TEST Presvedčili jahodové sirupy na opakovanú kúpu? Naše skúsenosti hovoria jasnou rečou

Test Jahodové sirupy

Sirupy sú v slovenských domácnostiach prítomné už celé generácie (Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Sirupy sú v slovenských domácnostiach prítomné už celé generácie. Kedysi nesmeli chýbať v žiadnej kuchyni, dnes sú však nahrádzané zdravšími alternatívami alebo úplne vynechávané. Z času na čas však dobre padne jednoducho pripravený pohár so sladkým nápojom. Vybrali sme preto päť zástupcov jahodových sirupov a podrobili ich testu.

Test, Jahodové sirupy
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Nie je sirup ako sirup

Hneď na úvod je dobré vedieť, že v ovocných sirupoch je ovocie v menšinovom zastúpení, hoci by sme boli najradšej, keby tomu tak nie je. Niekde tvorí ovocná šťava tretinu objemu, inde sotva pár percent alebo sa v sirupe nenachádza vôbec.

Na to, aby bol sirup sirupom, by minimálne 50 % jeho obsahu malo pripadnúť prírodným sladidlám (cukor alebo glukózovo-fruktózový sirup). Ak obsahuje menej ako 50 % cukru, alebo ak sa na jeho výrobu použili aj umelé sladidlá a doplnkové konzervanty, sladký nápoj ako taký, by nemal niesť označenie sirup. Vtedy sa stretnete s názvami ako nápojový koncentrát alebo s poetickejšími označeniamu typu „Jahodová chuť“, ktoré však neznalému konzumentovi na prvé ochutnanie pravdu o sebe neprezradia. (Zdroj: dtest.cz)

Ako sme testovali?

Pri testovaní jahodových sirupov nás zaujímalo viacero kritérií. Medzi nimi najmä podiel ovocnej šťavy, množstvo cukru, cena, farba, hustota, vôňa a samozrejme – výsledná chuť. Zistili sme viacero zaujímavosti. Pre kontrast sme zvolili dva sirupy s 33 % obsahom ovocnej šťavy aj nápojový koncentrát, ktorý obsahuje umelé sladidlo.

Veľmi dobre poznáme chuť pravého domáceho jahodového sirupu a je pravdou, že na jeho intenzitu žiadny z tejto päťky v plnej miere nedosiahol. A možno aj z toho dôvodu naše chuťové poháriky cítili v niektorých sirupoch jablkový „podmaz“ a kriticky hodnotili umelú chuť.


Mohlo by vás zaujať: TEST Vyskúšali sme známe smotanové jogurty: Ktorý z nich nám chutil najviac?


Natur farm: Ovocný sirup s jahodovou šťavou

Orientačná cena: 2,19 €/700 ml

Ovocný sirup Natur farm je balený v peknej sklenenej fľaši s tradične zdobeným uzatváraním. Vo fľaši je tmavší a pôsobí hustejšie. Podľa zloženia obsahuje 71 g cukru na 100 ml sirupu a 33-percentný podiel ovocných štiav z koncentrátov (jablková 30 % a jahodová 3 %). Na sladenie sa používa fruktózovo-glukózový sirup.

Vysoko hodnotíme najmä vôňu aj chuť tohto sirupu, ktoré sú intenzívne a plné. Sirup nenavodzuje umelý pocit, ani na to nie je dôvod. Hoci si na etikete väčšinu pozornosti ukradli jahody, v chuti sirupu vyznievajú o čosi slabšie a neskôr je viac cítiť jablko. Aj napriek tomu je však príjemne osviežujúci – predovšetkým, ak sa riedi studenou vodou.

Test, Jahodové sirupy
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Relax: Sirup Jablko-Arónia-Jahoda s prídavkom ovocných štiav

Orientačná cena: 2,59 €/700 ml

Jedným z favoritov nášho testovania sirupov sa stal ten od značky Relax. Aj tu sa na prvý pohľad zdá, že ide o jahodový sirup, no po bližšom zoznámení je zrejmé, že v ňom má svoje miesto aj jablko a arónia. Na 100 ml sirupu pripadá 67 g cukru (glukózovo-fruktózový sirup). Obsahuje 33 % podiel ovocných štiav z koncentrátov, pričom 13 % patrí jablkovej, 10 % jahodovej a 10 % aróniovej. Toto zloženie sa významne podpisuje na plnosti chuti.

Jeho vôňa má najbližšie k vôni domáceho jahodového sirupu, hoci po ochutnaní je poznať aj prítomnosť jabĺk. Chutí však veľmi dobre a vyvážene. Azda jediným mínusom je balenie. Široké hrdlo je síce jednoducho uzatvárateľné, no cez väčší priemer rýchlo často pretečie oveľa viac sirupu, ako je zamýšľané. Obrázková a textová celopotlač znemožňuje vidieť farbu sirupu, čo môže byť rozhodujúcim kritériom pri kúpe. My už vieme, že je tmavočervený.

