Polievku Pho Bo možno poznáte z ázijských reštaurácií a bistier. Ide o tradičný pokrm z Vietnamu. Tak, ako napríklad naše bryndzové halušky či kapustnica, aj Vietnamci ju pripravujú v každej rodine inak. Náš recept je spojením viacerých postupov a lokálnych tipov.
Základom „fóčka“, ako ho mnohí familiárne volajú, je silný hovädzí vývar z mäsa a kostí. Ďalej sa do polievky pridávajú typické exotické koreniny, ako škorica či zázvor a kopec čerstvých byliniek. Vďaka tomu je plná vitamínov, podporí imunitu a môže mať priaznivý vplyv na trávenie. Silný vývar z kostí má navyše vysoký obsah kolagénu, v jednom hrnčeku vývaru sa nachádza v priemere 6,5 gramov. Skúsite si Pho Bo pripraviť podľa nášho receptu?
Budeme potrebovať (na 8-12 porcií):
– 2,5 kg hovädzích špikových kostí a mäsa na vývar (hruď, nožina, predné, rebrá, chvost…)
– 1,5 kg hovädzieho stehna alebo roštenky
– 6 litrov vody
– 2 cibule
– 1 hlavičku cesnaku
– 1 koreň zázvoru (asi 8 cm)
– 5 hviezdičiek badiánu
– 1 celú škoricu (asi 6 cm)
– 10 klinčekov
– 10 lyžíc rybacej omáčky (nemusí byť)
– 1 lyžicu soli
– 1 lyžicu cukru
– ryžové rezance (uvariť podľa návodu na obale)
– Na dochutenie: čerstvé bylinky (zväzok thajskej bazalky a koriandru), chilli, citrón alebo limetku, jarnú cibuľku, klíčky mungo, cibuľu
Mohlo by vás zaujať: VIDEOTIP Obľúbená polievka Pho Bo: Ako pripraviť doma tento vietnamský vývar?
Postup:
1. Mäso a kosti najskôr blanšírujeme. Pár minút varíme na najvyššom stupni, až kým nepustia penu, potom zlejeme, kosti a mäso umyjeme a vložíme do čerstvej vody. Následné dáme opäť variť.
Mohlo by vás zaujať: 3 skvelé recepty z ázijskej kuchyne: Vyskúšajte dosiaľ nepoznané chute
2. Cibule, cesnak aj zázvor ugrilujeme, sprudka osmažíme na panvici alebo upečieme v rúre, prípadne opečieme na ohni plynového sporáku. Uvoľnia arómu a chuť. Cibuli môžete nechať šupku, polievke dá krajšiu farbu.
3. Koreniny – škoricu, badián a klinčeky opečieme na suchej panvici, pustia vôňu.
4. Všetko vhodíme do hrnca a varíme 4-6 hodín na najslabšom plameni bez pokrievky. Vodu dolievame, lebo sa časom odparuje. Hotový vývar scedíme, hovädzie stehno vyberieme, do polievky ho nevraciame. Dochutíme soľou, cukrom a rybacou omáčkou. S tou opatrne, má výraznú chuť a nevyhovuje každému. Začnite s menším množstvom a postupne pridávajte.
Vedeli ste, že? Vo Vietname polievku Pho Bo bežne varia aj 12 hodín, často aj cez noc, aby si ju mohli vychutnať na raňajky. Čím dlhšie budete vývar variť, tým bude mať silnejšiu chuť.
5. Do veľkej misky si prichystáme ryžové rezance a stehno nakrájané na tenučké plátky. Zalejeme horúcim vývarom. Pridáme čerstvé bylinky a ostatné suroviny podľa chuti.
6. Jedna porcia obsahuje 100-200 g mäsa a 500-700 ml vývaru. Polievka je veľmi sýta a zahreje celé telo. Šesť litrov vám vydrží pokojne celý víkend. Dobrú chuť!
Zdieľať na