Ideálne pečenie: Vymastený plech, papier alebo silikónové formy?

pečenie

photl.com

Buchty, bublaniny, bábovky – kto by nemal rád domáce pečené maškrty? Ak ich sebe a svojej rodine radi pečiete aj vy, určite sa radi dozviete, ako si prácu zjednodušiť či spestriť. Veď pečenie nie je povinnosť, ale skôr zábava…

Oživte klasické mastenie plechu

Základom je plech pred pečením dobre vymastiť maslom alebo rastlinným tukom. Takto pripravený plech potom treba ešte vysypať hladkou múkou. Ak sa nebojíte experimentovať, môžete vyskúšať olivový olej a miesto múky strúhanku. Vynikajúco oživíte najmä bábovku alebo bublaninu. Menej vhodné je to pri krémových zákuskoch. Tam by mohla byť chuť pečenej strúhanky zbytočne navyše. Nech už použijete čokoľvek, pri tomto pečení si treba dávať naozaj pozor. Každá minúta navyše môže mať na svedomí prihorený spodok cesta, ktorému nepomôže ani okrájanie – horkastá chuť spálenin veľmi rýchlo presiakne celé cesto. Ešte horšie je takúto príhodu z plechov dostať. Umývanie prihorených plechov možno občas prirovnať aj k tréningu v posilňovni.


Tiež by vás mohlo zaujať: Strašiak menom teflónová panvica: Kedy ohrozuje naše zdravie?


Pre pohodlnejších

… je skvelým vynálezom papier na pečenie. Vďaka nemu netreba plech ani mastiť ani múčiť. Možno na ňom piecť nielen zákusky ale aj mäso, zemiaky, cestoviny… Pri slanom pečení je lepšie pod papier naliať trošku vody, aby sa nám pečené potraviny príliš nevysušili. Vhodný je aj na pečenie predsmažených jedál ako sú napríklad rybie prsty alebo vyprážaný syr – nemusíte ich vyprážať, stačí ich naukladať na papier na pečenie a šup s nimi do trúby. Aj nezdravý obed tak môže byť o pár kalórií ľahší.

Hoci papier na pečenie naše menu úplne neochráni pred pripálením, určite nám ponúka dlhšiu toleranciu ako klasické pečenie bez neho.

Pri koláčoch je však drobnou nevýhodou to, že ak chcete aby celý koláč dobre vyzeral, musíte okrájať jeho okraje. Tie kvôli papieru nevyzerajú tak hladko ako keď pečiete bez neho. No mlsné jazýčky to berú dokonca ako pozitívum, lebo majú výhovorku koláč ochutnať a overiť, či sa im naozaj vydaril. Po takomto pečení vás umývanie plechov naozaj dlho nezdrží.


Tiež by vás mohlo zaujať: Vychytávky v kuchyni: Tieto štýlové doplnky si ihneď zamilujete!


Pre naozaj zaneprázdnených

Ak neradi strácate čas, oplatí sa vám zainvestovať do silikónových foriem na pečenie. V obchodoch ich nájdete od výmyslu sveta od bábovky, muffinov až po klasické obdĺžnikové podložky. Pečenie v nich je rovnako pohodlné ako pečenie s papierom. Oceníte ich najmä pri pečení vyklápacích ciest. Ich flexibilita pomôže zachrániť napríklad bábovku, ktorú z nedočkavosti preklápate ešte teplú. Navyše silikónové formy a podložky majú ešte jednu výhodu – ich umývanie je ešte nenáročnejšie ako po pečení na papieri. Použitú formu stačí na pár hodín namočiť do vody a prakticky sa od najhrubšej špiny očistí aj sama. Potom ju už iba zľahka prebehnete hubkou a je to.

Zdroj: photl.com, www.plnielanu.sk, Pippa
Odporúčame