Najlepšie domáce marinády na kuracie, hovädzie, bravčové aj ryby: Ktorú si vyberiete?

Muž grilujúci na záhrade

Žiadna dobrá grilovačka sa nezaobíde bez chutnej marinády (Zdroj: GettyImages)

Čo nesmie chýbať na dobrej grilovačke? Dobrá spoločnosť, kus poriadneho mäsa, pohár studeného piva, a samozrejme, marináda. Tú si môžete kúpiť aj v obchode, no nič sa nevyrovná chuti tej poctivej domácej. Máme pre vás niekoľko nápadov na skvelé recepty.

Jogurtová s chuťou gréckych byliniek

Krémová marináda sa najlepšie hodí ku kuracine, špeciálne vykosteným stehnám, nič s ňou nepokazíte ani pri rybách či bravčovine. Chuť byliniek a cesnaku prenikne hlboko do mäsa a to zostane krásne šťavnaté a krehké.

Potrebujeme:

– 350 ml gréckeho jogurtu
– hlavičku cesnaku
– koreninovú zmes gréckych byliniek
– soľ

Postup: Jogurt zmiešame s bylinkami, pridáme prelisovaný cesnak a soľ podľa chuti. Marinádou potrieme mäso a dáme na noc do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Chystáte grilovačku? Zistite, kedy ochucovať mäso a čím!


Cesnaková s vôňou rozmarínu

Netradičná marináda s nádychom exotiky dodá výnimočnú chuť nielen kuracinke, ale aj červenému mäsku.

Potrebujeme:

– 1,5 dcl svetlého piva
– 3 PL kečupu
– šťavu z 1 citróna alebo limetky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 PL ihličiek z čerstvého rozmarínu
– 2 šalotky
– 2 ČL čerstvo zomletého čierneho korenia
– 1 ČL drvenej rasce

Postup: Ako prvé vymiešame pivo s kečupom a šťavou z citróna či limetky. Pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nasekanú šalotku, rozmarín, koreniny a dobre premiešame aby sa prepojili všetky chute. Mäso necháme marinovať niekoľko hodín, alebo ho marinádou potierame počas grilovania.


Mohlo by vás zaujať: Čas grilovačiek prichádza: Ako pripraviť obľúbené pochúťky zdravšie?


Ohnivá s tabascom

Aj obyčajné špekáčiky môžu chutiť ako delikatesa. Stačí ich naložiť do tejto marinády.

Potrebujeme:

– 4 PL tmavého piva
– 4 PL za studena lisovaného olivového oleja
– 1 PL sladkej sójovej omáčky
– 1 PL červeného tabasca
– 1 PL plnotučnej horčice
– 1 PL medu
– 1 ČL čilli
– 2 mladé cibuľky
– 1 PL bazalky
– soľ

Postup: Všetky tekuté prísady vymiešame s medom a horčicou, pridáme koreniny, nadrobno nasekanú cibuľku a soľ podľa chuti.


Plní elánu aj na Facebooku: Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close