Najlepšie domáce marinády na kuracie, hovädzie, bravčové aj ryby: Ktorú si vyberiete?

Muž grilujúci na záhrade

Žiadna dobrá grilovačka sa nezaobíde bez chutnej marinády (Zdroj: GettyImages)

Čo nesmie chýbať na dobrej grilovačke? Dobrá spoločnosť, kus poriadneho mäsa, pohár studeného piva, a samozrejme, marináda. Tú si môžete kúpiť aj v obchode, no nič sa nevyrovná chuti tej poctivej domácej. Máme pre vás niekoľko nápadov na skvelé recepty.

Jogurtová s chuťou gréckych byliniek

Krémová marináda sa najlepšie hodí ku kuracine, špeciálne vykosteným stehnám, nič s ňou nepokazíte ani pri rybách či bravčovine. Chuť byliniek a cesnaku prenikne hlboko do mäsa a to zostane krásne šťavnaté a krehké.

Potrebujeme:

– 350 ml gréckeho jogurtu
– hlavičku cesnaku
– koreninovú zmes gréckych byliniek
– soľ

Postup: Jogurt zmiešame s bylinkami, pridáme prelisovaný cesnak a soľ podľa chuti. Marinádou potrieme mäso a dáme na noc do chladničky.


Mohlo by vás zaujať: Chystáte grilovačku? Zistite, kedy ochucovať mäso a čím!


Cesnaková s vôňou rozmarínu

Netradičná marináda s nádychom exotiky dodá výnimočnú chuť nielen kuracinke, ale aj červenému mäsku.

Potrebujeme:

– 1,5 dcl svetlého piva
– 3 PL kečupu
– šťavu z 1 citróna alebo limetky
– 2 strúčiky cesnaku
– 2 PL ihličiek z čerstvého rozmarínu
– 2 šalotky
– 2 ČL čerstvo zomletého čierneho korenia
– 1 ČL drvenej rasce

Postup: Ako prvé vymiešame pivo s kečupom a šťavou z citróna či limetky. Pridáme prelisovaný cesnak, nadrobno nasekanú šalotku, rozmarín, koreniny a dobre premiešame aby sa prepojili všetky chute. Mäso necháme marinovať niekoľko hodín, alebo ho marinádou potierame počas grilovania.


Mohlo by vás zaujať: Čas grilovačiek prichádza: Ako pripraviť obľúbené pochúťky zdravšie?


Ohnivá s tabascom

Aj obyčajné špekáčiky môžu chutiť ako delikatesa. Stačí ich naložiť do tejto marinády.

Potrebujeme:

– 4 PL tmavého piva
– 4 PL za studena lisovaného olivového oleja
– 1 PL sladkej sójovej omáčky
– 1 PL červeného tabasca
– 1 PL plnotučnej horčice
– 1 PL medu
– 1 ČL čilli
– 2 mladé cibuľky
– 1 PL bazalky
– soľ

Postup: Všetky tekuté prísady vymiešame s medom a horčicou, pridáme koreniny, nadrobno nasekanú cibuľku a soľ podľa chuti.


Plní elánu aj na Facebooku: Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame