Cítite sa unavení, nepokojní – jednoducho nie vo svojej koži? Už Hipokrates zdôrazňoval dôležitosť jedla pri liečbe rôznych neduhov. To platí aj pri psychike. Vyvážený a rozumne zostavený jedálniček určite pomôže aj vašej lepšej nálade. Doprajte si aspoň niektoré potraviny z tejto skupiny každý deň a v správnom čase.
Únava, stres, nepokoj, nálada pod psa. Ale čo keby ste zmenili jedálniček? Lekárka Nina Cohenová–Koubiová, ktorá sa zaoberá výživou a psychosomatikou, odporúča niektoré potraviny, ktorých konzumácia človeku môže zdvihnúť náladu.
Povedzte rybám áno
V prvom rade to sú tučné ryby. Napríklad losos, sardinky a makrela sú presne tie druhy, ktoré obsahujú najviac omega 3 nenasýtených mastných kyselín, nazývaných tiež esenciálne mastné kyseliny. Je nevyhnutné ich telu dodávať v potrave, pretože organizmus si ich sám nedokáže vyrobiť. ,,Tieto kyseliny majú vplyv najmä na správne fungovanie nervového systému. Umožňujú výmenu serotonínu medzi neurónmi a stabilizujú náladu,“ vysvetľuje Cohenová–Koubiová. Sú bohaté na vitamín D a môžu pôsobiť proti únave. Možno ich konzumovať rovnako tak dobre na obed i na večeru, pretože nenarušujú pred spaním trávenie.
Mohlo by vás zaujať: Pri dobrom zdraví až do stovky: Tieto potraviny vám v tom pomôžu
Kúsok čokolády poteší
Čierna čokoláda zase obsahuje antioxidanty, ktoré obmedzujú aktivitu voľných radikálov, nestabilných chemických molekúl produkovaných v malom množstve naším organizmom. Čokoláda obsahuje horčík, ktorý hrá úlohu vo zvládaní úzkosti. ,,Tento prvok uvoľňuje svaly. Keď sme oň ochudobnení, naše svaly sa sťahujú, čo vedie k nepríjemným kŕčom,“ hovorí lekárka. Ku sklamaniu milovníkov čokolády je ale potrebné zdôrazniť, že stačí jeden štvorček denne, a to tiež len občas.
Listová zelenina pre náladu aj líniu
Ďalej to je listová zelenina. Zo špenátu, kapusty alebo valeriány poľnej načerpáme antioxidanty, vlákninu, horčík a vitamín B9, ktoré pôsobia na nervový systém. Jeme ich na večeru ako šalát, ale aj v polievke. Špenát môžeme spojiť s paprikou, paradajkami a trochou bazalky. Významná je aj vôňa, ktorá umocňuje pozitívne pocity a tým tiež upokojuje negatívne emócie.
Strukoviny potešia nielen trávenie
Výborným zdrojom horčíka sú biela fazuľa, hrach, šošovica alebo bôby. ,,Nevyhýbajte sa ich konzumácii, ale s mierou, aby ste nemali problémy s trávením,“ cituje lekárku francúzsky denník Le Figaro.
Mohlo by vás zaujať: Buďte fit až do vysokého veku: Naservírujte si tieto zázračné potraviny!
Chrumkajte orechy
Na nenasýtené mastné kyseliny omega 3, horčík a vlákninu sú bohaté aj mandle a všetky druhy orechov. Sú skutočným zdrojom zdravia a pôsobia na neurotransmitery, ktoré regulujú náladu. ,,Jedzte raz denne tri alebo štyri oriešky napríklad so sušenou marhuľou, a to buď ráno alebo počas dňa,“ radí Cohenová–Koubiová.
Doprajte si vajíčka aj cereálie
Zdrojom esenciálnej aminokyseliny tryptofánu, ktorý predchádza serotonínu označovanému ako hormón dobrej nálady a vitamínu D, sú aj vajcia. Cestoviny, ale tiež cereálie majú síce zlú povesť, ale sú bohaté na horčík a tryptofán. Sú tiež zdrojom sacharidov, ktoré v hojnej miere potrebuje mozog. ,,Ak sa nestravujeme správne, ak mozog nie je dostatočne zásobený, cítime sa unavení, naša nálada klesá,“ upresňuje lekárka.
Mohlo by vás zaujať: Vláknina pre zdravie hrubého čreva aj celého tela: Kde jej nájdeme najviac?
Citrusy, paprika či avokádo!
Citrusové plody, bohaté na vitamín C a B9, zlepšujú príjem a produkciu serotonínu. Ako zdôrazňuje expertka, je lepšie ich konzumovať ráno, a to radšej celé než len šťavu, aby sme získali tiež vlákninu. Na vitamín C je najbohatšia paprika, a to akejkoľvek farby. Veľa nenasýtených kyselín a antioxidantov potom obsahuje avokádo. Je bohaté na vlákninu a pomáha predchádzať kardiovaskulárnym chorobám a rakovine hrubého čreva.
Jedzte červené mäso – ale správne
Proteíny, železo a tryptofán obsahujú červené mäsá. ,,Vyhnime sa ich konzumácii na večeru, aby sme si nenarúšali spánok. Pozor tiež, aby sme ich nejedli spolu s mliečnymi výrobkami. Potom by sa zablokovalo vstrebávanie železa z mäsa a vápnika z mlieka v črevách,„ radí Cohenová–Koubiová.
Ktoré spomínané potraviny máte v obľube a ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.