Zlomový objav v poľnohospodárstve: Vedcom sa podarilo vypestovať špeciálnu pšenicu

pšenica

Pšenica, ktorú vypestovali čínski vedci, je úplne odolná voči hube nazývanej múčnatka (Zdroj: Freepik/Racool_studio)

Pšenica je odpradávna jednou z najdôležitejších plodín, no zároveň je aj náchylná na isté druhy húb, ktoré pre ňu môžu byť mimoriadne ničivé. Vedci z Číny preto geneticky upravili pšenicu tak, aby proti nim bola odolná a zároveň dosahovala rovnaký rast ako jej neupravené odrody.

Cieľom výskumu je zabrániť používaniu chemikálií a pesticídov, čo dáva lepšie možnosti farmárom z rozvojových krajín, ktorí na postreky nemajú dostatok peňazí. Objav pomôže aj životnému prostrediu. O štúdii informoval vedecký časopis Science.

Pred rokmi sa im podaril podobný úspech

Upravené kmene pšenice boli odolné voči múčnatke – hube, ktorá pri rozšírení dokáže zničiť až 40 percent úrody na poliach. Výskumníci z Čínskej akadémie vied (ČAV) nadviazali na predošlé výsledky svojich kolegov, ktorým sa pred niekoľkými rokmi podaril podobný objav, keď vyšľachtili druh jačmeňa, ktorý bol odolný voči hubám a zároveň dokázal svojou úrodou vyprodukovať dostatočné výnosy.

Odolnosť voči múčnatke mal tento špeciálny druh jačmeňa v sebe zakorenenú vďaka zmutovanému génu s názvom MLO. Ten spôsobuje zhrubnutie stien bunky obilniny vo chvíli, keď sa do nej častice múčnatky snažia preniknúť. Odborníci z ČAV začali pred niekoľkými rokmi skúmať, ktoré gény nesú požadované funkcie aj v pšenici.

Genetické zmeny majú v pláne vykonať aj na iných plodinách 

Pomocou genetických úprav aj pomocou špeciálnej metódy CRISPR môžu výskumníci robiť konkrétne zmeny v bunkách pšenice, a to už v priebehu niekoľkých mesiacov. K podobným výsledkom by sa dalo dostať aj šľachtením, čo by však trvalo niekoľko rokov. Upravené druhy pšenice budú testovať aj vysadením na poliach.

Vedci teda prišli so záverom, že geneticky upravená pšenica je  skutočne odolná voči múčnatke, no prekvapilo ich, že rástla rovnako dobre ako kontrolná vzorka neupravenej pšenice. Vedci by sa taktiež chceli zamerať na možnosti genetickej úpravy aj na iných plodinách, napríklad jahodách, paprike či uhorkách, ktoré sú na múčnatku taktiež náchylné.



Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame