Hliva sa v našej kuchyni udomácnila a stala sa vyhľadávanou pochúťkou. Huba pripomínajúca ustrice sa teší obľube pre skvelú chuť a jednoduchú prípravu. Dnes vám ponúkame recept na výborný hlivový perkelt. Ako inak, s domácimi maslovými haluškami. Je výborný a sýty, pochutia si aj zarytí mäsožravci!
Budeme potrebovať:
- 300 g hlivy ustricovej
- 1 cibuľu
- olivový olej
- 1 lyžicu mletej sladkej červenej papriky
- 250 ml kyslej smotany
- 150 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice hladkej múky
- soľ
- 1 citrón
Maslové halušky:
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 20 g masla
- 1 lyžičku soli
- 2 dl vody
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúci perkelt z hlivy zasýti aj mäsožravcov: Tento obed máte hotový raz-dva!
Postup:
- Hlivu opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Nasekanú cibuľu speníme na oleji, stiahneme plameň a poprášime paprikou. Pridáme huby, premiešame a podlejeme trochou vody. Dusíme asi 30 minút.
- Medzitým môžeme pripraviť zátrepku. Kyslú smotanu zmiešame so smotanou na šľahanie, múkou a keď je hliva mäkká, vlejeme do hrnca. Povaríme ďalších 10 minút.
- Na záver pridáme šťavu z citróna. Dochutíme soľou a korením.
- Halušky urobíme veľmi jednoducho. Zmiešame všetky suroviny a vymiešame redšie cesto. Cesto postupne pretláčame cez sitko na halušky do osolenej vriacej vody. Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú hotové.
- Hlivový perkelt je najlepší na druhý deň, no bola by škoda neochutnať hneď. Na tanier naložíme halušky, polejeme perkeltom a ozdobíme čerstvými bylinkami.
Zdieľať na