Test, Jahodové sirupy
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Tesco: Sirup Jahoda s prídavkom ovocnej šťavy

Orientačná cena: 1,49 €/700 ml

Sirup Jahoda predávaný pod značkou Tesco nám tak trochu zamotal hlavu a oprášil matematickú trojčlenku. Na balení sa totiž uvádzajú výživové údaje pre hotový 100 ml nápoj, ktorý vzniká zriedením 1 dielu sirupu (12,5 ml) a 7 dielov vody (87,5 ml). V takomto hotovom nápoji je 9,3 g cukru. To znamená, že 12,5 ml čistého sirupu obsahuje uvedené množstvo cukru. Potom 100 ml čistého sirupu bez riedenia bude mať 8-krát viac a to 74,4 g!

Vzhľadom k nižšej cene prekvapivo obsahuje 23 % ovocných štiav z koncentrátov (10 % jahodová, zvyšok aróniová, z čiernej bazy a čiernych ríbezlí). Tento sirup má krásnu tmavú farbu a silno vonia po jahodách a ríbezliach. Po zriedení s vodou však už nie je tak intenzívny, no naďalej zostáva osviežujúci. Aj tu platí, že cez široké hrdlo sirup tečie rýchlo a najmä deti si tak nalejú do pohára viac, ako by mali.

Test, Jahodové sirupy
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Zlatá studňa: Sirup s príchuťou Lesná jahoda

Orientačná cena: 1,39 €/700 ml

Poďme k záhade nášho ochutnávania. Tou sa stal sirup Zlatá studňa s príchuťou Lesná jahoda. Podľa výrobcu patria jeho sirupy k najpredávanejším na našom trhu. Ten z nášho testovania obsahuje glukózovo-fruktózový sirup a sladidlo. Na 100 ml sirupu pripadá 52 g cukru. Neobsahuje umelé farbivá. Jeho farba je v porovnaní s konkurenciou viac žiarivo-červená.

Avšak ani z etikety sme sa nedozvedeli, aké množstvo ovocných štiav (a či vôbec) tento sirup s označením tradične hustý sirup obsahuje. Po zriedení vzniká aromatický, pomerne dosť sladký nápoj, ktorý chutí inak jahodovo, ako predchádzajúce sirupy. Zrejme z dôvodu, že ide o chuť lesnej jahody.

Test, Jahodové sirupy
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Caprio: Aróniovo-jahodový nápojový koncentrát

Orientačná cena: 1,39 €/700 ml

Ako sme už spomínali, do kontrastu k sirupom sme zvolili aj jeden aróniovo-jahodový koncentrát so 4-percentným podielom ovocnej šťavy. Na 100 ml obsahuje iba 26 g cukru a zvyšok sladkej chuti majú na svedomí umelé sladidlá. A keďže nemá splnenú podmienku minimálne 50 % zastúpenia prírodným sladidlom a navyše obsahuje konzervanty, nenesie ani označenie sirup. Ako chutí? Podľa nášho hodnotenia veľmi sladko a v porovnaní s ostatnými po zriedení aj pomerne umelo.

Test, Jahodové sirupy
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Mohlo by vás zaujať: Originálne domáce sirupy: Vynikajúce sú do čaju, na pečenie aj proti kašľu


Vyskúšajte domáci jahodový sirup

Kupované sirupy vo všeobecnosti dodávajú telu iba dávku cukru, žiadne iné živiny nie sú medzi ich prednosťami. Preto by sme k ich konzumácii mali pristupovať s opatrnosťou a ak nechceme bojovať s neželaným prírastkom hmotnosti, radšej ich používanie nepreháňať.

Namiesto hotových a balených sirupov si vyskúšajte občas osladiť pitný režim domácim sirupom. Vtedy máte perfektnú kontrolu nad kvalitou použitých surovín. Domáci jahodový sirup je delikátnou pochúťkou, ktorú využijete nielen na rozriedenie s čistou vodou alebo minerálkou, výborne sa hodí aj na palacinky či lievance. Inšpirujte sa napríklad týmto naším receptom.

Na domáci jahodový sirup budeme potrebovať:

  • 2 kg jahôd
  • na každý polliter jahodovej šťavy 500 g cukru
  • 1 polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej
  • 150 ml vody

Postup:

  1. Jahody nakrájame na drobné kúsky, zľahka popučíme rukami. K popučeným jahodám pridáme vodu.
  2. Na miernom ohni a za pravidelného miešania varíme aspoň 45 minút.
  3. Povarené jahody precedíme cez jemnú gázu a ďalej pracujeme iba s čistou jahodovou šťavou.
  4. Odmeriame objem získanej šťavy a na každých 500 ml šťavy pridáme 500 g cukru.
  5. K jahodovej šťave a cukru pridáme lyžicu kyseliny citrónovej.
  6. Varíme, kým sa cukor nerozpustí. Avšak iba nevyhnutný čas, inak šťava začne želírovať.
  7. Horúci jahodový sirup prelejeme do sterilizovaných nahriatych fliaš (prevencia pred prasknutím) a pevne ich uzatvoríme. Opatrne otočíme fľaše dolu hlavou, zabalíme ich do deky a necháme vychladnúť.

Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close