Malé, veľké, pestrofarebné jedlé či ozdobné. Neodmysliteľnou súčasťou jesene sú jednoznačne tekvice. Hoci ich mnohí ešte stále celkom neobjavili ich benefity, jedlá z nich potešia aj chuťové bunky najväčších gurmánov. Navyše výrazne podporuje aj naše zdravie a je príjemným spestrením každodenného jedálnička.
Tekvicové placky
Placky nemusia byť len zo zemiakov či cukety. Rovnako chutné môžete pripraviť aj z tekvice. Navyše, na prípravu aj suroviny sú skutočne jednoduché.
Potrebujeme:
- 1 menšiu tekvicu
- 2 mrkvy
- 3 PL polohrubej múky
- 3 PL strúhanky
- 3 PL ovsených vločiek
- 3 vajcia
- 2-4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 1 ČL majoránky
- 150 g strúhaného syra
- soľ, čierne korenie.
Postup:
- Tekvicu očistite, vyberte vnútro a nastrúhajte.
- Pridajte múku, soľ, ovsené vločky, vajcia, strúhanku, majorán, pretlačený cesnak, majoránku, korenie a trochu postrúhaného syra. Všetko zmiešajte.
- Vytvarujte placky a opečte ich z oboch strán.
- Servírujte posypané syrom, príp. s kyslou smotanou či bylinkami.
Mohlo by vás zaujať: Aktuálna pochúťka tekvica hokaido: Nemala by chýbať ani na vašom tanieri
Falošný ananás
Radi si pochutíte na ananáse? Tak si ho vyrobte z tekvice – je jej v tomto čase neúrekom a navyše nezaťaží ani vašu peňaženku.
Potrebujeme:
- 4 kg očistenej tekvice
- 4 dkg kyseliny citrónovej
- 14 dkg cukru
- 1kg cukru
- 2 dcl vody
- 4 dcl ananásového sirupu
- 2 ks ananásového kompótu (580g)
Postup:
- Tekvicu očistite, pokrájajte na kocky a zalejte 2l studenej vody a pridajte 4 dkg kyseliny citrónovej. Nechajte stáť 24 hodín.
- Po 24 hodinách zlejte vodu a znova nalejte 2l novej studenej vody a 14 dkg cukru. Uvarte do sklovita.
- Odstavte a nechajte trochu vychladnúť.
- Sirup pripravíte z 2dcl vody a 1kg cukru. Zmes na teple stále miešajte. A miešajte až do vychladnutia. Potom pridajte 4dcl ananásového sirupu a 2 ks ananásového kompótu (580g).
- Tekvicu dajte do fliaš a dolejte sirupom.
- Sterilizujte 10 min. Z tejto dávky vyrobíte 14-15 0,3 l fliaš.
Mohlo by vás zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii
Tekvicový prívarok
Potrebujeme:
- 1 tekvicu
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- 2 PL hladkej múky
- 250 ml smotany
- olej/maslo
- 1 kávovú lyžičku octu
- 2 kávové lyžičky kryštálového cukru
Postup:
- Tekvicu ošúpte a vydlabte jadierka s dužinou.
- Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno a tekvicu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Na oleji alebo masle speňte cibuľu s cesnakom.
- Pridajte tekvicu, osoľte, premiešajte a pod pokrievkou duste domäkka
- Pridajte múku a premiešajte.
- Prilejte smotanu a chvíľku nechajte povariť. Ak je prívarok príliš hustý, môžete pridať trochu mlieka.
- Na záver ochuťte octom a cukrom. Môžete pridať aj kôpor pre chuť.
Aké chutné jedlá si z tekvice pripravujete vy? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na