Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať

jablká

bakingbites.com

Jablká sú úžasné ovocie. V našich podmienkach sa im darí výborne, majú nespočítateľné množstvo odrôd, ale hlavne je možné z nich pripraviť veľa zdravých maškŕt. Surové, varené, pečené, dusené, mrazené v každej podobe sú chutné a výnimočné.

Nepečená jablková torta

Množstvo je dané na tortovú formu s priemerom 22 cm.

Suroviny:

750 g jabĺk, 4 dl vody, asi 6 lyžíc cukru – v závislosti od kyslosti jabĺk, 2 balíky guľatých piškót, 2 vrecká škrobovej múčky, najlepšie Zlatý klas s vanilkovou príchuťou, na dochutenie mletá škorica, mleté klinčeky, citrónová šťava i kôra, možno nahradiť práškovou zmesou na varené víno.

Postup:

Jablká zbavíme šupky, jaderníkov a nastrúhame na hrubé rezance. Dáme do hrnca, podlejeme 2 dl vody, pridáme cukor a všetky koreniny. Dusíme do zmäknutia. Medzi varením rozmiešame škrobovú múčku so zostatkom vody a tortovú formu vyložíme potravinovou fóliou. Keď sú jablká uvarené, vlejeme do nich pripravený škrob a miešame do zhustnutia. Ešte horúcu hmotu ukladáme striedavo s vrstvou piškótov do plna formy. Vždy začíname vrstvou piškótov. Necháme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa v chladničke. Vychladenú tortu vyklopíme, vďaka fólii to ide veľmi ľahko. Výborná je s čokoládovou polevou a šľahačkou. Zdobenie je už len hrou fantázie.


Mohlo by vás zaujať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?


Poľský jablčník

Tento koláč si vyžaduje viac času, ale konečný výsledok naozaj stojí za to.

Suroviny na jeden plech:

750 g jabĺk, 200 g masla, 250 g cukru, 1 tyčinka vanilky, 3 vajcia, 4 lyžice mlieka, 225g polohrubej múky, 50 g maizeny, 2 lyžičky prášku do pečiva, 100 g hrozienok, 3 lyžice rumu, polovica citróna, pol lyžičky mletej škorice, štipku mletých klinčekov, 100 g posekaných mandlí.

Postup:

Hrozienka namočíme do rumu. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme šťavu i kôru z citróna, namočené hrozienka, koreniny a 50 g cukru. Dobre premiešame a necháme odpočívať. Maslo vymiešame do penista so 100 g cukru, pridáme len žĺtky, mlieko a dreň z polovice vanilky. Múku zmiešame s maizenou a práškom do pečiva. Po lyžiciach ju pridávame do maslovej hmoty. Na vymastený plech nanesieme cesto a naukladáme odležané jablká. Vložíme do predhriatej rúry na 200 °C, pečieme v strednej časti 25 minút. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme zvyšný cukor, druhú časť vanilky a posekané mandle. Bielkový sneh nanesieme na koláč a ďalších 20 minút dopekáme v spodnej časti rúry.


Poznáte ďalší zaujímavý recept s použitím jabĺk? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.

Zdroj: bakingbites.com, sxc.hu, Janka
Odporúčame