Kvety sú už dávno viac než len krásna ozdoba vázy. Niektoré z nich môžeme bez obáv zjesť a okrem estetického zážitku môžu podporiť naše zdravie. Jedlu dodajú eleganciu a vašim hosťom vyčaria úsmev na tvári. V čase, keď si mnohí z nás hľadajú cestu späť k prírode a jednoduchosti, sú chutným, liečivým a estetickým spoločníkom.
Opakujúci sa trend
Fenomén jedlých kvetov v gastronómii nie je žiadnou novinkou. Okrem toho, že sa tu objavil pred pár rokmi, ho poznali už aj staroveké civilizácie, ktoré využívali chuťové a liečivé vlastnosti rôznych kvietkov. V modernej kuchyni však farebné okvetné lístky zažívajú obrovský boom.
Oplatí sa ich zaradiť do stravy nielen pre estetickú, ale aj výživovú hodnotu. Jedlé kvety okrem estetickej funkcie dodávajú jedlu množstvo antioxidantov a vitamínov, ktoré podporujú vitalitu, krásu a dobré trávenie.
Známe kvietky
Do svojej stravy môžete zahrnúť hneď niekoľko druhov kvietkov, ktoré určite dobre poznáte. Väčšina z nich sa dá dopestovať jednoducho a v domácich podmienkach. Pri výsadbe a starostlivosti by ste mali dbať najmä na to, aby ste kvety hnojili výlučne prírodnou cestou, pretože chemické hnojivá by znehodnotili ich „jedlosť“.
Medzi najznámejšie patria nasledujúce druhy, ktoré môžete konzumovať samostatne ako doplnok dezertov, šalátov či iných pokrmov, ale tiež si z nich môžete pripraviť tinktúry, čaje alebo ich zamraziť ako kocky ľadu do drinkov:
- Sedmokrásky sú výborné na detoxikáciu a podporu trávenia. Obsahujú flavonoidy, ktoré pôsobia ako antioxidanty, a inulín, ktorý pomáha črevnej mikroflóre. V šaláte alebo len tak na chlebe s maslom sú fantastickou pochúťkou.
- Fialky majú sladkú, jemnú chuť a sú známe vysokým obsahom vitamínu C. Fialkový sirup alebo čaj pomáha pri migréne, nachladnutí či strese.
- Nechtík si poradí so zápalmi, podporuje trávenie a krásne prečisťuje pokožku zvnútra. V šaláte, koláči alebo len ako ozdoba taniera vás očarí nielen chuťou, ale aj sýto oranžovou farbou.
- Ruža je nielen symbolom lásky, ale aj ženského zdravia. Jej lupene dezinfikujú dýchacie cesty a harmonizujú trávenie. Ružový sirup alebo voda sú ideálne na spomalenie a relax.
- Kapucínka vďaka svojej pikantnej chuti ozvláštni omeletu či tvarohovú nátierku. Je známa svojimi antibiotickými účinkami a prečisťujúcim vplyvom na telo – ideálne pre tých, ktorí chcú posilniť imunitu prirodzeným spôsobom.
Opatrnosť nadovšetko
Byť trendy je super, no oplatí sa vsadiť aj na zdravý rozum. Ako sme už naznačili, nie každý kvet je jedlý a aj z toho jedlého sa nesprávnou manipuláciou môže stať nejedlý. Ak ste prepadli trendu, no nechcete si dopestovať vlastné kvietky, vyberajte si s rozumom.
Určite sa vyhnite kvetinárstvam, ktoré ponúkajú chemicky ošetrené kvety, či miestam v prírode, ktoré sú znečistené výparmi z áut. Pri zbere v prírode sa vyvarujte tomu, že si natrháte kvety, ktoré nepoznáte – mnohé sú si veľmi podobné a kým jeden druh môže byť jedlý, iný môže byť na konzumáciu nevhodný.
Opatrnosti nie je nikdy dosť a okrem toho, že jednotlivé kvietky skontrolujete (odporúčame zber celých neporušených a neznečistených kúskov), overte si aj to či si so sebou neberiete domov aj neželaný hmyz.
V prípade, že idete konzumovať kvety po prvý raz, určite začínajte s malým množstvom. Ako určite viete, alergie vznikajú počas života a bola by škoda znehodnotiť jedlo niečím, na čo budete mať po prvom súste alergickú reakciu.
Zdieľať na