FOTORECEPT Medovníková roláda bude hitom vianočného menu: Jej chuť vás dostane!

domáca medovníková roláda

Cesto s chuťou medu, plnené slivkovým lekvárom poteší všetkých maškrtníkov (Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Vianočné pečivo je plné chutí a vôní a medovníková roláda tieto vlastnosti spĺňa stopercentne. Kto už rozbehol vianočné pečenie naplno, ale chce vyskúšať aj niečo iné, ako overenú klasiku, môže sa inšpirovať naším receptom. Medovníky poznáme všetci, a hoci sa v tomto recepte spojí overená kombinácia medu, škorice a slivkového lekváru, výsledok vás určite prekvapí.

Medovníková roláda je maškrta, ktorá vydrží na plechu pokojne do Vianoc, ale aj počas sviatkov. Ale budete si ju musieť strážiť, pretože maškrtníci jej len ťažko odolajú.

Potrebujeme

  • 600 g hladkej múky
  • 240 g práškového cukru
  • 4 celé vajcia
  • 100 g masla
  • 4 PL teplého, tekutého medu
  • 2 ČL mletej škorice
  • trochu prášku z mletých klinčekov
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • slivkový lekvár ako plnka do rolád
  • 1 vajce na potieranie rolád

Postup

medovníková roláda a pripravené suroviny
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Všetky suroviny si zmiešame a vytvoríme mäkké cesto.

suroviny na miesenie cesta pripravené v mise
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Keďže je v ceste med, je celkom lepkavé. Preto ho necháme aspoň dve hodiny odpočívať zakryté utierkou.

cesto na medovníkovú roládu
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Potom ho rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkáme na hrúbku približne 3 milimetrov. Potrieme slivkovým lekvárom, zrolujeme a okraje uzavrieme. Môžeme posypať aj nasekanými vlašskými orechmi.

cesto potreté slivkovým lekvárom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Uložíme na vymastený plech alebo plech vyložený papierom na pečenie tak, aby sa rolády navzájom nedotýkali. Popicháme vidličkou a potrieme rozšľahaným, celým vajíčkom.

zvinuté rolády potreté vajíčkom
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Pečieme asi 40 minút pri teplote 150 ºC – 170 ºC. Vychladnuté medovníkové rolády pokrájame na tenké rezy a podávame.

medovníková roláda po upečení
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veve)

Náš tip: Do cesta môžete pridať aj trochu hotovej zmesi perníkového alebo medovníkového korenia. Vylepší a zvýrazní chuť rolády.

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame