Sója má v kuchyni všestranné využitie a používa sa v rôznych formách. Azda najznámejšie sú sójové kocky, plátky, či rezance, z ktorých varili už naše babičky. Balíček vás vyjde na pár centov a naje sa celá rodina. Sója je plnohodnotnou náhradou mäsa a jedlo nechutí o nič horšie. Naopak, spestrí klasické recepty, ktorých ste sa už možno prejedli. Jemne pikantné soté zo sójových kociek hrá farbami a novými chuťami. S naším receptom navaríte dobre, lacno a rýchlo.
Budeme potrebovať:
- 1 balenie sójových kociek (80 g)
- 1 kocku zeleninového bujónu
- 1 veľkú cibuľu
- olej
- 1 malú konzervu paradajkového pretlaku
- 1 červenú papriku
- 1 zelenú papriku
- 3 stonky stopkového zeleru
- 1 hrsť zelených fazuľových lúskov
- 150 ml smotany na varenie
- mleté čili
- soľ
Mohlo by vás zaujať: Tofu nie je len pre vegetariánov: Pripravte si z neho chutné menu
Postup:

- Do misky dáme sójové kocky, rozdrobený bujón, zalejeme horúcou vodou a necháme stáť aspoň 30 minút. Potom vodu zlejeme, kocky vyžmýkame a dáme bokom.

2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na rozpálenom oleji. K cibuľke pridáme sójové kocky a 2 – 3 minútky opekáme. Podlejeme pretlakom, trochou vody a necháme dusiť pod pokrievkou do mäkka.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Kura trochu inak: Vyskúšajte pikantné soté

3. Zeleninu nakrájame podľa chuti, pokojne aj na väčšie kúsky, soté bude vyzerať ešte farebnejšie. Pridáme k sóji a dusíme ešte 10 minút.

4. Na záver soté zjemníme smotanou, dosolíme, pridáme čili podľa chuti a prevaríme. Podávame s ryžou, cestovinami alebo farebnou zmesou naplníme zemiakovú placku.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní