Recept na dnes: Poctivé bryndzové pirohy – ručne robené, s láskou varené

Bryndzové pirohy recept

Pripravte si brydzové pirohy trocha inak a nechajte vyniknúť chuť májovej bryndze. (Zdroj: GettyImages)

Bryndza je najväčšou pýchou slovenských pastierov. Táto špecialita je lahodná a zdravá. Zároveň je súčasťou nášho národného dedičstva.

Najlepšia je májová, ale dopriať si ju môžete počas celého roka. A čo tak z bryndze urobiť obľúbenú klasiku. Bryndzové pirohy jednoducho musíte mať na stole.

Budeme potrebovať:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 2 dl vody
  • 125 g bryndze
  • 2 uvarené zemiaky
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • kúsok dobrej slaniny
  • 1 malý téglik kyslej smotany
  • čerstvú pažítku

Mohlo by vás zaujať: Obľúbená slovenská klasika trikrát inak: Recepty na pirohy s bryndzou či makom sú božské!


Postup:

  1. Cesto urobíme len z múky, vody, vajíčka a štipky soli. Tu je vidieť rozdiel medzi klasickými pirohmi a tými našimi. Zemiaky nepôjdu do cesta ale do plnky. Neutrálne cesto nechá vyniknúť tomu, na čo sa tešíme, keď piroh rozkrojíme.
  2. Plnka je hotová rýchlo. Popučíme vychladnuté zemiaky, pridáme rozdrobenú bryndzu, posolíme, okoreníme a spojíme dohromady.
  3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske. Vezmeme napríklad stredne široký hrnček a vykrajujeme kolieska.
  4. Na každé koliesko dáme za lyžicu plnky, preložíme a okraje pritlačíme vidličkou. Cesto sa neroztvorí a pirohy budú mať pekný vrúbkovaný lem.
  5. Naplnené pirohy po častiach vkladáme do vriacej osolenej vody. Sem tam premiešame, aby sa nechytili o dno. Keď vyplávajú, vyberieme a nasleduje ďalšia várka.
  6. Popri varení pirohov nakrájame slaninu na malé kocky a necháme dobre vyškvariť na troche oleja.
  7. Podávame ihneď. Pirohy naložíme na tanier, do stredu dáme lyžicu kyslej smotany, posypeme slaninou, trocha omastíme a ozdobíme nasekanou pažítkou.

Dobrú chuť!



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame