Grilovacia sezóna začína! Objavte tipy majstrov na dokonalé ryby, zeleninu alebo krkovičku

grilované ryby

Ako ugrilovať ryby, baklážán či krkovičku? (Zdroj: GettyImages)

S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi nás to čoraz viac láka nielen do záhrady, ale aj k ľahším pokrmom. Mnohí z nás sa preto pochopiteľne, najviac tešíme na začiatok grilovacej sezóny, ktorá začína spravidla v úvode mája. Medzi najobľúbenejšie špeciality na grile patria klasiky v podaní špekáčikov a kuracieho mäsa. Tam to ale zďaleka nekončí. Prekvapte svoju rodinu tým, že im pripravíte niečo nové. Dnes vám poradíme, ako správne ugrilovať baklažán, ryby a krkovičku.

Vo všeobecnosti platí, že pred samotným grilovaním poriadne vyčistite gril. Ak použijete drevo dbajte na to, aby v ňom neboli klince alebo aby nebolo potreté chemikáliami. Jedlo nepripravujte na priamom ohni, ale držte zhruba 15 centimetrov od rozpálených uhlíkov.

Baklažán zbavte horkosti

Vedeli ste, že baklažán je svojím zložením blízkym príbuzným rajčine a zemiaku? Baklažán dokáže pohodlne nahradiť aj mäsité jedlo. Aj napriek tomu, že obsahuje množstvo vitamínov sa ľudia jeho prípravy boja. Dôvodom je, že iba málokto pozná trik ako ho zbaviť horkosti. Základom je nakrájať ho na približne 1 cm kolieska a dobre osoliť z každej strany. Takto ho necháme odpočívať približne 30 minút. Soľ z baklažánu vytiahne horkosť. Pred ďalšou úpravou je dobré ho ešte opláchnuť, poprípade osušiť papierovými utierkami.

Šupku nie je nutné odstrániť. Najjednoduchšou prípravou je to, ak ho potriete olivovým olejom a jemne posypete grilovacím korením. Následne ho položte na rozpálený rošt a grilujte pozvoľna z oboch strán dovtedy, kým nezíska zlatistý nádych. V závislosti od grila, hrúbky nakrájaného baklažánu aj rozpáleného ohňa je čas prípravy rôzny. Stopnite si približne 7 – 10minút.

Náš tip: Pripraviť si môžete aj zmes na potretie nakrájaných kúskov. V miske zmiešajte olivový olej, pretlačený cesnak, grilovacie korenie a trochu sušenej bazalky. Po ugrilovaní ho posypte feta syrom. Výborne chutí sám, ale aj ako príloha k mäsu či s hriankami.

Rybám stačí pár minút

Najobľúbenejšou grilovanou pochutinou sú pre mnohých ryby. Profesionáli už vedia, že na gril sa najviac hodia tie najtučnejšie. Pri ich príprave na ohni platí základné pravidlo – menej je viac. Znamená to, že sa pripravujú na nižšej teplote. Stačí im iba pár minút a vystačíte si aj s jednoduchým dochutením v zložení soľ, citrón a bylinky. Pri samotnom grilovaní odporúčame použiť grilovacie alobalové misky alebo špeciálne drôtené košíky. Menšie ryby grilujeme približne 15 minút, väčšie 30. Ak sa rozhodne pre filé, postačí mu 10 minút.

Jednoduchý tip na prípravu chutnej makrely:

  1. Pred samotným grilovaním zbavíme rýb vnútornosti a poriadne ich opláchneme. Osušíme papierovým obrúskom zvonka a zvnútra. Kožu odporúčame ponechať, pretože je zdrojom vitamínu D a A.
  2. Rybu jemne potrieme tukom (olivový olej, maslo) a nastáva ten najdôležitejší bod – korenie.
  3. Použiť môžete celú škálu byliniek, alebo môžete siahnuť už po pripravenom korení na ryby. Do zárezov odporúčame vložiť maslo, poprípade na tenko nakrájaný cesnak.
  4. Takto necháme rybu odpočívať približne hodinku, aby dobre nasiakla korením.

Krkovičku pripravte vopred

Z mäsa patrí krkovička medzi tie najvyhľadávanejšie možnosti. Aj keď sa dá kúpiť už naložená v marináde, my vám odporúčame, aby ste si ju takto pripravili až doma. Budete tak vedieť, čo ste do nej dali a vyhnete sa prílišnému množstvu soli.

Jej príprava je jednoduchá:

  1. V miske si zmiešajte olej, 2 ČL horčice, pretlačený cesnak, štipku cukru, pár kvapiek citróna a bylinky.
  2. Plátky krkovičky môžete ešte jemne posoliť a následne ich obaliť v marináde.
  3. Takto ju nechajte oddýchnuť minimálne 4 hodiny v chladničke. Ideálne je pripraviť ju aj deň vopred.

Zarytí gril majstri krkovičku nesolia ani nenaklepávajú predtým, ako ju dajú do marinády. Je na vás, pre aký spôsob sa rozhodnete. Gril rozpáľte na 200-250 °C a následne z každej strany grilujte krkovičku približne 5 minút. Podávať ju môžete s grilovanými zemiakmi, zeleninou alebo s obyčajným chlebom.

Tip gazdinej na záver:

  • Či je gril dostatočne rozpálený spoznáte tak, že nad ním neudržíte ruku dlhšie ako 3-4 sekundy.
  • Pred grilovaním odporúčame krkovičku po bokoch jemne narezať, aby sa pri pečení mäso neskrútilo.
  • Počas grilovania mäso neprepichujte vidličkou, aby nevytiekla šťava.
  • Pred samotným grilovaním vyberte mäso z chladničky aspoň na 30 minút, aby malo izbovú teplotu.
  • Mäso by nemalo byť hrubšie ako 3 cm, inak sa ťažšie prepečie.

    Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame