Bryndza je najväčšou pýchou slovenských pastierov. Táto špecialita je lahodná a zdravá. Zároveň je súčasťou nášho národného dedičstva.
Najlepšia je májová, ale dopriať si ju môžete počas celého roka. A čo tak z bryndze urobiť obľúbenú klasiku. Bryndzové pirohy jednoducho musíte mať na stole.
Budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 2 dl vody
- 125 g bryndze
- 2 uvarené zemiaky
- soľ
- čierne mleté korenie
- kúsok dobrej slaniny
- 1 malý téglik kyslej smotany
- čerstvú pažítku
Mohlo by vás zaujať: Obľúbená slovenská klasika trikrát inak: Recepty na pirohy s bryndzou či makom sú božské!
Postup:
- Cesto urobíme len z múky, vody, vajíčka a štipky soli. Tu je vidieť rozdiel medzi klasickými pirohmi a tými našimi. Zemiaky nepôjdu do cesta ale do plnky. Neutrálne cesto nechá vyniknúť tomu, na čo sa tešíme, keď piroh rozkrojíme.
- Plnka je hotová rýchlo. Popučíme vychladnuté zemiaky, pridáme rozdrobenú bryndzu, posolíme, okoreníme a spojíme dohromady.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vezmeme napríklad stredne široký hrnček a vykrajujeme kolieska.
- Na každé koliesko dáme za lyžicu plnky, preložíme a okraje pritlačíme vidličkou. Cesto sa neroztvorí a pirohy budú mať pekný vrúbkovaný lem.
- Naplnené pirohy po častiach vkladáme do vriacej osolenej vody. Sem tam premiešame, aby sa nechytili o dno. Keď vyplávajú, vyberieme a nasleduje ďalšia várka.
- Popri varení pirohov nakrájame slaninu na malé kocky a necháme dobre vyškvariť na troche oleja.
- Podávame ihneď. Pirohy naložíme na tanier, do stredu dáme lyžicu kyslej smotany, posypeme slaninou, trocha omastíme a ozdobíme nasekanou pažítkou.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní