Jesenná pochúťka: Všetko, čo ste chceli vedieť o gaštanoch!

Gaštany

Wildfeuer/wikimedia

Gaštany patria k jeseni rovnako ako ranné hmly, opadané lístie a skoré stmievanie. Jeho nasladlá chuť ulahodí takmer každému a gaštany sú obľúbenou pochúťkou tak samotné ako aj pri príprave ďalších jedál.

Hoci gaštany dnes môžete zbierať aj na území Slovenska, v strednej Európe sa pôvodne veľmi nevyskytovali. Ich domácou pôdou boli prímorské južné krajiny ako Taliansko alebo Španielsko, ale aj Čína či Japonsko, kde sa dokonca gaštany začali pestovať ešte skôr ako ryža. Medzi „európske gaštanové veľmoci“ pribudlo aj Portugalsko, ktoré za rok dokáže na gaštanoch zarobiť 50 až 60 miliónov eur.

Sú skúpe – na kalórie

Gaštany majú v porovnaní s inými orechmi jednu veľkú výhodu – nižšiu kalorickú hodnotu. Zatiaľ čo pistácie, arašidy a väčšina ďalších orechov majú na sto gramov okolo 600 kalórií, pečené či varené gaštany majú približne tretinu. Plusom je aj to, že sú dobrým zdrojom proteínov. Vďaka obsahu monosaturovaných tukov, ktoré pomáhajú predchádzať srdečným problémom, cukrovke, mŕtvici, rakovine či dokonca Alzheimerovi.

Správny výber je základ

Gaštany dnes môžete kúpiť takmer všade – v hypermarketoch aj na trhu. Podľa čoho si vybrať tie najlepšie? Spoľahnite sa na svoje oči. Keď je ich „škrupina“ lesklá a jednoliata, mali by byť dobré aj zvnútra. Keďže gaštany treba narezávať vyberajte čo najväčšie – ušetríte si robotu.

Môžete ich aj zmraziť

Gaštany obsahujú približne 50 percent vody, preto ich treba skladovať na suchom chladnom mieste. Na takomto mieste vydržia v dobrom stave približne týždeň, podstatne dlhšie sa im bude dariť v chladničke. Ak patríte medzi ozajstných milovníkov gaštanov, môžete ich aj zamraziť. V takomto stave vydržia až do šiestich mesiacov. 

Najjednoduchšia príprava

Gaštany narežeme ideálne do tvaru kríža, aby orech neexplodoval a jednoduchšie sa šúpal. Potom ich približne na dvadsať minút ponorte do vody a dajte piecť na plechu do rúry. Po približne 40 minútach, keď sa šupky začnú oddeľovať od plodu a začnú chytať tmavšiu farbu, vyberte.

Zdroj: Wildfeuer/wikimedia, Wildfeuer/wikimedia, Klára

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close