Premýšľate, čím ponúknuť návštevu na Vianoce? Nezabudnite, že okrem jedla sa každý teší na prípitok. Krémový írsky likér na štýl „baileys“ je pre vianočné oslavy ako stvorený. Sladká chuť pošteklí jazýček a alkohol príjemne zahreje. Ako si ho urobiť doma?
Budeme potrebovať:
– 2 plechovky kondenzovaného mlieka s obsahom tuku 8 %
– 1 balenie pudingu s mandľovou príchuťou
– 0,5 l mlieka
– 0,5 l rumu
Mohlo by vás zaujať: Jednoduché a chutné: Očarte návštevu domácimi likérmi!
Postup:
1. Plechovky s kondenzovaným mliekom ponoríme do hrnca s vodou tak, aby boli celé ponorené. Varíme na miernom ohni. Po 2 hodinách plechovky vyberieme a necháme vychladnúť.
2. Medzitým uvaríme mandľový puding podľa návodu. Cukor pridávať netreba, pretože kondenzované mlieko je aj tak už dosť sladké. Puding musí taktiež vychladnúť. Občas ho premiešame, aby sa na vrchu nevytvorila šupka.
3. Keď sú plechovky s kondenzovaným mliekom úplne vychladnuté, otvoríme ich a uvidíme výsledok nášho úsilia. Mlieko počas varenia skaramelizovalo, vďaka čomu má likér nezameniteľnú chuť. Ak chcete prekročiť tento krok, môžete rovno kúpiť karamelové kondenzované mlieko.
Mohlo by vás zaujať: Od vaječného likéru po hriatô: Voňavé vianočné nápoje zahrejú na tele i na duchu
4. Mlieko z plechovky aj puding preložíme do veľkej misy a spojíme za pomoci ručného šľahača.
5. Vznikne hladká tekutá zmes, do ktorej za stáleho šľahania postupne zapracujeme rum.
6. Hotový likér prelejeme do sklených fliaš. Z takéhoto množstva vyjde asi 1,4 litra. Fľaše dobre uzatvoríme a odložíme do chladu.
Tip na záver: Domáci „baileys“ je najlepší odležaný. Po pár dňoch sa chute dokonale prepoja. Originálny nápoj sa vyrába z whisky. Ak by ste chceli skúsiť aj takýto variant, smelo do toho a dajte nám vedieť v komentároch.
Zdieľať na
Zdieľaní