Pekanové orechy sú typom orechov podobným vlašským orechom, ktoré sa pestujú v Spojených štátoch. Sú veľmi prospešné pre zdravie, pretože sú bohaté na dôležité živiny a zároveň sú chutným občerstvením a ideálnou prísadou do rôznych receptov. Toto sú benefity, ktoré prináša konzumácia pekanových orechov:
Skvelé občerstvenie
Pekanové orechy sú bohaté na nenasýtené tuky, kalórie, vlákninu a bielkoviny, ktoré z nich robia ideálne zdravé občerstvenie poskytujúce pocit sýtosti. Obsahujú aj antioxidanty, minerály, vitamíny a ďalšie základné živiny, vrátane vlákniny, medi, tiamínu a zinku.
- Meď je dôležitý minerál, ktorý sa podieľa na mnohých aspektoch vášho zdravia, vrátane funkcie nervových buniek, imunitného zdravia a tvorby červených krviniek.
- Tiamín alebo vitamín B1 je zasa nevyhnutný na premenu uhľohydrátov na energiu.
- Zinok je ďalší kľúčový minerál nachádzajúci sa v pekanových orechoch a je nevyhnutný pre imunitnú funkciu, ako aj rast buniek, funkciu mozgu a hojenie rán.
Vezmite za hrsť týchto chutných orieškov a pridajte ich do vášho jogurtu, šalátu alebo do ovsenej kaše pre extra chrumkavosť a živiny. Dobre fungujú aj v cestnej zmesi alebo nasekané v pečive, napríklad v muffinách, palacinkách a v banánovom chlebe. Pekanové orechy sú navyše výbornou diétnou potravinou, keďže obsahujú kyselinu olejovú, ktorá vám dáva pocit sýtosti.
Lepšia imunita aj obrana proti ochoreniam
Pekanové orechy obsahujú fytonutrienty a minerálny zinok, ktoré posilňujú váš imunitný systém a posilňujú vaše telo v boji s chorobami. Obsahujú aj flavonoidy – typ antioxidantu, ktorý vás chráni pred chronickými ochoreniami. Častou konzumáciou tejto potraviny sa znižuje vaše riziko vzniku rakoviny, cukrovky, srdcových chorôb a iných ochorení.
Dobré pre srdce
Okrem toho sú pekanové orechy nabité betakaroténom, vitamínom E a mononasýtenými mastnými kyselinami, ktoré znižujú zápal a udržujú hladinu cholesterolu pod kontrolou, čím zlepšujú zdravie srdca.
Výskumy ukazujú, že zvýšený príjem pekanových orechov môže súvisieť so zníženými hladinami celkového cholesterolu, LDL (zlého) cholesterolu a triglyceridov – čo sú všetky rizikové faktory pre srdcové choroby.
Jedna štúdia na 204 ľuďoch s ochorením koronárnej artérie, ktorá sa vyznačuje zúžením tepien, zistila, že konzumácia 30 gramov pekanových orechov denne počas 12 týždňov zlepšila pomer celkového cholesterolu k HDL (dobrému) cholesterolu v krvi.
Podobne, staršia štúdia na 19 ľuďoch s normálnou hladinou cholesterolu zistila, že tí, ktorí jedli 68 gramov pekanových orechov každý deň, mali po 8 týždňoch výrazne nižšie hladiny LDL (zlého) cholesterolu v porovnaní s tými v skupine, kde členovia nejedli žiadne orechy.

Zabraňujú vysokej hladine cukru v krvi
Niektoré výskumy naznačujú, že pekanové orechy môžu podporovať lepšiu kontrolu hladiny cukru v krvi, čo môže byť čiastočne spôsobené ich obsahom vlákniny.
Tieto orechy obsahujú aj určitú rozpustnú vlákninu, ktorá sa rozpúšťa vo vode a vytvára gélovitý materiál a práve tento materiál sa nestrávený pohybuje vo vašom tele, a tak spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi.
Pekanové orechy majú sami o sebe nízky obsah cukru, ktorý udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou a zabraňuje náhlym skokom cukru v krvi.
Posilňujú mozog
Pekanové orechy sú plné živín, ktoré môžu prospievať funkcii mozgu, vrátane mono- a polynenasýtených mastných kyselín. Najmä mononenasýtené mastné kyseliny sú spojené so znížením mentálneho úpadku a znížením zápalu.
Veľká štúdia na viac ako 15 000 ženách, ktorá trvala viac ako 40 rokov, spájala vyššiu konzumáciu orechov so zlepšeným dlhodobým poznaním. Podobne štúdia na 4 822 starších dospelých ukázala, že tí, ktorí jedli aspoň 10 gramov orechov denne, mali o 40 % menšiu pravdepodobnosť, že budú mať zlé poznávacie schopnosti.
Okrem toho sú bohaté na vitamín E, ktorý znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby a rovnako znižuje aj oxidačný stres v mozgu, čím zlepšuje jeho zdravie.
Zdieľať na
Zdieľaní