme z nich hustejšiu kašu ako základ krému. Hustú kašu prelejeme na tanier, aby rýchlejšie vychladla.
  7. Medzitým si vyberieme cesto z chladničky na ľahko pomúčenú plochu. Z každého kúska vyvaľkáme plát tvaru štvorca alebo obdĺžnika o hrúbke 3-4 milimetre a položíme medové rezy na plech vyložený papierom na pečenie. Každý plát cesta pred pečením poprepichujeme vidličkou a pečieme približne 10 minút na 170 °C dozlatista.
  8. Než si pláty napečiete, pripravte si krém. Vyšľahajte zmäknuté maslo a po častiach doň pridávajte vychladnutú „pudingovú“ kašu. Keď všetku dobre zapracujete, pridávajte pripravené karamelové kondenzované mlieko. Ako náhle bude krém kompaktný, je hotový.
  9. Upečené a vychladnuté pláty môžete ísť plniť. Najskôr je však potrebné všetky zarovnať, odkrojené časti budete potrebovať na vrch koláčika.
  10. Ide sa plniť – na prvú vrstvu cesta naneste časť krému a priložte ďalší plát. Poskladajte celé rezy a následne zvyšným krémom potrite celé rezy. Na tie potom nasypete rozmrvené okraje suchého cesta zmiešané s trochou mletých orieškov.
  11. Rezy uchovajte v chlade a nechajte ich dobre (aspoň jeden deň) odležať.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Šťavnatá mrkvová torta bez štipky rafinovaného cukru – bude hitom veľkonočných sviatkov!

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame