Kupujete jogurty kvôli probiotikám? Podľa nasledovného receptu sú chutnejšie i zdravšie

Domáci grécky jogurt vo fľašiach

Domáci jogurt je chutnejšou aj zdravšou variantou ako ten kupovaný (Zdroj: GettyImages)

Všade okolo nás sa to hemží sloganmi o zdravej výžive, vrátane pútavej reklamy na jogurty. Ich výrobcovia sa prezentujú tým, že obohacujú svoje produkty o probiotiká, na základe čoho im pripisujú vlastnosti liečiv. Skutočnosť je však odlišná.

Záruka pevného zdravia? Nie tak úplne

Každý z nás má v tráviacom trakte spriatelené kmene baktérií, nevyhnutné pre zdravie a správne trávenie. Chránia nás pred črevnými choroboplodnými zárodkami a posilňujú odolnosť organizmu voči chorobám. Pre svoj život potrebujú najmä kvalitnú výživu – dostatok vlákniny z ovocia, zeleniny a celozrnných potravín, inak zahynú.

Výrobcovia jogurtov obohacujú svoje produkty o probiotiká, čiže mikroorganizmy, ktoré osídľujú črevá a menia v nich zloženie mikroflóry. Spotrebiteľov sa snažia presvedčiť, že len takto obohatený jogurt im zlepší zdravie a imunitu. Faktom je, že podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) sa deklarované účinky probiotík zatiaľ nepodarilo preukázať žiadnemu výrobcovi. Vo výrobkoch sa nenachádza dostatočné množstvo probiotického kmeňa na výraznú podporu imunitného systému. Majú skôr udržiavaciu funkciu.

Kvalita na prvom mieste

Niektorí výrobcovia dbajú na to, aby ich mliečne produkty mali všetky výživové a chuťové náležitosti. Iní to nijako zásadne neriešia, a tak zostáva na spotrebiteľovi, aby rozoznal kvalitné výrobky od nekvalitných náhrad. Biely jogurt by nemal obsahovať nič iné ako mlieko, smotanu a živé jogurtové baktérie. Teda žiadne stabilizátory, škroby či iné zahusťovadlá.

Ak vás nebaví neustále pátrať po prísadách na etiketách jogurtov, máte ešte ďalšiu možnosť. Vyrobiť si plnohodnotný domáci jogurt so živou kultúrou bez zbytočných konzervantov. Príprava je jednoduchá a výhodou je, že viete, čo do neho dáte. Základom je kvalitné čerstvé mlieko. Aj z trvanlivého mlieka možno vyrobiť jogurt, ale je redší a slizkejší. Platí, že čím kvalitnejšie a plnotučnejšie je mlieko, tým lepší je jogurt.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Chutný domáci jogurt zvládnete raz-dva, bez jogurtovača!


Urobte si lahodný domáci jogurt

Suroviny: 1 liter čerstvého plnotučného mlieka a hustý biely jogurt so živými kultúrami.

Postup: Za občasného miešania kovovou lyžičkou alebo naberačkou zohrejte mlieko na teplotu približne 80 ºC. Mlieko nesmie vrieť! Ak nemáte teplomer, sledujte, kedy sa na povrchu začne tvoriť pena. Ihneď odstavte a nechajte mierne vychladnúť asi na teplotu 40 ºC (hrniec už nie je na dotyk horúci a mlieko sa dá piť).

Následne pridajte 3 – 4 polievkové lyžice jogurtu a dobre v mlieku rozmiešajte. Nalejte do čistých sklených pohárov, uložte na plech a prekryte alobalom alebo utierkou. Vložte do vypnutej rúry predhriatej na 50 ºC alebo na teplý radiátor. Pokojne ich takto môžete nechať odpočívať cez noc a ráno presunúť do chladničky. Tvorba trvá zhruba 5 až 8 hodín, čo zistíte podľa konzistencie. Pri ďalšej príprave už použite vlastný jogurt z predchádzajúcej dávky. Veľkej rodine sa oplatí investovať do jogurtovača – prístroja, ktorý vyrobí veľa kvalitných jogurtov naraz.

Niekoľko tipov na ochutenie

Nie každému chutí klasický biely jogurt. Ak sa však doplní vhodnými prísadami, uspokojí vaše chuťové poháriky a zároveň neuškodí postave. Pridajte do neho napríklad čerstvé ovocie, kvalitný džem, med, orechy, semená, kakao alebo škoricu. Ak chcete mať jogurty ochutené vopred, ešte pred naliatím teplého mlieka do pohárov dajte na dno lyžičku džemu či kúsky ovocia.

V prípade, že sa nebojíte o vašu líniu a chcete zvýrazniť chuť jogurtu, môžete do mlieka počas zahrievania primiešať vanilkový cukor, kondenzované alebo sušené mlieko, ktorým sa zahusťujú aj veľmi riedke jogurty. Z domáceho jogurtu sa dá vyrobiť aj syr, ktorý sa ľahko rozotiera. Jogurt vylejte do sterilnej gázy. V chlade nechajte odkvapkať srvátku. Keď jogurt zhustne, vyberte ho na tanier. Dochuťte ho soľou, korením, rascou alebo čerstvými bylinkami a podávajte s čerstvým pečivom alebo zeleninou.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close