Jablkové variácie pre váš stôl: Tieto dve pochúťky musíte vyskúšať

jablká

bakingbites.com

Jablká sú úžasné ovocie. V našich podmienkach sa im darí výborne, majú nespočítateľné množstvo odrôd, ale hlavne je možné z nich pripraviť veľa zdravých maškŕt. Surové, varené, pečené, dusené, mrazené v každej podobe sú chutné a výnimočné.

Nepečená jablková torta

Množstvo je dané na tortovú formu s priemerom 22 cm.

Suroviny:

750 g jabĺk, 4 dl vody, asi 6 lyžíc cukru – v závislosti od kyslosti jabĺk, 2 balíky guľatých piškót, 2 vrecká škrobovej múčky, najlepšie Zlatý klas s vanilkovou príchuťou, na dochutenie mletá škorica, mleté klinčeky, citrónová šťava i kôra, možno nahradiť práškovou zmesou na varené víno.

Postup:

Jablká zbavíme šupky, jaderníkov a nastrúhame na hrubé rezance. Dáme do hrnca, podlejeme 2 dl vody, pridáme cukor a všetky koreniny. Dusíme do zmäknutia. Medzi varením rozmiešame škrobovú múčku so zostatkom vody a tortovú formu vyložíme potravinovou fóliou. Keď sú jablká uvarené, vlejeme do nich pripravený škrob a miešame do zhustnutia. Ešte horúcu hmotu ukladáme striedavo s vrstvou piškótov do plna formy. Vždy začíname vrstvou piškótov. Necháme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa v chladničke. Vychladenú tortu vyklopíme, vďaka fólii to ide veľmi ľahko. Výborná je s čokoládovou polevou a šľahačkou. Zdobenie je už len hrou fantázie.


Mohlo by vás zaujať: Jahodové zákusky pre labužníkov: Ktorý z nich vyskúšate vy?


Poľský jablčník

Tento koláč si vyžaduje viac času, ale konečný výsledok naozaj stojí za to.

Suroviny na jeden plech:

750 g jabĺk, 200 g masla, 250 g cukru, 1 tyčinka vanilky, 3 vajcia, 4 lyžice mlieka, 225g polohrubej múky, 50 g maizeny, 2 lyžičky prášku do pečiva, 100 g hrozienok, 3 lyžice rumu, polovica citróna, pol lyžičky mletej škorice, štipku mletých klinčekov, 100 g posekaných mandlí.

Postup:

Hrozienka namočíme do rumu. Jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme šťavu i kôru z citróna, namočené hrozienka, koreniny a 50 g cukru. Dobre premiešame a necháme odpočívať. Maslo vymiešame do penista so 100 g cukru, pridáme len žĺtky, mlieko a dreň z polovice vanilky. Múku zmiešame s maizenou a práškom do pečiva. Po lyžiciach ju pridávame do maslovej hmoty. Na vymastený plech nanesieme cesto a naukladáme odležané jablká. Vložíme do predhriatej rúry na 200 °C, pečieme v strednej časti 25 minút. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme zvyšný cukor, druhú časť vanilky a posekané mandle. Bielkový sneh nanesieme na koláč a ďalších 20 minút dopekáme v spodnej časti rúry.


Poznáte ďalší zaujímavý recept s použitím jabĺk? Podeľte sa oň s ostatnými čitateľmi v diskusii a vyhrajte víkendový pobyt alebo ďalšiu z cien v našej súťaži.

Zdroj: bakingbites.com, sxc.hu, Janka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close