Uprednostňujete jedlá, ktoré sú chutné, tradičné a ich príprava zaberie minimum času? Práve najrôznejšie prívarky slávia veľký návrat, pretože sú jednoduché a z rodinného rozpočtu ukroja minimum financií. My vám ako inšpiráciu ponúkame zemiakovú variáciu na sladkokyslý spôsob, ktorá je v mnohých domácnostiach považovaná za chutnú a lacnú „núdzovku“. Ak potrebujete rýchlo niečo navariť, väčšinu ingrediencií zrejme nájdete vo vlastnej špajze.
Na prípravu zemiakového prívarku budeme potrebovať:
- 600g zemiakov
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 3 – 5 guličiek nového korenia
- 3 bobkové listy
- soľ
- 250ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 čajovú lyžičku cukru
- 2 lyžice octu
- kôpor
- ako prílohu: vajíčka, sekanú, klobásu, fašírky – podľa chuti
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou
Postup prípravy:
![]() |
Zemiaky dôkladne očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky približne rovnakej veľkosti, aby sa nám uvarili súčasne. Zároveň si najemno pokrájame stredne veľkú cibuľu. |
![]() |
V rýchlovarnej konvici si necháme zovrieť vodu a zalejeme ňou pripravené zemiaky. Vody použijeme toľko, aby siahala len trošku nad úroveň zemiakov. Pridáme cibuľu, soľ, nové korenie, bobkový list a varíme na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú. |
![]() |
Do smotany pridáme hladkú múku a dôkladne rozmiešame tak, aby nám neostali žiadne hrčky. |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT „Krvavé“ srdce alebo nadýchaný domáci puding: Ktorý rýchly dezert skúsite ako prvý? | |
![]() |
Zmes smotany a múky prilejeme k uvareným zemiakom, dôkladne premiešame. Počkáme, kým nám všetko opäť nezovrie. |
![]() |
Prívarok po zovretí dochutíme kopcovitou lyžičkou cukru. |
![]() |
Hneď na to pridáme dve lyžice octu a znova dobre premiešame. Každá gazdinka má svoj pomer cukru a octu, preto sa riaďte vlastnými chuťovými pohárikmi. |
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborné kuracie placky: Blesková príprava a skvelá chuť si získa aj vás | |
![]() |
Ak ste s chuťou spokojní, môžete na záver primiešať trochu kôpru, ktorý výsledné jedlo krásne prevonia. Dochucovať však môžete aj štipkou mletého čierneho korenia. |
![]() |
Medzi najrýchlejšie prílohy patrí sekaná nakrájaná na plátky, ktorú opečieme dozlatista z oboch strán. Fantázii sa však medze nekladú – môžete použiť aj klobásu či gotajskú salámu. Ak máte času nazvyš, výborné sú fašírky z mletého mäsa. |
![]() |
Tento rýchly recept je sympatický v tom, že poslúži aj vegetariánom, ktorí si ho môžu naservírovať s volským okom. |
Zdieľať na