Tvaroh na raňajky, obed aj na večeru. A prečo nie? Veď, tento obľúbený mliečny výrobok chutí dobre na sladko aj na slano. Tvaroh je plný zdravých vecí, nájdete v ňom bielkoviny, minerály aj vitamíny. Zasýti na dlhú dobu a pritom je ľahko stráviteľný. Najlepší čerstvý domáci tvaroh, si s týmto receptom veľmi jednoducho vyrobíte aj vy.
Mlieko vyberajte precízne
Na výrobu tvarohu, ako aj iných mliečnych výrobkov, je najlepšie surové mlieko priamo od chovateľa kráv. Pre tých, čo takúto možnosť nemajú, je vhodnou alternatívou čerstvé nepasterizované mlieko z mliekomatu, či farmárskeho obchodu. Tvaroh sa dá vyrobiť aj z pasterizovaného mlieka, no nedosahuje takú chuť a kvalitu. Trvanlivé mlieko je poslednou a najmenej vhodnou možnosťou.
Budeme potrebovať:
- pre prípravu približne 250 g tvarohu budeme potrebovať 1,5 l mlieka
Mohlo by vás zaujať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!
Postup:

1. Mlieko vlejeme do hrnca a necháme skysnúť pri izbovej teplote. O 2 – 3 dni mlieko zhustne a konzistenciou pripomína kefír. Vtedy vieme, že mlieko prešlo procesom kvasenia úspešne a je pripravené na ďalšie spracovanie.

2. Hrniec so skysnutým mliekom pomaly zahrievame a sem-tam premiešame varechou. Dávame pritom veľký pozor na to, aby sa mlieko nezačalo variť. Snažíme sa udržať teplotu na 60 až 70 °C po dobu aspoň 30 minút.

3. Keď sa začnú tvoriť hrudky a na vrchu vidíme srvátku (žltá tekutina), máme hotovo.
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Domáci pribináčik: Klasika v štyroch príchutiach, ktorým neodoláte

4. Tvaroh scedíme cez sitko a srvátku zachytíme do misy.

5. Srvátku môžeme vypiť. Bola by veľká škoda len tak ju vyhodiť, pretože je plná bielkovín a minerálov. Navyše, vychladená chutí naozaj dobre.

6. Aby sme tvaroh zbavili zvyšnej tekutiny, zakryjeme ho fóliou, zaťažíme a necháme hodinku stáť.

7. Domáci tvaroh je na svete. Z takéhoto množstva mlieka vzniklo približne 250 g čerstvého tvarohu, ktorý má oproti tomu z obchodu pridanú hodnotu – vyrobili sme ho sami.
Zdieľať na