Poznáte slávny sviatočný dezert známy ako vianočné poleno? Svetoznámy dezert, nazývaný ako Bûche de Noël, pochádza z Francúzska a tradične sa pripravuje práve na Vianoce. Vyrába sa ako roláda z nadýchaného kakaového piškótového cesta plnená maslovým alebo čokoládovým krémom. Pripomína drevené poleno symbolizujúce tradíciu dávneho vianočného zvyku pálenia polena v kozube počas sviatkov. Povrch upečeného polena sa preto často zdobí čokoládovou ganache a rôznymi inými drobnými dekoráciami a vzormi, ktoré majú pripomínať kôru stromu. Nie je nezvyčajné ani pridávanie rôznych figúrok, vetvičiek, cukrových hviezdičiek alebo umelých húb. Pre zasnežený efekt môže byť posypané práškovým cukrom.
Hovorí sa, že prvé jedlé „poleno“ vytvorili francúzski cukrári koncom 19. storočia, pričom prvé zmienky o ňom pochádzajú z Paríža. Dezert sa čoskoro rozšíril nielen po celom Francúzsku, ale obľúbeným sa stal aj v mnohých iných krajinách, ktoré si túto sladkú vianočnú tradíciu osvojili. Poleno sa dnes pripravuje v rôznych príchutiach, napríklad čokoládové, orechové alebo ovocné. Hoci si každá krajina tento dezert upravuje podľa svojich chuťových preferencií, základná podoba vianočného polena zostáva rovnaká.
Postupne sa vianočné poleno stalo symbolom sviatočného obdobia a obľúbenou súčasťou vianočných tradícií po celom svete. Je tiež príkladom toho, ako sa lokálne tradície dokážu šíriť a prispôsobovať rôznym kultúrnym prostrediam. Najväčšej popularite sa však teší najmä v niektorých európskych a frankofónnych krajinách. Tradícii pečenia polena sme podľahli aj my a budú to už piate Vianoce, počas ktorých nebude chýbať ani na našom sviatočnom stole. Možno trochu paradoxne, čaro tohto sladkého dezertu sme neobjavili v krajine jeho pôvodu, ale prostredníctvom amerických vianočných filmov. Pôvodne iba zo zvedavosti, ale nakoniec sme vyskúšali upiecť už niekoľko známych receptov polena. Toto je ten, ktorý sme si obľúbili najviac a takto ho pravidelne pečieme.
Potrebujeme
Na cesto
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 20 g kakaového prášku
- 50 g múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Na krém
- 220 g smotanového nátierkového syra alebo mascarpone
- 220 ml smotany na šľahanie
- 1/4 šálky práškového cukru
- vanilkovú esenciu alebo cukor
Na ganache
- 220 g horkej čokolády
- 175 ml smotany na šľahanie
- 1 a 1/2 PL zmäknutého masla
- 1 ČL instantnej kávy
- vanilkovú esenciu/extrakt
Postup
Oddelíme si bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme s cukrom do hustého snehu. Po jednom do snehu primiešame žĺtky, kakaový prášok, múku a kypriaci prášok.
Hotové cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme asi 15 až 20 minút pri teplote 180 °C, čas závisí od typu rúry na pečenie. Ešte horúce cesto aj s papierom na pečenie zrolujeme do tvaru rolády a roládu zabalíme do bavlnenej utierky. Necháme ju vychladnúť a potom cesto opatrne odlepíme od papiera.
Krém pripravíme z vyšľahanej smotany na šľahanie, ktorú zmiešame s nátierkovým smotanovým syrom alebo mascarpone, pridáme práškový cukor a zopár kvapiek vanilkovej esencie alebo extraktu. Všetko dôkladne premiešame. Natrieme na rozrolované cesto a potom ho zrolujeme. Necháme v chladničke niekoľko hodín, aby roláda dobre stuhla.
Nakoniec si pripravíme aj ganache. V menšom hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie, ale nevaríme ju. Do horúcej smotany vmiešame kúsky čokolády, aby sa rovnomerne rozpustili. Dobre premiešame a pridáme instantnú kávu, maslo a vanilkovú esenciu alebo extrakt. Opäť všetko dôkladne premiešame a polevu nalejeme na vychladnuté a zrolované cesto s krémom.
Najskôr polejeme na povrchu a bokoch. Keď ganache trocha stuhne, začneme vytvárať akoby kresbu kmeňa. Buď to robíme polievaním lyžicou, alebo stuhnutú vrstvu prejdeme niekoľkokrát vidličkou tak, aby sme vytvorili ryhy podobné kmeňu stromu. Opäť dáme do chladničky a necháme dobre vychladiť. Podávame nakrájané na plátky.
Aby vianočné poleno dobre držalo, je dôležité, aby bolo dobre vychladnuté. Vďaka tomu sa bude aj lepšie krájať a krémová plnka nebude tekutá, ale bude krásne držať. Pred servírovaním môžeme poleno ešte jemne posypať práškovým cukrom.
Náš tip: V našom prípade je krémová plnka smotanovobiela, ale pokojne si ju môžete pripraviť napríklad aj kakaovú či čokoládovú.
Zdieľať na
Zdieľaní