TEST Vyskúšali sme známe smotanové jogurty: Ktorý z nich nám chutil najviac?

Jahodové jogurty, Test

Smotanové jahodové jogurty patria k najobľúbenejším (Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Miešať alebo naberať lyžičkou zospodu? Do ktorého tímu patríte? Smotanové jahodové jogurty patria k najobľúbenejším,  lákajú predovšetkým sladkou chuťou jahôd, ktorá sa snúbi s príjemne kyslou smotanou. Do nášho testu sme vybrali päticu jogurtov od najznámejších slovenských výrobcov. Ktorému sa najviac podarilo zaujať naše chuťové poháriky?

Jahodové jogurty sú raňajkovou stálicou aj rýchlou desiatou. Ak ste ako dieťa zbožňovali popučené jahody s cukrom zmiešané s kyslou smotanou, v spoločnosti dobrého jahodového jogurtu sa vám možno obnovia spomienky na leto. Na čo sa pri výbere smotanového jogurtu s ochucujúcou zložkou zamerať?

Zaujať vás môže množstvo tuku v mliečnej zložke. Chcete predsa, aby bola smotana dostatočne hustá, krémová a na jazyku sa lahodne rozplývala. Ochucujúca zložka tvorí zvyčajne iba okolo 15 % hmotnosti, avšak aj napriek výrazne menšiemu podielu dokáže mať veľký vplyv na výslednú chuť. Zaujímavým údajom je tiež percentuálne zastúpenie skutočného ovocia, v tomto prípade jahôd.

Ak si chcete dopriať to najlepšie, hľadajte na obale informácie o tom, čo ďalšie sa používa na dosiahnutie jahodovej farby a chuti. Zvyčajne totiž ide o cukor, doplnkové zložky a farbivá. Na to všetko, vrátane subjektívnych dojmov z chuti a štruktúry, sme sa zamerali pri ochutnávaní nasledujúcej pätice smotanových jahodových jogurtov.

Jahodové jogurty, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Milsy Bánovecký smotanový jogurt jahoda

Základné informácie:

  • 100 g má 576 kJ (139 kcal), tuky: 8,9 g, sacharidy: 11,8 g, bielkoviny: 2,8 g
  • tuk v mliečnej zložke min. 10 %, ochucujúca zložka s jahodou 15 %
  • orientačná cena: 0,45 €/145 g

Ako prvý nám na lyžičke pristál Bánovecký smotanový jogurt od výrobcu Milsy. Ovocná zložka tvorí 15 % objemu, pričom pozostáva z jahôd 20 %, jahodového koncentrátu 0,97 % a zvyšok patrí cukru, vode, kukuričnému škrobu, koncentrátu z čiernej mrkvy a arómam. Z obalu sa dozviete, že tento smotanový jogurt je bezéčkový.

Celkový dojem: Zhodli sme sa, že ide o jogurt s lahodne krémovou smotanovou zložkou, ktorá má príjemne rovnomernú, hustú štruktúru bez kyslosti naviac. Po rozmiešaní nie je jogurt prvoplánovo sladký. Chuť jahôd je na pozadí. Je však prirodzená, bez rušivých aróm, ktoré by odpútavali pozornosť. Ideálny tip pre milovníkov osladenej smotanovej chute.

Jahodové jogurty, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Rajo Bezlaktózový smotanový jogurt jahodový

Základné informácie:

  • 100 g má 571 kJ (136 kcal), tuky: 8,6 g, sacharidy: 12 g, bielkoviny: 2,8 g
  • tuk v mliečnej zložke min. 10 %, ochucujúca zložka s jahodou 15 %, množstvo laktózy najviac 0,01 na 100 g
  • orientačná cena: 0,52 €/145 g

Bezlaktózový Rajo smotanový jogurt s jahodovou zložkou je určený pre ľudí s intoleranciou laktózy, no zároveň ho odporúčame aj tým, ktorí majú po zjedení mliečnych výrobkov pocit ťažoby. Jeho ochucujúca zložka tvorí 15 % hmotnosti jogurtu. V jej zložení nájdete jahody 28 %, jahodové pyré 7,1 %, modifikovaný škrob, farbiaci koncentrát šťavy z čiernej mrkvy, arómy, farbiaci koncentrát šťavy z cvikly, pektíny, kyselinu citrónovú a karotény.

Celkový dojem: Tento jogurt bol pre nás zaujímavým prekvapením. Smotanová zložka je extra jemná, pôsobí hustejšie a na chuť sladšie. Jahodová zložka je zase jahodovo sladká a obsahuje dokonca väčšie kúsky jahôd. Jogurt zanecháva príjemný pocit ľahkosti a zo všetkých testovaných jogurtov sa minul ako prvý.

