Zahrejú v chladnom počasí a vytvoria sviatočnú náladu: Tieto dva lahodné nápoje musíte vyskúšať!

Horúca čokoláda

Horúca čokoláda z mäty piepornej môže pomôcť upokojiť vaše tráviace problémy (Zdroj: Freepik/freepik)

Konečne ste si po dlhom chladnom dni sadli a zakryli sa prikrývkou, no i napriek tomu cítite, že vám k pohodovej idylke niečo chýba. Možno, že je to práve jeden z týchto sviatočných nápojov, o ktorých si dnes niečo povieme.

Datlami osladené chai latte

Indický nápoj chai sa vyrába z kvalitného čierneho čaju a obsahuje zmes voňavého korenia. Najčastejšie ide o kardamón, zázvor, škoricu, klinčeky a čierne alebo biele korenie, ktoré prinášajú vášmu telu mnohé výhody. Zázvor je dobrý pri trávení a môže byť užitočným liekom na nevoľnosť, zatiaľ čo štipľavé korenie zmierňuje bolesť a zápal. Obľúbená škorica dodáva nápoju nielen výraznú chuť, ale rovnako môže pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi. Chai obsahuje aj theanínkofeín, ktoré vás počas dňa zaručene nabudia. Mlieko v tomto nápoji nesie so sebou zdravú dávku vápnika a vitamínu D, čím udrží vaše kosti silné a prispieva tiež k zdravému držaniu tela.

Nebojte sa, tento domáci nápoj obsahuje oveľa menej kalórií, ako vám možno podáva miestna kaviareň, najmä ak zmes chai obsahuje pridané cukry. Na prípravu tohto jednoduchého receptu môžete použiť priamo čajové chai vrecúška, alebo ak sa cítite dobrodružne, skúste si našľahať vlastnú zmes chai korenia!

Ingrediencie (na 2 porcie):

  • 2 šálky nesladeného mandľového mlieka (alebo mlieka podľa vlastného výberu),
  • 6 datlí,
  • 2 vrecká čaju chai.

ALEBO:

  • 2 šálky nesladeného mandľového mlieka (alebo mlieka podľa vlastného výberu),
  • 6 datlí,
  • 2 vrecká čierneho čaju,
  • 1 lyžička mletého zázvoru,
  • 1 čajová lyžička mletej škorice,
  • 1⁄2 lyžičky mletých klinčekov,
  • 1⁄4 lyžičky mletého kardamónu a
  • 1⁄8 lyžičky čierneho korenia.

Postup:

Do mixéra pridajte mlieko a datle a mixujte, kým vám z datlí nezostanú žiadne hrudky. V malom hrnci priveďte do varu 1⁄2 šálky vody a pridajte čajové vrecúška. Ak používate vrecúška čaju chai: pridajte do hrnca datľové mlieko, následne vyberte čajové vrecúška von. Nápoj ešte zohrievajte na miernom ohni ďalšiu minútu, a potom ho rozdeľte do hrnčekov.

Ak používate vrecúška čierneho čaju: pridajte do hrnca datľové mlieko, vyberte čajové vrecúška a zohrievajte na miernom ohni ďalšiu minútu. Zošľahajte zázvor, škoricu, klinčeky, kardamón a čierne korenie a zmes pridajte do nápoja. Všetko dobrej premiešajte a môžete servírovať. Pre sýtejšiu chuť môžete do vášho latte pridať viac škorice.

Mätová horúca čokoláda

Pokiaľ ste milovníkom horúcej čokolády, mali by ste vyskúšať aj tú s mätou. Mäta pieporná je výbornou ingredienciou pri liečbe zimných prechladnutí, infekcií dutín alebo bolestí hlavy. Má taktiež upokojujúce účinky na žalúdok, a teda môže pomôcť v boji s nevoľnosťou alebo tráviacimi problémami. Okrem toho, aj samotné kakao vám prinesie zdravotné výhody, keďže je bohatým zdrojom antioxidantov. Kakaové zrná chránia nervy pred poranením, zápalom a majú priaznivé účinky na kognitívne funkcie či vašu náladu.

Ingrediencie (na 2 porcie):

  • 2 šálky mlieka podľa vlastného výberu
  • 2 lyžice kakaového prášku
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1⁄8 čajovej lyžičky extraktu z mäty piepornej
  • voliteľné dochucovadlá: marshmallow a čokoládové lupienky

Postup:

V malom hrnci si zohrejte mlieko na stredne vysokej teplote, kým nezačne vrieť. Potom znížte teplotu na minimum a do mlieka primiešajte kakaový prášok, javorový sirup a extrakt z mäty piepornej. Horúcu čokoládu nalejte do šálok a podľa chuti navrch pridajte sladkosti, ako napríklad mini marshmallow či čokoládové lupienky.



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame