Ak obľubujete jazmínový čaj, pravdepodobne vás očarila jeho upokojujúca vôňa a jemná kvetinová chuť. Nie je prekvapením, že je to jeden z najobľúbenejších čajov v Ázii, a to aj vďaka schopnosti bojovať so zápalmi, podporovať metabolizmus alebo schopnosťou chrániť bunky pred oxidačným stresom. Existuje viacero dôvodov, prečo by ste ho mali piť. Choďte si teda pripraviť šálku čaju a pustite sa do čítania.
Jazmínový čaj pôsobí na telo aj myseľ
V podstate ide o zelený čaj, ktorý je vyrobený s pridaním namáčaných kvetov jazmínu. Samotný zelený čaj je niekedy horký, v závislosti od toho ako je vyrobený, takže aj jazmínový čaj môže obsahovať tiež trochu horkosti. Jeho prirodzene relaxačná a jemná vôňa však môže pomôcť podporiť pozitívnu náladu a poskytnúť úľavu od stresu.
1. Má vysoký obsah antioxidantov
Ak je jazmínový čaj vyrobený z kvalitného zeleného čaju, môže sa pýšiť vysokým obsahom antioxidantov, najmä polyfenolov a katechínov. Tie sú známe tým, že pôsobia proti vzniku zápalovej reakcie, podporujú normálnu hladinu cholesterolu a pomáhajú chrániť mozog pred poškodením voľnými radikálmi. Môžu mať tiež schopnosť bojovať proti rakovine znížením rastu nádorových buniek.
2. Zlepší sústredenie a zároveň dokáže upokojiť
Okrem antioxidantov obsahuje tento druh čaju aj látku známu ako aminokyselina l-teanín, ktorá má pozitívne účinky na kognitívne zdravie a môže zlepšiť koncentráciu a motiváciu. Tento čaj je výnimočný aj tým, že tak ako dokáže pozdvihnúť energiu, tak má aj upokojujúce a relaxačné účinky. Potenciálne môže pomôcť znížiť srdcový tep a znížiť svalové napätie, zlepšiť reakciu na stres, a to vedie aj k lepšiemu spánku.
3. Priaznivo pôsobí na srdce aj na cukrovku
Podľa niektorých výsledkov štúdií je denná konzumácia spojená s nižším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení u dospelých, napríklad pokiaľ ide o riziko kardiovaskulárnej ischemickej choroby. Iná štúdia sa zas zamerala na obsah glukózy v krvi pri pravidelnej konzumácii jazmínového čaju. Dokázala, že potenciálne pôsobí ako prevencia pred vznikom cukrovky 2. typu. A koľko šálok je podľa štúdie potrebné vypiť denne? Aby mal efekt na zníženie rizika vzniku cukrovky, treba však vypiť aspoň 4 šálky.
Zdieľať na