Recept na dnes: Makové potešenie s mascarpone a jahodami: Sladká bodka ku káve

Jahodovo-makový koláč, Zákusok

Makový koláč bude sladkou bodkou ku káve (Zdroj: GettyImages)

Oslávte príchod teplých dní s fantastickým koláčom. Makové kocky s čerstvými jahodami sú pastvou pre oko a príjemne pošteklia chuťové poháriky. Cesto bez múky, svieži domáci puding a ľahký krém. Hotová fantázia. Tento dezert si najviac vychutnáte v príjemnej spoločnosti so šálkou obľúbenej kávy.

Budeme potrebovať:

Cesto

  • 5 vajec
  • 160 g cukru
  • 1 lyžičku citrónovej kôry
  • 125 ml oleja
  • 75 g kyslej smotany
  • 100 g mletého maku
  • 50 g mletých orechov
  • 1 prášok do pečiva

Citrónový puding

  • 4 žĺtky
  • 75 g trstinového cukru
  • 75 ml citrónovej šťavy
  • 55 g masla

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 g jemného tvarohu
  • 100 g smotany na šľahanie

Okrem toho

  • čerstvé jahody
  • celý mak na posypanie

Mohlo by vás zaujať: Mak je skvelým zdrojom vápnika aj bielkovín: Doprajte si ho v jednej z týchto podôb


Postup:

  1. Ako prvý upečieme korpus. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a citrónovou kôrou. Postupne zašľaháme olej, smotanu, mak a orechy. Z bielkov urobíme tuhý sneh a zľahka vmiešame do cesta. Pečieme 25 minút pri 180 °C. Vychladnutý korpus pozdĺžne rozrežeme na dve polovice.
  2. Puding uvaríme tak, že všetky ingrediencie vložíme do hrnca a pomaly varíme vo vodnom kúpeli. Miešame, kým máme hustý krém. Puding necháme úplne vychladnúť.
  3. Krém je už malina. Všetky suroviny jednoducho vymiešame do hladka.
  4. Polovicu korpusu natrieme citrónovým pudingom. Naň rozložíme jahody, prekrojené na polovice. Časť jahôd si necháme na ozdobu. Ešte natrieme 2/3 krému a zakryjeme druhou polovicou korpusu. Dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Vychladený koláč nakrájame na kocky, ozdobíme zvyšným krémom, jahodami a posypeme celým makom.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame