Recept na dnes: Vynikajúci perkelt s maslovými haluškami, úplne bez mäsa!

Vyprážaný bravčový steak so šampiňónmi

Hlivový perkelt musíte vyskúšať aj vy (Zdroj: GettyImages)

Hliva sa v našej kuchyni udomácnila a stala sa vyhľadávanou pochúťkou. Huba pripomínajúca ustrice sa teší obľube pre skvelú chuť a jednoduchú prípravu. Dnes vám ponúkame recept na výborný hlivový perkelt. Ako inak, s domácimi maslovými haluškami. Je výborný a sýty, pochutia si aj zarytí mäsožravci!

Budeme potrebovať:

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 cibuľu
  • olivový olej
  • 1 lyžicu mletej sladkej červenej papriky
  • 250 ml kyslej smotany
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • 1 citrón

Maslové halušky:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • 1 lyžičku soli
  • 2 dl vody

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Vynikajúci perkelt z hlivy zasýti aj mäsožravcov: Tento obed máte hotový raz-dva!


Postup:

  1. Hlivu opláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Nasekanú cibuľu speníme na oleji, stiahneme plameň a poprášime paprikou. Pridáme huby, premiešame a podlejeme trochou vody. Dusíme asi 30 minút.
  2. Medzitým môžeme pripraviť zátrepku. Kyslú smotanu zmiešame so smotanou na šľahanie, múkou a keď je hliva mäkká, vlejeme do hrnca. Povaríme ďalších 10 minút.
  3. Na záver pridáme šťavu z citróna. Dochutíme soľou a korením.
  4. Halušky urobíme veľmi jednoducho. Zmiešame všetky suroviny a vymiešame redšie cesto. Cesto postupne pretláčame cez sitko na halušky do osolenej vriacej vody. Keď halušky vyplávajú na hladinu, sú hotové.
  5. Hlivový perkelt je najlepší na druhý deň, no bola by škoda neochutnať hneď. Na tanier naložíme halušky, polejeme perkeltom a ozdobíme čerstvými bylinkami.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame