Tmavá pochúťka plná antioxidantov: Prečo by ste mali konzumovať horkú čokoládu?

tmavá horká čokoláda

Konzumácia horkej čokolády viac ako raz týždenne by mohla znížiť riziko ochorenia koronárnych artérií (Zdroj: Freepik/Racool_studio)

Mnoho lekárov a štúdií vám potvrdí, že horká čokoláda so sebou prináša mnoho benefitov, napríklad pomáha udržiavať zdravé cievy srdca. Je to spôsobené veľkým množstvom antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať zápal, zlepšujú prietok krvi a zlepšujú náladu a koncentráciu. „Čokoláda obsahuje živiny zdravé pre srdce, ako sú flavonoidy, metylxantíny, polyfenoly a kyselinu stearovú, ktoré môžu znížiť zápal a upraviť hladinu cholesterolu,“ potvrdil klinický vedec Chayakrit Krittanawong, ktorý sa venoval skúmaniu výhod konzumácie horkej čokolády. V skutočnosti môže jedna porcia kakaového produktu obsahovať viac antioxidantov ako väčšina potravín a viac látok, ktoré zabraňujú zlým hladinám cholesterolu. Ďalšou skvelou vecou na horkej čokoláde je, že jej antioxidačné vlastnosti pretrvávajú aj v priebehu času. Na rozdiel od zeleného čaju, ktorý sa trvanlivosťou zhoršuje, čokoládové tyčinky si zachovávajú svoju potenciu najmenej 50 týždňov, zatiaľ čo kakaové bôby a prášok zostávajú stabilné až 75 rokov.

Dobrá nielen pre vaše srdce

Podľa Krittanawongovho výskumu bola konzumácia horkej čokolády viac ako raz týždenne spojená so zníženým rizikom ochorenia koronárnych artérií až o osem percent. Predchádzajúce štúdie potvrdili túto výhodu a konzumáciu kakaa taktiež spojili aj s výrazne nižšou úmrtnosťou súvisiacou s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vysvetlili to tým, že kakao pomáha zabrániť tvorbe plaku vo výstelke krvných ciev a znižuje krvný tlak. Ukázalo sa, že pomáha predchádzať mŕtvici a srdcovému zlyhaniu. Okrem iného sa horká čokoláda spája so zlepšením prietoku krvi do mozgu, čo môže vylepšiť kognitívne funkcie.

Horká alebo mliečna čokoláda

Platí, že čím tmavšia čokoláda, tým vyššie percento kakaovej sušiny – treba si však dávať pozor, aby čokoláda nebola prehnane spracovaná, inak jej zdravotné výhody môžu byť nižšie. Horká čokoláda má oveľa nižší obsah cukru a menej kalórií ako mliečna alebo biela čokoláda, pretože tie sú zmiešané so sušeným alebo kondenzovaným mliekom. Vo výsledku sú teda najzdravšou voľbou kúsky horkej čokolády a nespracovaný kakaový prášok. Na záver Krittanawong varuje pred nadmernou konzumáciou horkej čokolády, najmä čo sa týka niektorých skupín ľudí: „Je potrebné zvážiť kalórie, cukor, mlieko a tuk v komerčne dostupných produktoch, najmä u diabetikov a obéznych ľudí.“



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com
Odporúčame