Jahodové jogurty, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Rajo Mňam Duo smotanový jogurt jahodový

Základné informácie:

  • 100 g má 570 kJ (136 kcal), tuky: 8,6 g, sacharidy: 12 g, bielkoviny: 2,8 g
  • tuk v mliečnej zložke min. 10 %, ochucujúca zložka s jahodou 15 %
  • orientačná cena: 0,42 €/145 g

Ponuka jogurtov z edície Mňam Duo je rozmanitá a zahŕňa až 10 príchutí. Medzi tradičných zástupcov s výbornou dostupnosťou v obchodoch patrí práve smotanový dvojzložkový jogurt Rajo Mňam Duo jahodový. Ochucujúca zložka tvorí 15 % hmotnosti jogurtu. V jej zložení sa nachádzajú cukor, jahody 28 %, jahodové pyré 7,1 %, modifikovaný škrob, farbiaci koncentrát šťavy z čiernej mrkvy, arómy, farbiaci koncentrát šťavy z cvikly, pektíny, kyselina citrónová a ako farbivo karotény.

Celkový dojem: Jogurty Mňam Duo poznal každý z testujúcich. Veľmi dobre hodnotená bola najmä príjemne kyslá smotanová zložka, ktorá pôsobí osviežujúco. Do kontrastu k nej vystupuje ochucujúca jahodová zložka, ktorá je sladšia a po zamiešaní zanecháva jogurt viac zafarbený do ružova.

Jahodové jogurty, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Mohlo by vás zaujať: Kupujete jogurty kvôli probiotikám? Podľa nasledovného receptu sú chutnejšie i zdravšie


Tami Smotanový jogurt jahoda

Základné informácie:

  • 100 g má 579 kJ (139 kcal), tuky: 8,5 g, sacharidy: 12,9 g, bielkoviny: 2,7 g
  • tuk v mliečnej zložke min. 8,5 %, ochucujúca zložka s jahodou 15 %
  • orientačná cena: 0,44 €/150 g

Základný Tami smotanový jogurt s jahodovou ochucujúcou zložkou patrí k dlhoročným stáliciam Tatranskej mliekarne. Aj v tomto prípade tvorí ochucujúca zložka 15 % hmotnosti. V jej zložení nájdete cukor, jahody 41 %, glukózo-fruktózovú sirup, pitnú voda, modifikovaný kukuričný škrob, pektíny; jahodovú arómu, citrany sodné a ako farbivo karmíny.

Celkový dojem: Tento jogurt bol po otvorení na prvý pohľad redší, na povrchu akoby vodnatý. Môže za to možno nižší obsah tuku v mliečnej zložke, ale vylúčiť nemožno ani vplyv prepravy alebo uskladnenia. Po rozmiešaní však chytí „druhý dych“. Zostane bohato nadýchaný a s výraznejšou jahodovou chuťou. Úspech mal najmä u detí, keďže je sladší.

Jahodové jogurty, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Zvolenský Smotanový jogurt jahodový

Základné informácie:

  • 100 g má 594 kJ (142 kcal), tuky: 8,9 g, sacharidy: 12,9 g, bielkoviny: 2,6 g
  • tuk v mliečnej zložke min. 10 %, ochucujúca zložka s jahodou 15 %
  • orientačná cena: 0,47 €/145 g

Na záver nášho hodnotenia sme privzali do partie obľúbený Zvolenský od Zvolenskej mliekarne. V tomto smotanovom jogurte tvorí 15 % hmotnosti ochucujúca zložka, čím sa nijako nevymyká zo zaužívaného priemeru. Keď sa bližšie pozrieme na jej zloženie, nájdeme v nej cukor, jahody 30 %, vodu, kukuričný škrob, citrónový koncentrát, prírodnú arómu a koncentrát z čiernej mrkvy.

Celkový dojem: Konzistencia smotanovej časti tohto jogurtu je primerane hustá, na chuť kyslastá a osviežujúca. Po zamiešaní sa však plne poddá sladkej chuti jahodovej zložky. Páčila sa nám realistická jahodová chuť. Zvolenský zozbieral výborné hodnotenia u každého, kto ho ochutnal.

Jahodové jogurty, Test
(Zdroj: Plnielanu.sk/Lucia)

Ako by sme zhrnuli naše testovanie jogurtov?

Slovenské smotanové jogurty s jahodovou príchuťou sú klasikou, na ktorú sa dá spoľahnúť. Niektorí výrobcovia stavili na hustú smotanu a prirodzenejšiu chuť ochucujúcej zložky, iní pridali trochu viac na arómach a cukre, aby vykompenzovali kyslejšiu smotanu. Jogurt, ktorý môžete premiešať ako chcete, vám tak ponúka dve chute zároveň a je len na vás, ako si ho vychutnáte najbližšie. Tentokrát sme sa nezhodli na víťazovi, ale ani na porazenom – 5 ochutnávajúcich, no zakaždým iný favorit.



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame