Ako deti ste ich nenávideli – a zrejme práve pre ich farbu. Teraz však už máte rozum na správnom mieste a viete, že sú synonymom zdravia. Reč je o špenáte či brokolici, ktoré pre ich farbu niektorí nemusia. Skúste si z nich pripraviť chutné polievky a zabojujte proti rakovine, či nedostatku vitamínov.
Brokolicová polievka
Potrebujeme:
1 brokolicu
trochu masla
2 zemiaky
hladkú múku
vodu
sladkú smotanu
vegetu, morskú soľ
Postup: V hrnci rozpustíme maslo, na ktorom urobíme zápražku z hladkej múky a zalejeme vodou. Pridáme na ružičky rozobranú brokolicu a nakrájané zemiaky, ochutíme soľou a vegetou. Necháme povariť asi 20 minút. Rozmixujeme a zalejeme smotanou.
Tiež by vás mohlo zaujať: Zdravé paradajkové recepty: Pochúťka na toasty, ako polievka aj s cestovinami
Hrášková polievka
Potrebujeme:
200 g čerstvého (alebo mrazeného) hrachu
2 zemiaky
prelisovaný cesnak
sladká smotana
čierne korenie, soľ, vegeta
mletý muškátový oriešok
bobkový list
Postup: Hrášok spolu s pokrájanými zemiakmi vložíme do hrnca, zalejeme vodou a spolu s čiernym korením a bobkovým listom dáme variť. Pred dovarením pridáme vegetu, muškátový oriešok, soľ a prelisovaný cesnak. Rozmixujeme a zalejeme smotanou.
Tiež by vás mohlo zaujať: Lahodné a rýchle krémové polievky: Ideálna večera či ľahký obed
Špenátová polievka
Potrebujeme:
250 g špenátových lístkov
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
soľ, vegeta, mleté čierne korenie
sladká smotana
maslo
Postup: Lístky umyjeme a pokrájame si šalotku a cesnak. Na rozpustenom masle opražíme šalotku, pridáme cesnak a špenátové lístky, ktoré chvíľku dusíme. Pridáme vodu, ochutíme korením, soľou a vegetou. Ak chcete, na zahustenie môžete pridať aj dva pokrájané zemiaky. Po dovarení rozmixujeme a pridáme smotanu.
Zdieľať na