Aj pri tej najlepšej príprave na vianočné pečenie sa môže stať, že odrazu vám niečo chýba. Či už sa vám niektorá surovina minula rýchlejšie, než ste čakali, alebo ste ju v tom predvianočnom zhone zabudli kúpiť, vôbec netreba prepadať panike. Väčšinu ingrediencií totiž dokážete nahradiť inou.
Kypriaci prášok do pečiva
Prášok do pečiva ľahko nahradíte jedlou sódou. K zmesi však treba na jeden diel sódy primiešať jeden diel kukuričného škrobu a dva diely vínneho kameňa. Ak nemáte vínny kameň, namiesto troch lyžičiek kypriaceho prášku použite jednu lyžičku jedlej sódy.
Jedlá sóda
Funguje to aj naopak. Namiesto ½ lyžičky jedlej sódy použite 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva.
Kukuričný škrob
Jemný kukuričný škrob má viacero náhrad. Najjednoduchším riešením je, ak jednu lyžicu škrobu nahradíte 1,5 lyžicou hladkej múky.
Vínny kameň
Tento bezfosfátový kypriaci prášok je vedľajším produktom pri výrobe vína. Jednu lyžičku vínneho kameňa nahradíte dvoma lyžičkami octu alebo citrónovej šťavy.
Múka
Ak sa vám minula hladká múka, použiť môžete hladkú špaldovú múku. Namiesto polohrubej múky stačí zmiešať jeden diel hladkej a jeden diel hrubej múky.
Pudingový prášok
Veľmi jednoducho ho nahradíte kukuričným škrobom – 1 balenie pudingového prášku zodpovedá 37 gramom kukuričného škrobu. Aby ste dosiahli vanilkovú chuť, pridajte trochu vanilkového cukru alebo extraktu. Pre kakaovú chuť pridajte 1 až 2 lyžičky kakaa.
Med
Med je všestranné sladislo. Ak vám však v kuchyni chýba, nahradí ho javorový, čakankový alebo agáve sirup, ktoré koláčom dodajú potrebnú sladkosť.
Vajcia
Jedno vajce nahradí ¼ hrnčeka nesladeného jablkového pyré. Rovnako možno použiť 3 polievkové lyžice majonézy alebo ½ roztlačeného banánu zmiešaného s ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva. Riešením môže byť tiež 1 polievková lyžica mletého ľanového semienka zmiešaného s tromi polievkovými lyžicami vody. To však treba nechať odstáť približne 15 minút a až potom zapracovať do cesta.
Olej
Olej možno pri pečení vymeniť za maslo, vhodnou alternatívou za šálku oleja je aj šálka ovocného pyré alebo 1 nastrúhaná cuketa.
Citrónová šťava
Citrónová štava dodáva kyslastú chuť mnohým jedlám. Ak sa vám minula, 1 lyžičku nahradí ¼ lyžičky jablčného octu. Druhým riešením je biele víno, ktoré sa pridáva v rovnakom pomere ako šťava.
Kvasnice
Namiesto kvasníc môžete použiť jedlú sódu a citrónovú šťavu (v pomere 1:1). Rovnakú službu vám urobí kypriaci prášok s vínnym kameňom. S týmito náhradami už netreba cesto nechávať kysnúť na teplom mieste, ale možno ho rovno spracovať a vložiť do rúry.
Biely jogurt
Poslúži vám kyslá smotana, podmaslie alebo grécky jogurt. Namiesto hrnčeka jogurtu sa dá použiť aj ¾ hrnčeka mlieka zmiešaného s lyžičkou citrónu alebo octu.
Smotana na šľahanie
Hrnček smotany na šľahanie nahradíte 2/3 hrnčeka mlieka a 1/3 hrnčeka zmäknutého masla. Do cesta aj do náplní môžete použiť tiež rovnaké množstvo kokosového mlieka, ako bolo v recepte smotany. Kokosové mlieko by však nemalo byť light a treba z neho zobrať len vrchnú bielu časť, ktorá je tuhá.
Kyslá smotana
Použite hrnček bieleho jogurtu, alebo zmiešajte hrnček mlieka s 1 a ¼ lyžičkou octu a nechajte 5 minút odstáť. Kyslú smotanu si môžete vyrobiť aj zmiešaním hrnčeka smotanového jogurtu s 1/3 hrnčeka mlieka a 2 lyžičkami citrónovej šťavy.
Tvaroh
Chýba vám v chladničke tvaroh? Vyrobte si doma vlastný, a to jednoducho z mlieka. Daľším riešením je rozmixovať jedno tofu natural s 3 lyžicami mlieka a pridať kvapku citrónovej šťavy.
Maslo
Hrnček masla nahradíte hrnčekom hery alebo iného tuku. Použiť môžete aj kokosový, slnečnicový alebo olivový olej, toho však dajte o čosi menej, približne ¾ hrnčeka.
Mlieko
Namiesto bežného mlieka použite rastlinné. Ak potrebujete plnotučné mlieko, zmiešajte hrnček nízkotučného alebo polotučného s dvomi lyžicami zmäknutého tuku alebo masla, a pridajte do cesta. Inou možnosťou je nariedenie smotany vodou, alebo použitie sušeného mlieka či nesladeného kondenzovaného mlieka.
Čokoláda
Za každých 25 gramov čokolády pridajte do cesta 3 lyžice horkého kakaa zmiešaného s 1 lyžicou tuku alebo oleja. Rovnako môžete vyskúšať mliečnu čokoládu a pridať do nej trošku horkého kakaa.
Zdieľať na
Zdieľaní