Oslávte príchod teplých dní s fantastickým koláčom. Makové kocky s čerstvými jahodami sú pastvou pre oko a príjemne pošteklia chuťové poháriky. Cesto bez múky, svieži domáci puding a ľahký krém. Hotová fantázia. Tento dezert si najviac vychutnáte v príjemnej spoločnosti so šálkou obľúbenej kávy.
Budeme potrebovať:
Cesto
- 5 vajec
- 160 g cukru
- 1 lyžičku citrónovej kôry
- 125 ml oleja
- 75 g kyslej smotany
- 100 g mletého maku
- 50 g mletých orechov
- 1 prášok do pečiva
Citrónový puding
- 4 žĺtky
- 75 g trstinového cukru
- 75 ml citrónovej šťavy
- 55 g masla
Krém
- 250 g mascarpone
- 200 g jemného tvarohu
- 100 g smotany na šľahanie
Okrem toho
- čerstvé jahody
- celý mak na posypanie
Mohlo by vás zaujať: Mak je skvelým zdrojom vápnika aj bielkovín: Doprajte si ho v jednej z týchto podôb
Postup:
- Ako prvý upečieme korpus. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a citrónovou kôrou. Postupne zašľaháme olej, smotanu, mak a orechy. Z bielkov urobíme tuhý sneh a zľahka vmiešame do cesta. Pečieme 25 minút pri 180 °C. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme na dve polovice.
- Puding uvaríme tak, že všetky ingrediencie vložíme do hrnca a pomaly varíme vo vodnom kúpeli. Miešame, kým máme hustý krém. Puding necháme úplne vychladnúť.
- Krém je už malina. Všetky suroviny jednoducho vymiešame do hladka.
- Polovicu korpusu natrieme citrónovým pudingom. Naň rozložíme jahody, prekrojené na polovice. Časť jahôd si necháme na ozdobu. Ešte natrieme 2/3 krému a zakryjeme druhou polovicou korpusu. Dáme do chladničky stuhnúť.
- Vychladený koláč nakrájame na kocky, ozdobíme zvyšným krémom, jahodami a posypeme celým makom.
Zdieľať na