Jesenným jedlám kraľuje tekvica: Vyrobte si z nej placky, kompót či prívarok

Tekvica

thinkstockphotos.com

Malé, veľké, pestrofarebné jedlé či ozdobné. Neodmysliteľnou súčasťou jesene sú jednoznačne tekvice. Hoci ich mnohí ešte stále celkom neobjavili ich benefity, jedlá z nich potešia aj chuťové bunky najväčších gurmánov. Navyše výrazne podporuje aj naše zdravie a je príjemným spestrením každodenného jedálnička.

Tekvicové placky

Placky nemusia byť len zo zemiakov či cukety. Rovnako chutné môžete pripraviť aj z tekvice. Navyše, na prípravu aj suroviny sú skutočne jednoduché.

Potrebujeme:

  • 1 menšiu tekvicu
  • 2 mrkvy
  • 3 PL polohrubej múky
  • 3 PL strúhanky
  • 3 PL ovsených vločiek
  • 3 vajcia
  • 2-4 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
  • 1 ČL majoránky
  • 150 g strúhaného syra
  • soľ, čierne korenie.

Postup:

  1. Tekvicu očistite, vyberte vnútro a nastrúhajte.
  2. Pridajte múku, soľ, ovsené vločky, vajcia, strúhanku, majorán, pretlačený cesnak, majoránku, korenie a trochu postrúhaného syra. Všetko zmiešajte.
  3. Vytvarujte placky a opečte ich z oboch strán.
  4. Servírujte posypané syrom, príp. s kyslou smotanou či bylinkami.

Mohlo by vás zaujať: Aktuálna pochúťka tekvica hokaido: Nemala by chýbať ani na vašom tanieri


Falošný ananás

Radi si pochutíte na ananáse? Tak si ho vyrobte z tekvice – je jej v tomto čase neúrekom a navyše nezaťaží ani vašu peňaženku.

Potrebujeme:

  • 4 kg očistenej tekvice
  • 4 dkg kyseliny citrónovej
  • 14 dkg cukru
Na zálievku: 
  • 1kg cukru
  • 2 dcl vody
  • 4 dcl ananásového sirupu 
  • 2 ks ananásového kompótu (580g)

Postup:

  1. Tekvicu očistite, pokrájajte na kocky a zalejte 2l studenej vody a pridajte 4 dkg kyseliny citrónovej. Nechajte stáť 24 hodín.
  2. Po 24 hodinách zlejte vodu a znova nalejte 2l novej studenej vody a 14 dkg cukru. Uvarte do sklovita.
  3. Odstavte a nechajte trochu vychladnúť.
  4. Sirup pripravíte z 2dcl vody a 1kg cukru. Zmes na teple stále miešajte. A miešajte až do vychladnutia. Potom pridajte 4dcl ananásového sirupu a 2 ks ananásového kompótu (580g).
  5. Tekvicu dajte do fliaš a dolejte sirupom.
  6. Sterilizujte 10 min. Z tejto dávky vyrobíte 14-15 0,3 l fliaš.

Mohlo by vás zaujať: Tekvica nie je len dužina: Listy ako afrodiziakum, semienka proti depresii


Tekvicový prívarok

Potrebujeme:

  • 1 tekvicu
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • 2 PL hladkej múky
  • 250 ml smotany
  • olej/maslo
  • 1 kávovú lyžičku octu
  • 2 kávové lyžičky kryštálového cukru

Postup:

  1. Tekvicu ošúpte a vydlabte jadierka s dužinou.
  2. Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno a tekvicu nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  3. Na oleji alebo masle speňte cibuľu s cesnakom.
  4. Pridajte tekvicu, osoľte, premiešajte a pod pokrievkou duste domäkka
  5. Pridajte múku a premiešajte.
  6. Prilejte smotanu a chvíľku nechajte povariť. Ak je prívarok príliš hustý, môžete pridať trochu mlieka.
  7. Na záver ochuťte octom a cukrom. Môžete pridať aj kôpor pre chuť.

Aké chutné jedlá si z tekvice pripravujete vy? Napíšte a poraďte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, mb
Odporúčame