Ružičkový kel má horkastú chuť, a nie každý je jej zástancom. Pokiaľ ho máte radi, robíte dobre, pretože táto zelenina má veľmi veľa účinkov na zdravie. Upravuje trávenie, posilňuje imunitu, pomáha zdolať únavu, znižuje vysoký krvný tlak a mnoho ďalšieho. Okrem prospešných látok sa vynikajúco hodí do rôznych pokrmov. Je skvelý ako príloha, hodí sa do šalátov, polievok, ale chutný je aj pečený.
Budeme potrebovať:
– 400 g ružičkového kelu
– 500 g vykostených kuracích stehien
– 200 g slaniny
– 2 PL masla
– 2 PL hladkej múky
– 500 ml mlieka
– 200 g tvrdého syru
– muškátový oriešok
– olej
– soľ, korenie
Postup:

1. Mäso si nakrájame na kocky, okoreníme, osolíme a sprudka opečieme na panvici.
Mohlo by vás zaujať: Zdravý zázrak menom brokolica: Vyskúšajte tri chutné recepty

2. Ružičkový kel uvaríme v osolenej vriacej vode (3 minúty) a následne ho precedíme a prepláchneme studenou vodou.

3. Slaninu opražíme na panvici.

4. Do vymastenej zapekacej misy nasypeme ružičkový kel, syr nastrúhame najemno.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Dodajte kuracím špízom niečo navyše: Skvelé sú s pórovo-syrovou omáčkou

5. K ružičkám pridáme opraženú slaninu.

6. V hlbšom hrnci rozohrejeme maslo.

7. Pridáme múku, premiešame. Prilejeme 250 ml mlieka a metličkou poriadne vymiešame.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Zeleninové špízy so syrom a šalátom: Odľahčený obed na horúce dni

8. Následne pridáme druhú časť mlieka, ktorú tiež premiešame, pridáme soľ, korenie a štipku muškátového orieška.

9. Stiahneme plameň a nasypeme do hrnca nastrúhaný syr.

10. Do zapekacej misy pridáme mäso a zalejeme omáčkou. Zapečieme na 180°C.
Na prípravu akých jedál využívate ružičkový kel vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy na recepty v diskusii pod článkom.
Zdieľať na