FOTORECEPT Žemľovka ako od babičky: Rozmaznajte sa touto voňavou dobrotou

žemľovka

Emma

Leto sa pomaly končí a obdobie jesene sa spája so zberom plodov z našich záhrad. A keďže dni už nie sú také horúce ako v lete, mnohí z nás nepohrdnú osviežením so sladkou príchuťou. Ak máte v komore dostatok vlastných jabĺk a orechov, upečte si maškrtu, s ktorou sa vrátite do detských čias. Žemľovka je u nás stále obľúbeným bezmäsitým jedlom, ktoré vyčarujete za pár drobných a jeho prípravu zvládnete za pár minút. Nenáročnosť receptu zaručene posmelí aj kuchárov, ktorí v kuchyni doteraz strávili minimum času.

 

Potrebné ingrediencie:

  • 4 – 5 stredne veľkých jabĺk
  • tukové pečivo – ideálna je vianočka, no môžete použiť aj maslový chlieb
  • 2 hrste vlašských orechov
  • 2 hrste hrozienok
  • rum
  • 2 vajíčka
  • 2 bielky
  • 250g tvarohu
  • 2 x vanilkový cukor
  • škoricový cukor
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 500ml mlieka
  • maslo a strúhanka na vymastenie formy

Postup prípravy:

Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Aby hrozienka dostali vynikajúcu chuť a arómu, vopred si ich namočíme do rumu alebo domáceho bylinkového likéru.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Výborné kuracie placky: Blesková príprava a skvelá chuť si získa aj vás
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Do postrúhaných jabĺk pridáme škoricový a vanilkový cukor, hrozienka, posekané vlašské orechy. Všetko spolu dobre premiešame.
 
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Tvaroh vymiešame v miske s dvomi vajíčkami a jedným vanilkovým cukrom. Pre lepšiu arómu môžeme pridať nastrúhanú citrónovú kôru.
Mohlo by vás zaujať: Čili omáčka, bazalkové pesto či kečup: Poľahky si ich pripravíte aj sami doma
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Zapekaciu misu si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou.
 
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Pripravíme si vlažné mlieko na namáčanie pečiva. Ak máme maslový chlieb, mlieko trochu prisladíme, pri vianočke to nie je potrebné.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Jednotlivé kúsky pečiva namáčame v mlieku a ukladáme na dno nádoby.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Limetkovo-citrónové muffiny: Doprajte si maškrtu a osvieženie v jednom!
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Na vrstvu pečiva rozotrieme vymiešaný tvaroh.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Následne uložíme vrstvu jabĺk.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Všetko prikryjeme ďalšou vrstvou pečiva a misu vložíme do stredne vyhriatej rúry.
Mohlo by vás zaujať: Za dobrotami už nemusíte cestovať ďaleko: Urobte si ich sami doma
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Z dvoch bielok a dvoch lyžíc cukru si vymiešame tuhý sneh.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Po približne tridsiatich minútach vyberieme žemľovku z rúry a navrstvíme na ňu pripravený sneh. Hneď potom ju dáme znova zapiecť, kým sneh nechytí zlatú farbu.
Žemľovka je jedným z obľúbených bezmäsitých jedál našich starých mám. Na tanieri môžeme hotovú žemľovku ešte pokvapkať ovocnou šťavou alebo sirupom, servírujeme s kompótom. Dobrú chuť!

 

Zdroj: Emma, Emma, Emma

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close