Jedlá z ázijskej kuchyne počas uplynulých rokov učarovali mnohým Slovákom. Jedným z najbežnejších sa stalo kuracie Kung Pao s ryžou alebo cestovinami. Dokážete si toto jedlo predstaviť aj bez mäsa? Vyskúšajte nasledujúci recept vo vegánskej verzii a zaručene neoľutujete.
Potrebujeme
- 200 g tofu
- 1 väčšiu červenú kapiu
- 2 jarné cibuľky
- hrsť arašidov
- 2 strúčiky cesnaku
- kúsok čerstvého zázvoru
- 1 čili papričku
- olej
- 3 PL sójovej omáčky
- 2 PL ryžového octu (môže byť aj obyčajný)
- 2 PL ďatlového sirupu
- 1 ČL kukuričného škrobu
- ½ ČL sečuánskeho korenia
Postup
Tofu nakrájame na kocky a osmažíme na rozpálenom oleji dozlatista. Odložíme ho bokom a na tej istej panvici opražíme nastrúhaný cesnak, zázvor, nasekanú čili papričku aj sečuánske korenie. Pražením sa naplno rozvinú všetky chute – a tá vôňa je neskutočná.

Z jarných cibuliek odrežeme bielu časť. Tú nakrájame na kolieska a pridáme spolu s tofu a arašidmi ku korenistému základu. Pražíme pár minút.

Medzitým v miske zmiešame sójovú omáčku, ocot, ďatlový sirup a kukuričný škrob. Výsledok môžete ochutnať a zacítite skvele vyváženú slanú, sladkú aj kyslú chuť.

Nakrájame zelenú časť jarnej cibuľky, kapiu a pridáme do panvice k tofu. Stiahneme teplotu a zalejeme pripravenou omáčkou. Necháme všetko spolu zovrieť a odstavíme. Papriku nechceme uvariť, iba zohriať. Nám sa omáčka zdala dosť hustá, preto sme pridali ešte trochu vody.

Hotové vegánske Kung Pao podávame tradične s jazmínovou ryžou. My sme tentoraz zvolili ryžové rezance. Dobrú chuť!

Zdieľať na